Helpoin ja maukkain jäätee ikinä syntyy japanilaisella ohjeella

”Olisipa jääteetä! Semmoista maustamatonta ja ilman makeutusta.”

Kuulostaako tutulta mieliteolta?

Olen tänä kesänä huomannut, että suomalaisiin ruokakauppoihin on tullut paljon erilaisia jääteemakuja. Pienistä pulloista ja jopa pahvitetroista löytyy valkoista, vihreää ja mustaa teetä. Kamomillaa, rooibosta ja minttua. Kaikenlaisia seoksia.

Muutamia niistä olen maistanutkin.

Pakko myöntää, että paras jäätee syntyy kotona. Poissa ovat ne ajat, kun kaipasin teeheni ylimääräistä makeutta ja erilaisia makuyhdistelmiä, kuten vaniljaa, marjaisia vivahteita ja hedelmiä.

Nyt herkullisin jäätee syntyy mielestäni puhtaasta vihreästä irtoteestä, joka on tietenkin japanilaista. Jo se kirkkaan vihreä väri, joka teenlehdistä liukenee alle minuutissa, on osa nautintoa. Niin raikasta ja selkeää!

Vihreä tee on mahtava lämmittäjä kylminä päivinä, ja mainio viilentäjä lämpiminä päivinä. Lähes joka päivä olen keittänyt itselleni teetä kotona.

On ollut viileämpiä päiviä, jolloin olen oikein kaivannut lämmintä teetä.

Mutta sitten on ollut monia, melkein helteisiä päiviä – jolloin jäätee on täydellinen janojuoma! Ja viime aikoina olen tehnyt jääteetä lähes päivittäin.

Kiitos japanilaisen ystäväni, teeopettaja Nozomin, joka kertoi maailman kätevimmän jääteeohjeen.

Toki vihreää teetä voi kylmäuuttaa jääkaapissa vaikka yön yli, mutta Nozomin reseptillä jääteestä tulee pehmeämpää ja aavistuksen makeampaa – ja niin paljon nopeammin.

Teetutkijat ovat huomanneet, että nopealla uuttamisella teehen jää vähemmän kofeiinia, joten tämä tee ei piristä niin paljon ja sitä voi juoda pitkin päivään.

Kesän paras jäätee syntyy näin

 • 8 grammaa vihreää irtoteetä*
 • 1 litra vettä
 • 20+60 minuuttia
 1. Teenlehtien päälle kaadetaan ensin huoneenlämpöistä vettä niin, että ne peittyvät. Niiden annetaan hautua 20 minuuttia.
 2. Sen jälkeen astiaan kaadetaan loput vedestä ja se laitetaan tunniksi jääkaappiin.
 3. Tee siivilöidään ja on valmis nautittavaksi.

*Yksi teelusikallinen vihreää teetä painaa yleensä kaksi grammaa.

Minä teen jääteeni usein puolen litran pulloon ja laitan siihen kaksi pientä teelusikallista vihreää teetä, esimerkiksi senchaa tai gyokuroa.

Kanpai! Kippis!

4 comments

 1. Kiitos, tätä on pakko kokeilla! Olen itse vahvan, mustan teen juoja, mutta vihreästä suosikkini on juurikin sencha. 💕

  1. Hei Kanerva. Kiva, kun olet löytänyt uusille sivuilleni.
   Ja toivottavasti pääset pian testaamaan tätä reseptiä. Senchasta tulee nopeasti hyvää jääteetä. 🙂

Kommentoi postausta alla

%d