”Hullu, menetkö Durrësiin viikoksi? Siitä ajasta voisiti viettää puolet vaikka Etelä-Albaniassa.”
”Ei kukaan tykkää Durrësista. Siellä haisee, on likaista ja tylyt ihmiset.”
”Durrës – miksi ihmeessä?”
Niin Suomessa, jopa Albaniassa kuin somessa olen saanut ihmettelyjä, kun olen kertonut viettäväni viikon Durrësissa.
Tiranan lisäksi täältä tunnetaan parhaiten sisämaan Unesco-paikat, kuten Berat, ja Albanian rivieran upeat rantakohteet – vaikkapa Saranda, Himare ja Ksamil.
Mutta koska kaikki tuttavani ovat hehkuttaneet eteläistä Albaniaa, haluan tehdä asiat toisin. Ja se suunta on Durrësissa!
Etelän kivat rannat ja kirkasvetiset luontokohteet olisi kiva nähdä joskus livenä.
Haluan ehdottomasti viettää aikaa merenrannalla, mutta pitkästyn, jos olen tällä hetkellä pelkästään kalastajakylässä. Enkä välttämättä tässä kohti reissua halua viettää turhaa aikaa bussissa pitkiä matkoja matkustaen. Valitsen kohteen, jossa voin olla pidempään ja edullisemmin.
Durrësista pääsee myös nopeasti, tunnissa tai parissa, mukaviin paikkoihin jos malttaa lähteä. Tämä on Albanian suurin rantakaupunki. Muun muassa Shkoderin ja Velipojen kaupungit ovat kuulemma kivoja nähtävyyksiä, jos kuitenkin haluaa poistua.
Jotkut tekevät tänne päiväretkiä puolestaan Tiranasta, kun haluavat rannalle. Lentokenttä on lähellä, noin 30 kilometrin päässä.
Mainettaan paljon parempi
Viikon kokemuksella uskallan väittää, että Durrës on muutaman vuoden päästä uusi Nizza – halvempi ja rauhallisempi. Tänne haluavat kaikki suomalaiset.
Se on kuin Montenegron Tivat, johon tulee vielä suorat lennot Suomesta. Mitä kaupungista sitten tulee, se on arvoitus. Mutta vielä nyt täältä löytää todella paljon paikalliselämää ja meno on albanialaista. Ei yhtään liian turistimenoa, ainakaan pohjoisosassa.
Tällä hetkellä Durrësin ydinalueilla asuu noin 150 000 ihmistä. Se on selvästi Tiranaa pienempi, mutta hillitön rantakaistale ja sen suosio antaa sille kokoaan suuremman vaikutelman. Rantaa on yli 20 kilometrin edestä. Paikalliset tykkäävät tuplata luvun ja kertovat rantaviivan pituudeksi yli 40 kilometriä.
Sataman pohjoista osaa remontoidaan kovasti ja uusi ranta-alue näyttää ainakin kuvissa mielettömältä. Katsotaan, kuinka kauan valmistuminen vielä aikaa.
Kaupunki sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Tiranasta. Minä otin sähköä käyttävän Green taxi -yrityksen pirssin Tiranasta Durrësiin ja maksoin kyydistä mittarin mukaan 22 euroa. Paikallisbussi maksaa muutaman euron samalle matkalle.
Asuin viikon Airbnb-kodissa vanhan kaupungin ja meren välissä. Se oli ideaali paikka, josta pääsi nopeasti merenrantaan sekä kulttuurinähtävyyksiin. Noin 0,30 euron bussimaksulla pääsee etelämmäksi turistirannoille eli Durrësin rivieralle, mutta pohjoisosassa kaupunkia on paikallisten mukaan parempia, jopa melkein koskemattomia rantoja – kun malttaa ajaa vaikkapa 15 minuuttia.
Onhan täällä rannoilla roskaa, mikä on valitettavan surullinen asia. Mutta siellä käy myös siivouspartioita. Tosin koko Albania kaipaisi ryhtiliikettä, vaikkapa muovipullojen kierrättämisessä.
Yleiskuva on kuitenkin suhteellisen siisti ja ihmiset ovat täälläkin superystävällisiä. Meri-ilma on ihanan raikasta.
Seuraathan Adventuristaa myös Facebookissa? Liity faniksi täällä
Parasta on Durrësissa on kulttuuritarjonnan ja meren kombo niiden ystävällisten albanialaisten lisäksi. Ravintoloita ja kahviloitakin on, erityisesti kalapaikkoja eikä annoksista tarvitse maksaa itseään kipeäksi.
Tonnikalapihvi laadukkaassa ravintolassa maksaa noin kymmenen euroa. Täytetyt paprikat saa paikallisten suosimasta baarista kahdella eurolla. Pinaattipiiraan saa leipomosta 0,30 eurolla.
Durresinkin kaduilla vilisee tietenkin paljon Mercedes Benz -autoja sekä muita luksusmerkkejä.
Rannoilla on kalastajia ja rakentajia. Satamaan laskeutuu isoja risteilijöitä muun muassa Italiasta, jonne tavallinenkin turisti pääsisi lautalla yhdessä yössä noin 80 eurolla.
Roomalaistyyppinen amfiteatteri (pääkuvassa) on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Gladiaattoreiden taitoja on päässyt parhaimmillaan katsomaan yli 10 000 ihmistä, kertoi oppaani, kun kävin alueella. Sisäänpääsy maksaa noin 1,50 euroa.
Erittäin suuren vaikutuksen on tehnyt myös venetsialainen torni, linnoitus, jonka päällä on kiva kahvila sekä mainiot näkymät merelle.
Historiallisessa kaupunginosassa kukaan ei kerjää eikä tule tyrkyttämään. Nuoret ihmiset osaavat hyvin englantia ja auttavat mielellään turistia.
Yliopisto tuo erityistä nuorekkuutta kaupunkiin, jossa seniorit istuvat iltapäivällä puistoissa ja opiskelijat suosikkikahviloissaan. Turistit ovat valloittaneet rannat ja ravintolat, jotka ovat vielä auki. Viereisellä huvipuistoalueella on leikkiviä lapsia sekä meditoivan näköisiä kalastajia.
Syyskuinen tunnelma on erittäin rento ja viehättävä. Täydellinen kohde ainakin tälle vuorotteluvapaalaiselle.
Durrës – olisiko tämä sinunkin kohteesi Albaniassa?
Lisää kuvia Instagram-tililläni: