Maailman arvostetuinta gyokuroa ja sohvasurffauksen parhautta! Yame on todellinen teeparatiisi

 

Ensimmäisenä ovella leijailee vastaan vahva teen tuoksu.

Onko se paahdettua vihreää teetä, hojichaa?

Tuoksu tulee kuitenkin kynttilästä. Keraamisen hajukynttilän päällä on vihreää teetä.

Pöytään tuodaan nopeasti vihreää teetä.

Tee maistuu todella vahvalta, mutta samaan aikaan kevyeltä ja raikkaalta. Joten luulen aluksi, että nautin gyokuroa. Tuota vihreiden teelajien arvokkainta juomaa.

Gyokuron aika on myöhemmin. Se tulee pienessä kupissa, josta riittää muutama kulaus. Pian tuodaan lisää vettä. Samaa gyokurosatsia voi hauduttaa neljäkin kertaa.

Sen väri on haaleampaa kuin kirkkaan vihreän senchan, jota sain ensimmäiseksi. Gyokuro maistuu aluksi pehmeältä. Se on aavistuksen makeampi, mutta jälkimaku on voimakas.

Fukuokaa ympäröivän vuoriston sääolosuhteet ovat olleet suotuisia tälle sadolle.

Teekaupan omistaja Take-san kertoo, että aamun ja illan lämpötilaerot aiheuttavat sumua – ja se on olennainen osa Japanin arvokkaimman teen tuotannossa.

Ennen sadonkorjuuta gyokuropensaat saavat päällensä valolta suojaavat verkot. Varjossa teenlehdet saavat syvemmän maun. Ne poimitaan täällä Yamen seudulla edelleen käsin, kuten on tehty noin 150 vuoden ajan.

Kevään paras sato voi maksaa jopa yli tuhat euroa kilolta. Jopa ylijääneet gyukurolehdet myydään korkealla hinnalla ja niitä jopa syödään esimerkiksi salaatin tapaan soijaan dipaten.

Seuraathan Adventuristaa myös Facebookissa? Liity faniksi täällä

 

Gyokuropääkaupunki: Yame

Japanilaisen vihreän teen pääpaikasta käydään kovaa kilpailua. Matchan pääkaupunkina pidetään Kioton lähellä sijaitsevaa Ujia.

Shizuoka tuottaa suurimman osan Japanin vihreästä teestä, kuten senchasta.

Yame puolestaan on gyokuron valtakuntaa. Tämä noin 40 000 asukkaan kaupunki on teen lisäksi kuuluisa mansikoistaan ja käsitöistään. Sen nimi tarkoittanee joissakin yhteyksissä kahdeksaa naista. Tyttöjen päivää keväällä juhlitaan täällä näyttävästi.

Vihreä tee ja erityisesti gyokuro ovat Yamen päätuotteita. Kaupungista löytyy kymmeniä ja kymmeniä teekauppoja sekä teeyrittäjiä peltoineen.

Take-san pitää Nakashima seitya -teekauppaa Jouyoun kylässä. Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä vuorilla sijaitsevat hänen teeviljelmänsä.

Kun marraskuisena päivänä asuinalueella lämpö nousee yli 20 asteen, yö vuoristossa voi olla lähellä nollaa. Ruska näkyy paikoitellen jo täälläkin. Ennusteiden mukaan Fukuokan paras ruska syksyllä 2019 näkyy joulukuun alussa.

Camellia sinensis eli teepensas kasvaa Taken farmilla kuin vihreinä aaltoina. Välillä on vuoren rinnettä vaakasuorasti mukailevia linjoja, toisinaan pystysuorasti kulkevia pensasrivejä.

Pensaat on juuri leikattu tasaiseksi. Se on jokasyksyinen perinne.

– Työskentelin aluksi ravintola-alalla Osakassa. 28-vuotiaana aloin opiskella uudestaan ja otin perheyrityksemme haltuumme. Nyt olen ollut Yamessa 11 vuotta teeyrittäjänä.

Teekauppa on yli sata vuotta vanha. Sen suosituin tuote on sencha, Take kertoo. Myytävänä on myös teetarvikkeita, sekä erilaisia teemakeisia ja -keksejä.

Taken pellot tuottavat vuodessa noin kymmenen tuhatta kiloa teetä.

Pelloilla työskentelee yleensä 12 ihmistä, mutta pääsadon korjuuaikaan työntekijämäärä tuplaantuu. Pääsato saadaan huhtikuussa.

Unelmaopas CS-yhteisöstä

Päivä Yamessa vierähtää nopeasti. Hetki ennen auringon laskemista pääsen katsomaan Yamea näköalapaikalta. Eräänlaiselta keskusaukiolta.

Siellä auringonlaskua ihailee Fukumaru-shiba ja tämän omistaja. Teeplantaasit jatkuvat ja jatkuvat melkein merenrantaan saakka. Yamen seutu näyttää todelliselta metropolilta.

Teepeltojen ympärillä on kuitenkin täysi maaseudun rauha.

Yamen vanhat talot muistuttavat Kanazawaa, jossa samassa rakennuksessa on asuintilan lisäksi liiketilaa. Katot ovat komeita ja niistä löytyy koristeita. Sisällä toimii niin sake-, tee- kuin ruokakauppoja.

Fukuokasta pääsee Yameen noin tunnissa julkisilla liikennevälineillä. Yamessa kuitenkin tarvitsee auton päästäkseen esimerkiksi näköalapaikalle. Taksi vie sinne alle kymmenellä eurolla.

Olin onnekas, että minulla oli Yamessa oma opas. Kyselin sohvasurffaajien yhteisössä Yame-neuvoja, joihin vastasi 33-vuotias Sayuki-san.

Sayuki kutsui vieraakseen Yameen ja pääsin nauttimaan taas uskomattomasta japanilaisesta omotenashista. Hän tuli kanssani teemuseoon, johon tuskin olisin osannut hänen apuaan.

Hän vei minut serkkunsa Taken teekauppaan ja pelloille. Hän kertoi vuosistaan, jotka asui Hongkongissa ja Kanadassa. Kuulin japanilaista juhla- ja ruokaperinteistä. Hän valmistaa vihreästä teestä kotona toisinaan pannukakkuja sekä muita kakkuja.

Kävimme myös erittäin herkullisella lounaalla Yamen suosituimmassa kalaravintolassa, jonne hän sai viime hetkellä paikan meille.

Mikä ihana päivä!

Kun lähdin Yamesta, mukanani oli näiden upeiden kokemusten ja ihmisten tapaamisten lisäksi kassillinen erilaisia teetuliaisia ja lahjoja. Vihreä tee -suklaata, keksejä, gyukuroa sekä matchanmakuista kolaa.

Lisäksi olin saanut paijata shibaa sekä nauttia niin paljon hyvää teetä, että olin onnellisessa gyokurokekkulissa.

Doumo arigatou gozaimasu, Sayuki & Take. 

 

 

Vinkkejä Yameen

 1. Lounaalle
  Kigokoro Kuboyama on pieni, noin 20-paikkainen ravintola Yamessa. Sen lounas maksaa noin 13 euroa (1500 jeniä) ja kattaa kahdeksan pientä ruokalajia.
  Etukäteisvaraus on suositeltavaa, sillä paikka täyttyy lounasaikaan nopeasti.

 2. Perinnekäsitöitä oppimaan
  Käsinvärjättyjä vaatteita, lyhtyjä, rukousalttareita, käsinukkeja… Yame traditional crafts -museo on todellisen diy-ihmisen unelmakohde. Toisinaan se järjestää työpajoja ja siellä voi myös nähdä taiteilijoita töissään.

 3. Iltapäiväteelle
  Hoshinon kylän teemuseossa kannattaa käydä jo sen herkullisten Shizuku-tarjoilujen vuoksi. Alle viiden euron teekattaukseen kuuluu vihreää teetä sekä pieni makeinen. Gyokuron teelehdet voi nauttia juoman jälkeen soijassa ja suolassa dippaillen. Niin hyvää – ja bonuksena kauniit maisemat sekä tietysti kiinnostavaa teetietoutta. Museon teekaupasta löytyy vaikka mitä tuotteita, jotka on tehty vihreästä teestä.
  Yame matcha kola on juoma, josta olen salaa haaveillut: kokiksen ja vihreän teen yhdistelmä on ääriherkullinen!

 

2 comments

 1. Japan is a beautiful country, both in its landscape and its personal manners.

Kommentoi postausta alla

%d