Maailman herkuin pannukakku tulee Ahvenanmaalta: huippukokki Michael Björklundin resepti, joka peittoaa muut pannarit mennen tullen

*PRESSIMATKA: VISIT ÅLAND JA SILJA LINE

Ovella tulee heti vastaan huippukokin näköispatsas.

Sisällä tarvitsee ottaa vain muutaman askeleen ulko-ovesta, kun vastassa on kokin kasvoilla kuvitettuja kirjoja.

Kokki on Michael ”Micke” Björklund ja paikka hänen oma ruokakeskuksensa, Smakbyn.

Hänet voi bongata välillä täältä, mutta vierailuni hetkellä hän ei ole paikalla – kuten ei ole noin 200 muunakaan päivänä, jolloin hän reissaa työnsä vuoksi.

Vieraita on vastaanottamassa hänen vaimonsa, Jenny. Paikalliset oppaat kutsuvat häntä ”Smakbyn todelliseksi pomoksi”.

Suomalaisille Michael on tullut tunnetuksi Strömsö-ohjelmasta. Keväällä 2020 hän voitti Ruotsin Selviytyjät-ohjelman.

Jenny näyttää palkintoa ja kertoo kisan kulusta. Hän sanoo, että jossain vaiheessa paikalliset olivat huolissaan, kun huippukokki oli kadonnut.

– Kun Michael tuli kuvauksista noin 18 kiloa kevyempänä, jotkut juorusivat, että hänellä olisi syöpä.

Riisi vs. manna

Björklundien ”makukylä” sijaitsee kauniilla alueella lähellä Kastelholman linnaa. Linnan historia ulottuu 1300-luvulle saakka.

Lyhyen kävelymatkan päässä on myös äskettäin avattu tislaamo, Åland Distillery. Siellä pääsee maistelemaan muun muassa ahvenanmaalaista giniä ja likööriä. Pihapiirissä on upea kulttuurimaisema Jan Karlsgårdenin talonpoikaisrakennuksineen ja onpa siellä kaunis tuulimylly.

180-paikkainen ravintola on lokakuiseen lounasaikaan harvinaisen tyhjä. Korona-aika vaikuttaa joka puolella Ahvenanmaata.

Jennyn mukaan tavallisena kesänä heillä käy päivittäin noin tuhat ihmistä. Yksi tärkeä sesonki on myös vuosittaisten sadonkorjuujuhlien (Skördefesten) aikaan. Joulunaika saa myös ihmiset liikkeelle ja saapumaan makukylän jouluaterioille sekä myyjäisiin.

Pienestä puodista voi hankkia ympäri vuoden kivoja kotiintuomisia, kuten paikallista keramiikkaa, ruokatuotteita ja keittokirjoja. Michaelin kanssa voi myös kokata yhdessä, jos ruoanlaittokurssin varaa etukäteen.

Ravintolan puolella suosituinta ruokaa ovat erilaiset kalat, karitsa ja tietenkin ahvenanmaalainen pannukakku. Jennyn mukaan lähes kaikki on lähiruokaa.

Lounas maksaa 12 euroa ja kolmen lajin illallisen saa alle 50 eurolla. Viinikellarin juomat nostavat luonnollisesti hintaa.

Avokeittiön toimintaa on kiva katsella ruokaa odotellessa. Nenään kantautuu monia tuoksuja. Pannukakku tuo mieleen joulun, ja siltä se maistuukin.

Kardemummaa, kermaa, kanelilla maustettua kiisselimäistä luumuhilloa ja paksu riisipuuroon tehty pannukakku.

Ah! Siinä käytetään riisiä, joka ei todellakaan ole lähiruokaa, mutta paikallinen voi kyllä maistuu.

Ahvenanmaalainen voi on palkittu moneen otteeseen ja saarelta saa muitakin loistavia maitotuotteita; esimerkiksi juuston ystävä on täällä ihan liekeissä.

Läntisellä saarenpuoliskolla pannukakku tehdään Jennyn mukaan mannasuurimoihin.

Yli 4 000 pannariannosta vuodessa

Aikoinaan paikallinen pannukakku oli pula-ajan ruokaa, jossa hyödynnettiin jämäpuurot. Puuroriisi tuli saarelle venäläisten mukana. Ensin pannukakku tarjottiin ilman lisukkeita, myöhemmin se sai rinnalleen luumukiisselin ja kermavaahdon.

Sittemmin sitä on tarjoiltu hääherkkuja, ja nyt sitä saa saariston majapaikoissa aamiaiseksikin.

Mutta Smakbyn-pannari on jotain täysin muuta. Se on kahvi- tai jälkiruokahetken täydellinen herkku. Ei ole ihmekään, että Björklundien makukylässä tarjoillaan vuodessa yli 4000 pannukakkuannosta.

– Ahvenanmaalainen pannukakku on ravintolamme suosituin jälkkäri, mutta myös tyrni- ja omenaleivonnaiset käyvät hyvin kaupaksi, Jenny kertoo Adventuristalle.

Mikä on pannarin suosion salaisuus?

– Se on tehty rakkaudella keittiössämme ja siinä on käytetty hyvää, paikallista voita.

Björklundit kertoivat menestysreseptinsä myös Adventurista-blogille.

 

Michael Björklundin resepti:

Ahvenanmaan pannukakku luumuhillolla ja kermavaahdolla

(8 annosta)
  • 6 dl valmista manna- tai riisipuuroa
  • 2 dl maitoa
  • 1 muna
  • 3/4 dl sokeria
  • ½ rkl suolaa
  • kardemummaa
  • voita
  • kermavaahtoa tarjoilua varten
  1. Kuumenna puuro ja lisää siihen maito.
  2. Sekoita sokeri, suola ja kardemumma keskenään, ja lisää seos puuroon.
  3. Lisää muna ja kaada seos uunipellille, joka on voideltu.
  4. Kaada päälle vähän sulatettua voita.
  5. Paista noin 45 minuuttia 175 asteessa.

Luumukiisseli

  • 10 kuivattua luumua
  • 5 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • ½ dl sokeria
  • 1 rkl maissijauhoa
  1. Huuhtele luumut ja liota ne vedessä (puoli litraa) muutaman tunnin ajan.
  2. Lisää kaneli ja keitä, kunnes luumut ovat pehmeitä.
  3. Mausta sokerilla ja poista seos liedeltä.
  4. Sekoita maissijauhot pieneen määrään vettä ja lisää seokseen samalla sitä hyvin sekoittaen.
  5. Kiehauta seos nopeasti ja kaada se sitten tarjoilukulhoon ilman kanelitankoa.
  6. Ripottele päälle sokeria.

Miten perille?

  1. Smakbyn on makukylä, jonne pääsee noin puolessa tunnissa autolla Maarianhaminasta; matkaa on noin 23 kilometriä. Kesällä voi ottaa bussin, mutta aikataulu kannattaa tarkistaa.
  2. Sporttisimmat pyöräilevät perille; Ahvenanmaalla on äärettömän paljon pyöräteitä. Ne kulkevat idyllisten maalaismaisemien läpi. Ohi vilahtavat lammasfarmit, omenapuutarhat ja monet kyltit, jotka mainostavat paikallisia kahviloita ja majapaikkoja.
  3. Jenny mainitsee, että heilläkin on suunnitelmissa oma hotelli. Se valmistunee muutaman vuoden kuluessa. Silloin todellisen Smakbyn-fanin ei tarvitse edes mennä yöksi muualle. Jotkut viettävät täällä jopa päivän, mutta muutamassa tunnissakin siellä ehtii vierailla hyvin.

Kommentoi postausta alla

%d