Hitoshi työskenteli aiemmin Nokian insinöörinä Japanissa – avasi nyt Ouluun ramen-ravintolan

Kevään 2021 ehkä herkullisin uutinen täällä Oulussa on ollut ramen-ravintolan avautuminen.

Japanilaisravintolan kyltit ja teippaukset näkyivät liiketilan ikkunoissa jo talvella – paria kuukautta ennen avajaisia, joita vietettiin vappuna. Odotus tuntui pitkältä, mutta nyt se palkitaan!

Pure maku sijaitsee Oulun keskustassa Pakkahuoneenkadulla. Sitä pitävät japanilaiset Hitoshi ja Chika Ujiie.

Ramen-keittiön tuoksut leijailevat kadulle saakka. Yksi ikkuna on hieman huurussa ja sisällä tulee vastaan autenttinen, japanilaisen nuudeliruokalan lämpö.

Oven pieluksessa on tietenkin oviverho, jollaisia näkee Japanin ravintoloissa. Asiakkaille on kirjoitettu ohjeetkin, miten ravintolassa on syytä toimia.

Chika ja Hitoshi saapuivat Ouluun kesällä 2020. Hitoshi kertoo, että hän oli käynyt kaupungissa monta kertaa ennen muuttoa.

– Kaksi syytä vaikutti siihen, että valitsimme Oulun. Yksi on se, että kaupungissa on hyvät puitteet start up -toiminnalle. Toiseksi, meillä on paljon ystäviä täällä.

Hitoshi on kotoisin Sendaista ja hänen vaimonsa Pohjois-Japanista Sapporosta. Sendai sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Tokiosta pohjoiseen.

Liikeideansa ramenin ympärille Hitoshi kehitteli jo kymmenen vuotta sitten, kun hän työskenteli insinöörinä Nokialla Japanissa.

– Kun Oulun nokialaiset vierailivat Japanissa, vein heidät silloin tällöin ramen-ravintolaan. He tykkäsivät mausta ja puhuimme yhdessä, että suomalaiset rakastuisivat rameniin. Opiskelin myös ramenin valmistusta kokkikoulussa.

Hokkaidon laadukasta vehnää

Ramen, soba, udon… japanilainen keittiö on täynnä herkullisia nuudeliruokia. Oulun uusi japanilaisravintola on keskittynyt rameniin, jonka pääraaka-aine – nuudelit – tulevat Pohjois-Japanista Hokkaidolta.

Tärkeä osa ramen-kulhoa ovat myös liemi ja täytteet. Ruokailuvälineinä toimivat puikot ja lusikka, mutta liemen voi nauttia suoraan kulhosta juomalla.

Hitoshin mukaan heidän käyttämänsä Hokkaidon ramen-nuudelit tehdään ensiluokkaisesta vehnästä. Niiden valmistukseen ei käytetä öljyä eikä niitä esimerkiksi uppopaisteta.

Rakastan ramenia ja haluan tehdä oululaiset iloisiksi. Sen jälkeen voisin laajentaa bisnekseni muualle Eurooppaan.

– Rakastan ramenia ja haluan ensiksi tehdä oululaiset iloisiksi. Sen jälkeen voisin laajentaa ramen-bisnekseni muualle Eurooppaan.

Oulun-ravintolassa on tarjolla muun muassa ramen-salaattia sekä hokkaidolaista erikoisuutta, miso ramenia. Erilaisia täytteitä voi valita lisämaksusta omaan annokseensa.

Täällä voi myös nauttia japanilaista hojicha-teetä, joka on paahdettua vihreää teetä, tai kylmää ohrateetä – joka on mainio juoma esimerkiksi kesällä. Jälkiruoaksi maistuu dorayaki-leivonnainen, joka on pannukakkumainen jälkiruoka ja sen välissä on paputahnaa.

Ah, juuri tätä on Ouluun kaivattu: aitoa japanilaista ruokapaikkaa, joka tarjoaa muutakin kuin sushia. Toki japanilainen sushiravintolakin saisi tänne tulla ja monet muut japanilaiset maut.

Mutta näin viileinä kevätpäivinä, etenkin koronan aikaan, ramen lämmittää mukavasti ja tuo mieleen Japanin. Se on lohturuokaa, joka näyttää simppeliltä, mutta sitä on valmistettu monta tuntia rakkaudella.

Koska Japaniin matkustaminen ei ole nyt mahdollista, on onni, että Oulussa on ainakin Hitoshi ja Chika Ujiien Pure maku.

Itadakimasu eli hyvää ruokahalua!

Adventurista-blogin Kohtaamisia-sarjassa esitellään kiinnostavia ihmisiä niin Suomesta kuin ulkomailta.

2 comments

Kommentoi postausta alla

%d