Yhden talvipäivän Oulu-vinkit

”Mitä Oulussa kannattaa nähdä ja kokea talvella?”

”Mitä Oulussa voi tehdä yhden päivän aikana?”

”Voitko kertoa parhaat Oulu-vinkkisi?”

Näihin kysymyksiin olen saanut ilokseni törmätä usein varsinkin nyt, kun asun itsekin Oulussa. Osa kysymyksistä tulee vastaan sosiaalisessa mediassa, osa privaattiviesteinä.

Minulla ei ole yhtä selkeää vastausta Oulu-nähtävyyksiin. Sehän riippuu niin paljon kysyjästä, hänen intresseistään ja vuodenajastakin.

Esimerkiksi tämän postauksen kirjoitushetkellä Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä laajat koronarajoitukset. Mutta kyllä täällä edelleenkin riittää nähtävää, vaikka moni paikka on kiinni.

Vietin tuossa vuodenvaihteessa muutaman ylimääräisen vapaapäivän ja leikin turistiopasta Helsingin-ystävälleni. Samalla tuli itsekin löydettyä uusia, kiinnostavia paikkoja Oulusta sekä katseltua kotikaupunkia vähän ehkä tottua poikkeavasta näkökulmasta.

1. Ensimmäinen pysähdys

Kun saapuu Ouluun eikä mielessä ole varmoja vierailukohteita, kannattaa arkena suunnata ensimmäisenä BusinessAsemalle.

Siellä sijaitsee kaupungin matkailuneuvonta, josta saa täsmätärpit Ouluun. Aivan juna-aseman vieressä olevasta neuvonnasta voi ostaa myös Oulu-tuotteita. Samalla voi tutustua BusinessAseman toimintaan ja kiinnostaviin palveluihin!

2. Ota mukaan!

Matkailuneuvonnasta kannattaa ottaa mukaan ainakin talvikartta, jonka saa myös sähköisenä. Kun kävelykatu Rotuaari on nähty, voi siirtyä kartalta muihin kohteisiin. Siitä nappaa vinkit muun muassa parhaisiin kirppis- ja saunaelämyksiin, perheille sopiviin Oulu-juttuihin sekä vaikkapa valokuvauksellisimpiin kulmiin. Myös revontulien bongauspaikat ja paikalliset museot sekä galleriat on mainittu siinä.

3. Must-kauppa

BusinessAseman viereisessä korttelissa on suosikkimyymäläni Kure. Sen panivat pystyyn paikalliset opiskelijat, ja nyt siellä myydään yli 60 suomalaisbrändin tuotteita: vaatteita, asusteita ja sisustustavaraa.
Myös muutaman korttelin päässä sijaitseva YoZenin kivijalkakauppa Asemakadulla kannattaa tsekata.

Jos haluaa shoppailla kunnolla, kauppakeskus Valkea on se kohde Oulun ytimessä. Noin seitsemän kilometrin päässä keskustasta (Ritaharju) sijaitsee Ideapark.

4. Kauppatorin kulmat

Selfie Toripolliisi-patsaalla? Rössypottua kauppahallin kahvilassa? Kierros pääkirjastossa?

Oulun rantakorttelien liepeillä ja kauppatorilla on paljon nähtävää ja koettavaa.

Lempparini siellä on tee- ja kahvikauppa Kofeiinikomppania, joka sijaitsee sympaattisessa aittarakennuksessa. Lisää aittakojuja löytyy rannan lähettyviltä ja niissä myydään muun muassa kivoja käsitöitä; eli varsinkin jos paikalliset tuotteet kiinnostavat, niin on syytä suunnata kauppatorille.

Kauppahallissa pääsee tutustumaan Oulun seudun erikoisuuksiin tai vaikkapa maistelemaan paikallisen kahvilan ketoherkkuja.

5. Aamupalalle? Lounaalle?

Mihin Oulussa kannattaa mennä aamiaiselle -kysymys on se, jota kuulen ehkä kaikista eniten.

Kohtuuhintaisia ja maukkaita aamiaissettejä sekä brunsseja tarjoillaan Oulussa muun maussa Makiassa, ravintola Puistolassa, Stockholmissa sekä kauppahallin kahviloissa. Lisäksi monessa hotellissa on hyvä aamupalapöytä, kuten Lapland hotelsissa sekä Arinassa – kummassakin on tarjolla paikallisia tuotteita.

Koska aamiaisenkin jälkeen pitää jotain syödä, muista suosikkipaikoistani vinkkaan De Gamlas Hemin, Roostersin, Hellan ja Toripolliisin. Niissä on laadukkaan ruoan lisäksi hieno tunnelma ja loistava palvelu.

Japanilaista ruokaa kaipaavalle suosittelen ehdottomasti Pakkahuoneenkadun Ramen-paikkaa Pure Makua. Ja suklaanystävät löytävät tiensä Oulun herkuimpaan myymälään Isollekadulle eli Chocosomniaan.

6. Ihastuttavia kävelyreittejä

Talvi-Oulusta löytää monia viehättäviä kävelykohteita keskustasta tai ihan sen laitamilta. Kaupunkipuisto Hupisaaret on ainutlaatuinen paikka, jossa on 33 valkoista siltaa. Ainolan ja Lasaretin maisemista voi kävellä Patosiltaa tai Rautasiltaa pitkin kohti Tuiraa; jos turnauskestävyyttä riittää, Tuiran uimarannan avanto kannattaa myös testata.

Käsityöläisistään tuttu Pikisaari puolestaan näyttää Oulun historiaa ja johdattaa vaikkapa kohti ihastuttavaa Hietasaarta sekä Nallikaria. Joulukorttimaisemat jatkuvat Pikisaaressa läpi talven. Samantyyppistä puutalotunnelmaa pääsee ihailemaan myös Puu-Raksilassa ja Kuusiluodossa.

7. Sininen hetki

Nallikari ja sen ympäristö. Siellä kannattaa vierailla auringonlaskun aikaan. Sininen hetki laskeutuu ympärille salakavalaa ja näyttää maagiselta. Välillä maisema on vaaleanpunainen, lila tai keltainen. Kaikki värit ovat täällä mahdollisia.

Kun Perämeren jäät taas kantavat, moni lähtee hiihtämään tai kävelee näissä hurmaavissa maisemissa.

Kuuman juotavan voi hakea tai nauttia vaikkapa Nallikarin kivassa bistrossa. Illalla Hietasaaren ja Toppilan rannoilla saattaa bongata revontulia.

8. Luontoelämys

Jos aikaa on enemmän kuin kaksi tuntia, kannattaa autolla suunnata Kiiminkiin ja Koitelinkoskille. Se on yksi Oulun seudun suosituimmista luontokohteista. Siellä riittää luonnonvesien kuohuntaa, metsissä kiemurtelevia pitkospuita, makkaranpaistajia nuotioilla ja valokuvaajia riippusillalla.

Makkaranpaistopaikkoja löytyy toki lähempääkin Oulusta ja erätunnelmaan pääsee esimerkiksi keskustan lähellä olevassa Hollihaan puistossa.

9. Kaipaatko lisää?

Lisää Oulu-vinkkejä voi kysellä Visit Oulun verkkosivujen chatissa tai vaikkapa Adventurista-blogin kommenteissa.

Lisäksi Citynomadi-palvelussa on tarjolla monenlaisia teemallisia kävelyreittejä Ouluun, ja tietenkin Adventurista-blogin arkistosta pääsee selailemaan monenlaisia Oulu-kirjoituksia.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: