Yasun lista: Fukuokan top 3 -nähtävyydet

 

Miltä sinusta tuntuisi, kun täysin vieras ihminen matkustaisi vieraasta maasta katsomaan pelkästään sinua? Minusta sellainen tuntui samaan aikaan hämmentävältä, mutta tietenkin erittäin miellyttävältä. Kohtaamiselta, joka on poikinut monia hyviä juttuja.

Kolme vuotta sitten näihin aikoihin olin Etelä-Korean Busanissa. Päätimme tehdä matkaseuralaiseni kanssa sieltä reissun Japanin puolelle Fukuokaan. Molemmille tuntemattomaan kohteeseen. Hyvä ystäväni Suomesta ehdotti, että ottaisin yhteyttä hänen japanilaiseen kaveriinsa, joka asuu Fukuokassa, jos haluaisin paikallisvinkkejä Japaniin.

Kiitin ystävääni vinkistä ja laitoin varovaisen viestin miehelle, jota en ollut nähnyt koskaan aiemmin. Ystäväni olivat tutustuneet häneen Nepalissa ja sittemmin he olivat tavanneet Japanissa. He ylistivät tuttavaansa, jonka kanssa viestittelin muutaman kerran.

Kun olimme Busanissa, tämän tarinan päähenkilö eli Yasuhiko Ikeda eli Yasu, tai suomeksi ihan Jasu, tuli tapaamaan meitä sinne. Hän toimi kaksi vuorokautta oppaanamme ensin Busanissa ja sitten Fukuokassa. Tarkkaan tapaansa hän oli suunnitellut ohjelmamme melkein minuuttiaikataululla. Kävimme Busanissa ja Fukuokassa monessa paikassa ja kuulimme mielenkiintoisia faktoja näistä kohteista.

Kun laivamme lähti Fukuokan satamasta takaisin kohti Etelä-Koreaa ja yritin tarjota Yasulle korvausta hänen ajastaan, hän ei ottanut jeniäkään vastaan. Ei, vaikka hän oli kustantanut monessa paikassa meille pääsyliput sekä maksanut kulkuneuvoissa matkoja.

Tällaiseen ystävällisyyteen ja anteliaisuuteen törmää vain harvoin. Japanilainen vieraanvaraisuus on jotain todella uskomatonta.

Hyppäys it-alalta oppaaksi

Nyt kun tulin uudestaan Fukuokaan, menimme teelle heti Yasun kanssa. Itse asiassa hänen opastamalleen temppeli- ja teekävelylle. Jasumaiseen tapaan kaikki oli organisoitua melkein minuutilleen ja tieto tuli kuin infokirjasta kerrottuna.

Kuulin tarinoita Fukuokan buddhalaisista, zeniläistä ja shintolaisista pyhätöistä sekä temppeleistä. Kyselin muun muassa paikallisesta teekulttuurista ja ruokaerikoisuuksista.

Viimeisen kolmen vuoden aikana Yasu oli alkanut toteuttaa unelmaansa, josta hän puhui jo edellisellä tapaamiskerrallamme. Hän oli aikoinaan opiskellut Fukuokan yliopistossa tietoteknologiaa ja päätynyt insinööriksi elektroniikka-alalle. Parikymmentä vuotta it-yhtiössä riitti, ja sitten hän päätti tehdä jotain ihan muuta.

– Halusin turistioppaaksi, 52-vuotias Yasu kertoo.

Yasu käynnisti virallisen opastoimintansa tänä vuonna, kun oli ensin käynyt siihen vaadittavat koulutukset. Hän on kuitenkin harrastanut opashommia jo pitkään: kuljettanut ystäviään ja turisteja ympäri Fukuokaa, kuten teki meidänkin kanssa tuolloin aiemmin.

Sujuvan englannin ja japanin lisäksi Yasu puhuu kiinaa, koreaa sekä saksaa. Erityisesti hän pitää tärkeänä korean kielen taitoaan; korealaisturisteja saapuu paljon risteilyaluksilla ja katamaraaneilla Fukuokan satamaan, ja he tarvitsevat usein oppaan päiväreissuilleen.

Japanin historian lisäksi Yasu tuntuu tietävän kaiken muun muassa japanilaista pystykorvista. Hänen kotonaan on aina ollut shiba inuja. Tällä hetkellä hänellä on kotona 6-vuotias shibanarttu, ja hän bongailee mielellään shiboja myös ulkomaanmatkoillaan sekä raportoi niistä Facebook-sivullaan. Viimeksi maaliskuussa hän kävi Euroopassa (jossa näki muun muassa sveitsiläisiä shiboja) ja kiittelee kovasti Finnairin suoraa lentoyhteyttä Fukuokasta Helsinkiin. Toistaiseksi tämä on ainoa suora reitti Fukuokan kentältä Eurooppaan.

Entäpä ne paikalliset nähtävyydet?

Yksi on Yasun mukaan ylitse muiden Fukuokassa, mutta paljon muitakin kivoja juttuja täältä löytyy.

Top 3 -nähtävyydet

 

1. Kushida-pyhättö

Hakatan alueella Fukuokassa sijaitseva Kushida on keskustan vanhimpia ja kuuluisimpia pyhättöjä, ja Yasun ylivoimainen suosikki. Se on löydetty jo 700-luvulla. Yasu tykkää tuoda vieraansa sinne ja käy itse usein siellä, varsinkin festivaalien aikaan.

Hakata Gion Yamakasa -juhla järjestetään kesällä, Hakata Okunchi syksyllä sadonkorjuun kunniaksi. Yamakasan aikaan Hakatan ympäristö viiden kilometrin säteellä on koristeltu juhlavaksi ja siellä voi nähdä puolipukeissa kirmaavia miehiä osana festaririemua.

 

2. Ohori-puiston japanilainen puutarha

Fukuokan kuuluisin japanilainen puutarha sijaitsee Ohori-puistossa ja kuuluu Yasun mukaan päänähtävyyksiin. Siellä on myös kaunis teehuone, jossa voi nauttia muun muassa matchaa tiettyinä päivinä teeseremonioissa. Hanamin aikaan puisto on erittäin suosittu piknikpaikka ja arkisin siellä käy paljon lenkkeilijöitä.

 

3. Dazaifu

Kun Yasu haluaa rentoutua ja päästä irti kaupungin hulinasta, hän suuntaa Dazaifuun. Tuonne pieneen kaupunkiin noin 30 kilometrin päästä Fukuokasta.

Katso tästä ainakin 10 syytä, miksi kannattaa matkustaa Dazaifuun.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: