Tau(v)olla valkoisen hiekan rannalla – Perämeren kätketyssä paratiisissa

Kun olen Oulussa, haaveilen aina päiväretkestä Hailuodon rannoille. Joka vuosi sinne pitää päästä ainakin kerran.

Mutta kesäpäivinä Hailuodon-lautalle on usein pitkät autojonot ja saari on täynnä turisteja. Odottamiseen ja ryysikseen menee liikaa energiaa.

Samaan aikaan Oulun muut suositut rannat, kuten Nallikari ja Tuira, ovat myös täynnä. Tietenkin, koska oululaiset rakastavat rantojaan – olivatpa ne sitten joen, järven tai meren äärellä.

Onneksi kuulin vinkin Tauvosta. Tämä rantaparatiisi sijaitsee Siikajoella, reilun tunnin ajomatkan ja noin 80 kilometrin päässä Oulusta.

Se on täydellinen päiväretkikohde.

Jo matka kohteeseen on elämys: auton ikkunasta vilahtelee kauniita maalais- ja metsämaisemia. Vastaan tulee luontokohteita ja nähtävyyksiä, joissa haluaisin poiketa, kuten Liminganlahden luontokeskus ja Lumijoen Varjakka.

Perillä odottaa Perämeren todellinen helmi. Tauvo.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Idyllisen kalastajakylän näkymässä vuorottelevat meri, kivikot, ruohikkoiset rantavallit ja vaalea hiekka. Punaiset mökit, vaatteidenvaihtokopit ja majakka.

Kesäkioskin terassi on täynnä ihmisiä, eikä ihme: sieltä saa kahvin ja pullan kolmella eurolla. Onkohan tässä Suomen paras tarjous?

Pienten mökkien seinänpielukset ovat täynnä kalaverkkoja. Nuotiopaikalta leviää paistetun makkaran tuoksu.

Uimarannalla on vain kymmenkunta ihmistä aurinkoisena viikonloppupäivänä. Omaa tilaa riittää jokaiselle noin 300 metrin rannalla.

Ruohikkovallien päällä on kiva kävellä koiran kanssa ja katsella rantamaisemaa hieman ylempää.

Tauvo, kesäkuu 2020.

Viereiseen venesatamaan lipuu muutamia veneitä. Välissä on aallonmurtaja, johon meri lyö voimalla tuulisina päivinä.

Tulee mieleen, että miksi tällaista paikkaa ei markkinoida. Yksi syy voi olla, ettei Tauvolle halutakaan suuria massoja.

Ainoat huonot puolet ovat, että Tauvolle ei pääse ilman omaa autoa tai pyöräilykuntoa.  Muutama retkeilijä näytti tulleen paikalle polkupyörällä.

Lisäksi siellä on paljon hyttysiä ja erittäin ilkeitä paarmoja, varsinkin jos ei tuule.

Mutta nämä seikat unohtuvat äkkiä, kun pääsee tallustelemaan hiljaisen kalastajakylän raitilla ja täydellisellä rannalla. Unohtumattomalla Tau(v)olla.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: