Japanilla on kalliin maan maine. Eikä se ole ihme: esimerkiksi vihannekset, hedelmät ja marjat maksavat täällä älyttömiä summia. Maksaisitko 200 gramman mansikkarasiasta kuusi euroa?
Toisaalta Japanissa voi elää opiskelevan reppureissaajan budjetillakin. Olen kokeillut sitä tässä pian 1,5 kuukautta. Hieman vaikeaahan se on, myönnän. Sillä täällä on niin paljon viihdykkeitä ja valinnanvaraa, että rahaa kuluisi helposti suuria summia, ellei katso tarkasti, mihin sitä kuluttaa.
Suosikkikauppani Japanissa ovat aina olleet sadan jenin kauppoja. Jo edellisellä Japanin-reissullani hamstrasin sieltä kaikenlaista. Niitä on useampi ketju, kuten Daiso, Can Do ja Seria. Ja suurimmissa kaupungeissa niitä on kymmeniä; jokaisessa kaupunginosassa on vähintään yksi jokaista brändiä.
Sadan jenin kaupassa kaikki maksaa tosiaan sata jeniä (0,75 euroa), ellei toisin ole mainittu. Kassalla hintaan lisätään vero ja lopullinen hinta on 108 jeniä eli 81 senttiä. Jotkut tuotteista saattavat olla kalliimpia, kuten 300 tai 400 jeniä, mutta niitä on vain vähän jokaisessa kaupassa.
Euro- ja dollarikauppohin verrattuna 100 jenin liikkeet ovat mielestäni laadukkaampia ja paljon siistimpiä. Japanilainen söpöys ja organisointi-into näkyy useimpien myymälöiden esillepanossa. Jenikaupoissa on miellyttävää asioida, sillä yleensä ne ovat erittäin tarkasti järjestettyjä ja jopa visuaaliseen maailmaan on panostettu.
Moni tuote on tehty Japanissa, ja siksi jotkut hankkivat esimerkiksi tuliaisia jenikaupoista. Japanilaiset maskotit, sisustustavarat ja herkut irtoavat älyttömän halvalla. Paikalliset ostavat niistä muun muassa kodin puhdistustuotteita, puutarhajuttuja sekä muita tavaroita sisälle ja ulos. Myös elektroniikkaa, asusteita sekä lemmikkieläinten ruokaa ja tarvikkeita haalitaan niistä. Sateenvarjot ja kevyet vaatteet kelpaavat myös.
Mitä kaikkea sadan jenin kaupoista kannattaa oikeasti etsiä ja hankkia?
Tässä täysin subjektiiviseen näkemykseen perustuva listani:
100 jenin kaupan parhaat tuotteet
- Kasvovesi ja -puhdistusaineet
Jos olisin tullut suoraan Japaniin Suomesta, olisin jättänyt kasvojen puhdistusaineet kokonaan kotiin ja hankkinut matkalle tarvittavat sadan jenin kaupasta. Kaupoista löytyy kuorinta-aineita, kasvovesiä, puhdistusvaahtoja sekä muita puhdistavia aineita, ja paljon olen sieltä täydennystä jo hankkinutkin. Oma ihoni ei ole mitenkään äärimmäisen herkkä, joten nämä yleistuotteet sopivat hyvin minulle. Toki valikoimissa on useille eri ihotyypeille sopivia aineita. Tietyt brändit ovat suosittuja paikallistenkin keskuudessa ja ne loppuvat nopeasti. - Siveltimet ja meikkisienet
Kaipaako meikkipussisi työkalujen täydennystä? Ihan kaikki meikkaamiseen tarvittavat välineet löytyvät jenikaupoista ja useimmat niistä ovat vieläpä laadukkaita. Jos varakampoja sekä harjoja kaipaa, niitä saa edullisesti myös. Valinnanvaraa on myös enemmän kuin tavallisessa suomalaisessa kampaamoliikkeessä. - Kynsiviilat ja -leikkurit
Alle euron kynsiviilapakkaukset ja japanilaiset leikkurit tekevät tehokkaasti tehtävänsä. Ja kuinka söpöä onkaan, kun niissä on vaikkapa Hello Kittyn kuvia. - Kynsikoristeet ja -lakat
Japanilaiset rakastavat kynsien koristelemista ja se näkyy jenikaupoissa: koristeita on monissa hyllyissä ja niin monia erilaisia. Olen testannut monia kynsilakkoja, ja ne pysyvät hyvin vaikeissakin kynsissäni. Valikoimissa on yleensä hurjan paljon eri värejä – mutta eri asia on, että kuinka hyvin ne pysyvät hyllyssä, sillä paikalliset rakastavat sadan jenin kynsilakkoja. No, kukapa ei rakastaisi?
Tykkään myös kynsienhoitotuotteista, kuten kynsienkasvua buustaavasta voiteesta sekä vahventavasta lakasta. Ne toimivat, ainakin omissa kynsissäni! - Eyelinerit ja ripsivärit
Ostin elämäni ensimmäisen nestemäisen, vedenkestävän eyelinerin jenikaupasta 1,5 vuotta sitten. Se on palvellut erittäin hyvin ja näköjään yksi suosituimmista tuotteista kaupassa.
Nyt sain heittää vanhan eyelinerin pois, kun löysin uuden samanlaisen. Ostin myös ripsivärin sekä ripsiseerumin. Ajattelin aluksi, että sadan jenin seerumi on täysin humpuukia, mutta olin väärässä. Melkein kolme kuukautta viimeisten ripsienpidennysten jälkeen ripseni ovat näyttäneet niin hennoilta, mutta viime viikkoina niihin on tullut ehkä aavistus lisäpituutta ja -paksuutta.
Hittijuttu Japanissa näyttäisi olevan nyt myös värilliset eyelinerit ja ripsivärit, joita saa niin ikään jenikaupoista. - Japanilainen tee
Jos tykkää vihreästä teestä, kuten minä, jenikauppa on ehkä paras paikka senchan hankkimiseen. Joskus olen nähnyt matchaakin, mutta se myydään niin pienissä annoksissa, että kilohinnaltaan halvemmaksi tulee matchan hankkiminen supermarketista. Toisaalta, jos haluaa vain kokeilla matchaa, alle euron kokeilupakkaukset ovat loistavia siihen tarkoitukseen. - Usb-adapteri
Viime aikoina sadan jenin liikkeisiin on tullut paljon elektroniikkatavaroita, etenkin kännyköihin ja älylaitteisiin liittyviä. Koteloita, suojakuoria ja piuhoja.
Vaikka mukanani on kulkenut hyvä moniliittymäinen adapteri, hankin jenikaupasta usb-adapterin. Se maksoi 300 jeniä eli noin 2,30 euroa, enkä ole katunut ostostani. Monessa japanilaiskaupassa tuo adapteri maksaisi kymmenen euroa. Nyt voin pitää pientä adapteria paremmin mukana käsilaukussakin ja ladata puhelimen vaikkapa kahvilassa. Minusta myös tuntuu, että se lataa nopeammin ja paremmin akut kuin tavallisen matka-adapterin kautta ladattuna. Ja onhan se kiva, että saa majapaikassa ladata kaksi välinettä yhtä aikaa eikä tarvitse odotella yhden adapterin varassa. - Peitepuikot ja -aineet
Pahoittelen, että tämä listani on erittäin kosmetiikkapitoinen, mutta näin pitkällä reissulla on mahtavaa päästä uusimaan meikkejä tai kokeilemaan kokonaan uusia juttuja. Esimerkiksi peitepuikko on sellainen meikki, jota en ole koskaan käyttänyt itse aiemmin. Viime aikoina kasvoni on kärsinyt muutamasta finnistä ja halusin piiloon ne, joten ostin elämäni ensimmäisen peiteaineen. Ja vau, miten hyvin se toimi. Olen sivellyt sitä nenänpieliinkin ja laittanut luomilleni silloin, kun joskus harvoin käytän luomiväriä – ja pito on uskomaton. - Luomivärit
Luomivärit ovat se hankinta, joka on syytä tehdä sadan jenin kaupassa. Jos niitä vain löytyy, sillä ne menevät ehkä nopeimmin kaupaksi.
Ensimmäisen kerran luin jenikauppojen luomiväreistä lentoyhtiön mainoslehdestä kolme vuotta sitten. Sen jälkeen olen hankkinut luomivärini jenikaupasta. Olen laiska käyttämään arjessa luomiväriä, mutta täällä Japanissa se on tullut tavaksi – kun paikalliset ihmiset ja värit inspiroivat. Jenikauppojen luomiväreissä on sopivan paksu koostumus ja erittäin hyvä pito sekä mahtavat sävyt. Nyt pinnalla ovat hempeät hanamiin liittyvät vaaleanpunaiset ja korallivärit, jotka eivät ole itselleni kaikista suotuisampia. Mutta onneksi myös violetin ja vaalean liilan sävyt ovat täällä nyt muodissa ja onneksi olen innostunut niistä, sillä nehän tuovat vihreän harmaita silmiäni hyvin esiin. - Pienet pyyhkeet…
… ja kaikki muut pienet japanilaiset jutut. Kun aloin tehdä tätä top 10 -listaa, mieleeni on tullut koko ajan paljon mahtavia juttuja, joita jenikaupasta olen löytänyt.
Suomessa näille pienille pyyhkeille ei välttämättä ole niin suurta käyttöä, mutta Japanissa niitä kantaa jokainen. Myös minä. Jumppatunnilla tarvitsen yleensä vähän isomman pyyhkeen – mutta hei, niitäkin on tarjolla jenikaupassa.
Myös näitä kannattaa katsoa:
- Söpöt sukat
- Lankahyllyt
- Kasvomaskit
- Hiuskoristeet
- Tyynyliinat sekä sisustukseen että sänkyyn
- Kangaskassit
- Askarteluvälineet
- Kirjekuoret ja -paperit
- Matkailutavarat (esimerkiksi lukot)
- Koristetarrat ja -teipit
- Pilailuvälineet (esimerkiksi naamiaisiin)
- Sisätossut
- Vitamiinit
- Japanilaiset karkit
- Hello Kitty -tuotteet
- Astiat ja ruokailuvälineet (jos esimerkiksi majapaikassa ei ole tarjolla kaikkia välineitä)
- Japanilaiset koriste-esineet (tuliaisiksi)
- Vihreä tee -tuotteet kekseistä pähkinöihin
Näitäkin voisin himota mukaani: