Uuden oululaiskahvilan kassalla kuultua: ”Maksa omantunnon mukaan”

Vegaanijäätelöä. Gluteenittomia herkkuja. Oululaisen Kofeiinikomppanian teetä ja lukuisia erilaisia kahveja.

Uuden oululaiskahvilan lista on vaikuttava ja jopa hieman yllättävä. Erilainen, tai no, täällä ei ole tarjolla ainakaan mitään peruspullaa eikä pelkkää mustaa kahvia.

Kun tulee maksun aika, yllätys on vieläkin suurempi:

maksu perustuu omaehtoisuuteen. Jokainen päättää itse tällä hetkellä, mitä maksaa ostoksistaan Cafe Albertissa.

Sormi menee suuhun vappuaattona. Mitäpä maksaisi pienestä nutellamunkista ja isosta, kotitekoisesta simasta?

Olisiko viisi euroa sopiva summa tässä viihtyisässä kahvilassa? Jossa ympärillä on taidetta, kukkia ja harmaan sekä hempeän roosan väristä sisustusta. Kirjahyllyissä on paljon kirjoja, ja menu vaihtuu melkein joka viikko.

Ah, niin kotoisaa ja kaunista.

Hotel & Cafe Albert -konsepti on todella mielenkiintoinen. Se on perustettu osana työvoimakoulutusta.

Maaliskuun alussa alkaneeseen koulutukseen tuli 18 nuorta, kertoo projektin manageri Kaneli Pellikka. Hän työskentelee Tamora Oy:ssä, joka on tunnettu luovien alojen työvoimakoulutuksistaan.

– Tamora vuokrasi kahvilatilan ja siihen on saatu rahoitusta Ely-keskukselta, joten emme ole tulosvastuussa. Mutta opiskelijat oppivat budjetoimaan ja käyttämään rahaa oikein.

Omaehtoiseen maksukäytäntöön saattaa tulla muutos, sillä se on ollut nyt kahvilan alkuvaiheen käytäntö. Kaneli Pellikan mukaan se on toiminut hyvin, mutta toimivassa yrityksessä pitää tehdä myös tulosta ja siksi hinnoittelutapa muuttunee Albert-kahvilassakin.

Kiinteät hinnat ovat tulossa mahdollisesti vielä tähänkin kahvilaan.

Alussa opiskelijat tekivät hankintoja ryhmissä: yhden vastuulla oli astioiden hankinta, toiset hankkivat huonekaluja… Resurssit olivat niukat ja rahan käyttöä piti suunnitella tarkkaan.

Opiskelijoiden erilaiset taustat mahdollistivat alusta saakka monenlaisen osaamisen: yksi osasi leipoa, kun taas yksi hallitsi nettimarkkinoinnin ja joku oli työskennellyt jo kahvilassa.

Osana kahvilaprojektia opiskelijat pääsevät myös sisustamaan hotellia. Sopivan hotellin he löysivät Pudasjärveltä, Hotelli-ravintola Kurenkoskesta.

Siellä koulutettavat muotoilevat osan huoneista elokuvateemalla, joita ovat muun muassa Titanic- ja Leningrad Cowboys -teemat.

Pudasjärvellä matkailevat pääsevät tutustumaan uudistettuihin hotellihuoneisiin Kurenkoskessa.

Kata, Jenni ja Eeva ovat osa niistä 18 opiskelijasta, jotka ovat mukana kahvilatoiminnassa.

Oulun keskustassa sijaitseva Albert-kahvila puolestaan on rekisteröity kesäkahvilana ja sen toiminta hiljenee nykyisellä sijainnillaan jossain vaiheessa.

Ja jälleen kerran täytyy todeta, että tällaisia hankkeita saisi olla enemmänkin. Pop up -kahvilat ja muut kaupunkikuvaa piristävät toiminnot tuovat valoa etenkin näin korona-aikana.

Albert-kahvila on osoitus siitäkin, kuinka innostavaa työvoimakoulutus voikaan olla. Osan ajasta tämän projektin nuoret opiskelevat etäajan tapaan netissä, ja osan ajasta he työskentelevät kahvilassa sekä hotellissa.

Uusista kokemuksista muodostuu mahtavia juttuja ansioluetteloon, ja ne synnyttävät taatusti uusia ideoita sekä motivaatiota työskennellä alalla.

Kaupunkilaiset koirineen saavat nauttia uuden kahvilan antimista ja jotkut onnekkaat pääsevät hyötymään jopa sen hävikkiruoasta; hiljattain oululaisen hoitokodin väki sai nauttia herkullista artesaanijäätelöä, joka vietiin sinne kahvila Albertista.

Hotel & Cafe Albert sijaitsee Oulussa, Albertinkatu 14. Aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen. Tällä hetkellä se on ollut auki ainakin torstaisin ja perjantaisin.

1 comment

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: