Jäätävän ihana haudutustapa vihreälle teelle

Vielä on kesää jäljellä, ja vielä tulee sellaisia päiviä, kun tekee mieli jääteetä. Eikö vain?

Vaikka tämä kesä 2023 jää mieleen viileämpänä ja sateisempana kuin muut lähivuosien kesät, ei se ole estänyt ainakaan minua nauttimasta jääteetä. Sitä kuluu lähes joka päivä, ja harvoin nautin lämmintä teetä kesäaikaan muutenkaan.

Jokunen vuosi sitten aloin kylmähauduttaa teetäni tällä loistavalla ohjeella. Tänä kesänä olen puolestaan testannut useamman kerran todella ”jäätävää” haudutustapaa eli japanilaista kouridashi-metodia.

Innostus tähän haudutustapaan käynnistyi tietenkin Global Japanese Tea Associationin teekurssilta, johon osallistuin heinä–elokuussa. Kokeilimme kurssin puitteissa muun muassa arvokkaan japanilaisen teen, gyokuron, hauduttamista jääpaloilla.

Olin aiemmin maistanut samalla tavoin haudutettua teetä Shizuokassa vuosia sitten, ja oi että, se oli sitten täydellistä teetä. Nyt sain tuon saman makuelämyksen kotona, ja olen taas täysin myyty.

Kouridashi vaatii paljon kärsivällisyyttä ja aikaa – ainakin täällä Suomessa, jos ei ole hirmuhelle päällä. Hauduttaminen voi kestää kaksikin tuntia. Jossain Japanin kuumassa kesässä jääpalat voivat sulaa tietenkin jo vartissa.

Ok, kun kuulin tämän ensimmäistä kertaa, meinasin jättää leikin kesken. Minäkö jaksaisin hauduttaa teetäni useamman tunnin? Helpompi on laittaa teen lehtiä hautumaan jääkaappiin yön ajaksi ja juoda aamulla valmista jääteetä.

Mutta teellä leikkiminen on hauskaa. Kaikkea kannattaa kokeilla, myös teen kanssa.

Esimerkiksi, miltä suosikkitee maistuu todella kuumalla vedellä nopeasti haudutettuna? Noin 20 sekuntia riittää. Tai mitä teelle tapahtuu, kun veden lämpötilan pudottaa 60 asteeseen? Tai ottaa esille ne jääpalat ja antaa niiden sulaa teen lehtien päälle? Kouridashi on varma haudutustapa siinä mielessä, että jääpalojen kanssa ei voi pilata teetä esimerkiksi ylihauduttamalla.

(Ylihauduttaminen, onkohan se edes oikea termi?)

Ja sitten se maku – se on jotain käsittämättömän pehmeää. Vihreästä teestä saa melkein makeaa ja niin täyteläistä jääpaloilla hauduttaen. Juoma valuu kielen päältä kohti kurkkua kevyesti kuin höyhen.

Kofeiiniakin teessä on vähemmän, kun se on kylmäuutettu.

Teepannuun sulavien jääpalojen katseleminen on meditatiivista. Se on myös kiva ”ohjelmanumero”, jos kylään tulee teetä arvostavia vieraita eikä ole kiire. Laitan yleensä neljän ison jääpalan joukkoon ruokalusikallisen teetä eli noin neljä grammaa.

Parhaiten jääpaloilla hauduttaminen sopii laadukkaille vihreille teille, mutta myös valkoinen tee ja erilaiset yrttihaudukkeet ovat sopivia tähän metodiin.

Vinkki! Jääpalahauduttamista kannattaa kokeilla myös vanhempiin teen lehtiin tai teehen, josta ei yleensä pidä. Haudutustapa tuo maut esiin pehmeämmin: poissa on mahdollinen karvaan maku ja kitkeryys, jotka saattavat tulla esiin vaikkapa vihreää teetä liian kuumasti haudutettuna. Teen lehtien voi antaa hautua jääpalojen kanssa myös yön yli jääkaapissa, mikäli haluaa nauttia valmista teetä heti aamulla.

* Kōri tarkoittaa japanin kielessä jäätä, ja dashi on eräänlainen liemi, neste.

1 comment

  1. Tätä pitääkin ilman muuta testata, kuulostaa oikein hyvältä. Tuo ei olisi tullut mieleeni, että kofeiinia on tällä tavalla vähemmän. Ilman muuta iso plussa, pyrin välttämään kofeiinia mahdollisuuksien mukaan.

Kommentoi postausta alla

Discover more from Adventurista

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading