Kaupallinen yhteistyö: Original Sokos Hotel Arina
”Voi, kun tietäsittä mitä kaikkia tarinoita tämä kortteli pittää sisällään ja montako rakkauventunnustusta on kuultu Arinan kuulusisa naistentansseisa. Vuojesta 1938 on tällä tontilla nukuttu, syöty, juotu ja juhulittu.”
Ai, että. Oulun murteeseen on aina ilo törmätä.
Oulusa ku oon, täälä toki poristaan tutulla murteella koko ajan.
Mutta kun murretta pääsee bongaamaan yllättävissä paikoissa, saattaa se hieman hämmentää aluksi, mutta sitten pian siitä tulee kotoisa fiilis.
Tällä kertaa mainio murre toivotti tervetulleeksi Sokos-hotelli Arinaan, jossa vietin osan marrakuun viimeisestä viikonlopusta.
Tämän keskustampana ei Oulussa voi yöpyä. Kävelykatu Rotuaarin ja kauppakeskus Valkean kupeessa sijaitseva Arina on oululainen klassikko.
Ulko-ovelta pääsee suoraan shoppailemaan sekä nauttimaan kulttuurista ja jopa luonnosta; kaupunkipuistoalue Hupisaaret alkaa muutaman korttelin päästä ja kiva kävelyreitti Pikisaaresta Nallikariin on myös todella lähellä. Ihan tämän postauksen lopussa on muutamia kuvia noista Oulu-nähtävyyksistä.
Näin koiranomistajana arvostan tuota luontomahdollisuutta – sekä erityisesti sitä, että kyseessä on lemmikkiystävällinen hotelli.
Hotelli jopa tarjoaa lisäksi tervetuliaispussinsa koirille; Mikki-shibani meni ihan pähkinöiksi sen sisällöstä, vaikka se onkin erittäin ranttu namien suhteen. Lemmikeille on myös oma vieraskirjansa – ja ylläripussiin oli koottu tietoja muun muassa lähialueen koiraystävällisistä ulkoilupaikoista.
Arinassa voi viettää vaikkapa ihanan rentouttavan staycation-loman ja pysyä koko ajan pehkuissa.
Mutta eihän hotellista tarvitse lähteä minnekään, jos siltä tuntuu. Täällä voi viettää vaikkapa ihanan rentouttavan staycation-loman ja pysyä koko ajan hotellin pehkuissa.
Tai no, aamupalaa ei kannata jättää välistä. Toki ruokaa saa huoneeseenkin, mutta hotellin aamiaisravintola on kyllä käymisen arvoinen.
Sviitit on jopa varustettu sarastusvalolla, joten herääminen on hieman helpompaa.
”Mukulakivillä viipyilevä lämpö hellii paljaita jalkoja, tien pinta on hioutunut sileäksi rattaiden ja tarinoiden alla. Korkkarit ovat kevyet kantaa, mekon helmoista tippuva vesi vie yöuinnille Kiikeliin. Juuri vaihdettu suudelma kihelmöi huulilla, apilankukka keikkuu korvan takana…”
Oululaisessa Arinassa uskotaan selvästi tarinoiden voimaan.
Yllä oleva kesäinen kuvaus liittyy yhteen sen mallihuoneista, joka on melkein kauttaaltaan hempeän vihreä. Sellainen neitseellisen lehtivihreän värinen.
Koko seinän laajuinen, aaltoileva puupaneeli on myös huoneen yksi tunnuselementeistä. Samaa seinäkuvio toistuu hotellin aamiaisravintolassa, Verannassa.
Mahtavaa oli huomata, että huoneesta löytyi vihreää teetä kolmena eri sorttina. Niitä oi mukava nautiskella ja lukea samalla kirjahyllystä käteen tarttunutta Anna Taipaleen Sydänjuttu-kirjaa.
En tiedä, mikä johdatus kohtaloon tuokin hetki oli, sillä olin jo pitkään halunnut lukea tuon kirjan. Se imaisi mukaansa ja jätti paljon pohdittavaa.
Tällä hetkellä hotelli on ison uudistuksen alla. Se lanseerasi hiljattain kolme mallihuonetta – Kesäyön, Tervan ja Lohen – jotka on kuorrutettu kotikaupungin tarinoilla.
Kun Kesäyön väri on vihreä, Lohessa voi nauttia pastellisesta vaaleanpunaisesta ja Tervassa tummemmista sävyistä. Uudistuksen jälkeen teemat jäävät pysyväksi osaksi hotelli Arinaa.
Teemahuoneista Luoto tarjoilee puolestaan vaaleansinistä saaristolaistunnelmaa (melkein kuin olisi Hailuodossa) ja Routa kotijoukkue Kärppien menoa esimerkiksi saunalla ja PlayStationilla.
Paikallisia tuotteita ja tarinoita on tarjolla vähän jokaisessa hotellin kulmassa.
Joidenkin huoneiden ovessa lukee ihania tekstejä:
”Lempiämpi levätä.”
”Käärin sinut pumpuliin.”
Missä muuten viipyy pakkasteemainen huone? Tai tiernapojat-huone? Se olisi kyllä joulufanin suosikki. Ja tulevathan tiernapojat jouluna esiintymään hotellille.
Kuulin myös vähän huhuja, että joulupukkikin ennättää Arinaan ja myös joulupöytä on katettuna.
Miniversiot Toripolliisi-patsaasta koristavat niin Terva-huoneissa kuin vastaanotossa.
Vastuullisuus ja kierrätys näkyvät niin ikään; esimerkiksi huoneista löytyy uuden elämän tässä hotellissa saaneita vanhoja huonekaluja – pöytätasoina ja mattoina.
Yleisösaunassa voi nauttia jalkakylvyistä ja makuvesistä, kun se on auki – nyt korona-aikana saunaosasto on valitettavasti kiinni. Muutamista sviiteistä löytyy toki oma sauna ja poreammekin.
Arina-hotellin henkilökunta puhuu paljon onnellistamisesta. Se näkyy asiakkaille pieninä juttuina, kuten yllätyslahjoina – kuohuviininä ja kompiaisina huoneissa. Kukkina ja kahavina.
Oululaisten yritysten tuotteita voi ostaa vastaanotosta, jossa on muun muassa ChocoSomnian suklaita ja lähiseudun käsityöläisten villasukkia.
Paikallisten tuottajien kädennäytteet hurmaavat aamupalapöydässä ja muuallakin sisustuksessa.
Paikallista tervasilakkaa sekä ruisleipää ja oman keittiön pannukakkua saa aamiaiseksi. Arinalaiset tekevät myös sellaista inkiväärishottia, että se, jos mikä, herättää kaamoksessakin.
Aamiaisravintola on täynnä kivoja oululaismurteella kirjoitettuja kylttejä sekä muita piristäviä mietelauseita.
”Puurua.”
”Maistappa.”
”Juoppa näistä.”
Tee- ja kahvikuppeina on mainioita, keramiikkapaja Tiinä Märin murrekuppeja. Persoonallisissa astioissa on hauskoja tekstejä:
”Juokko nää teetä?”
”Syökkö nää pannaania?”
Teekulmauksesta löytyy monia haudutettuja teelajeja, valmiiksi keitettyä teetä sekä teepusseja. Teen voi valmistaa myös kannuun.
Ah, kylmänä pakkasaamuna on ihanaa saada kokonainen teekannu pöytään ja tuijotella kivasti valaistulle sisäpihalle tai kauppakeskuksen vilinää. Huoneista puolestaan on hyvät näkymät muun muassa keskustan vaaleanpunaisiin julkisivuihin ja kävelykadulle.
Lisää hyvää fiilistä aamupalalla tuo huumorimukini ”Ookko nää pölijä”.
Niin huoneissa, vastaanotossa kuin aamiaisravintolassa on paljon Arinaan ja Ouluun liittyvää kirjallisuutta. On mielenkiintoista lukea legendaarisia historiakuulumisia rakennuksesta ja hotellitoiminnasta.
Mallihuoneissa on palautekirja, jossa voi lähettää terveisensä huoneiden suunnittelijoille.
Hotellin uudistus valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2022. Mutta maaliskuussa 2011 täällä on jo 90 uudistettua huonetta. Kokonaisuudessaan huoneita suuressa keskustahotellissa on 260 kappaletta.
Toivottavasti perinteiden ja murteen hyödyntäminen jatkuu uudistuksen jälkeenkin – mutta niin, että tarinoille riittää myös katetta. Tarinoilla koukutetaan kyllä asiakkaita, mutta ne kaipaavat myös tarttumapintaa ja vuorovaikutteisuutta.
Hotellin markkinointitarinat rakkauventunnuksista ja pussailupylyväistä voisi herättää konkreettisesti eloon (ainakin koronaepidemian jälkeen), ja tarjota asiakkaille vaikkapa mahdollisuuksia osallistua sekä olla luomassa uusia tarinoita.
”Vanaha hotelli Arina on serveerannu niin reppureissurit ku saksalaiset sotaupseeritkin. Kaunista vanahaa julukisivua on vieläkin näkösällä kavun kulumassa ja tanssiravintolan pussailupylyväät voi löytää komiasta kulumahuoneesta toisesta kerroksesta. Käyhän kattomasa ja ihastelemassa!”
Sokos-hotelli Arina tarjosi huoneen ja aamupalan blogipostausta vastaan. En saanut palkkaa yhteistyöstä, ja kaikki mielipiteet sekä tekstit ovat omiani.
2 comments