Japani-ikäväni on vellonut voimakkaana siitä saakka, kun tulin kotiin huhti–toukokuussa. Onneksi olen löytänyt täältä Suomesta muutaman paikan, jossa voin lievittää kaipaustani ja päästä lähelle Japani-tunnelmaa.
Helsingin Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha sijaitsee lähellä ja on ympäri vuoden kaunis paikka.
Olenkin käynyt siellä jo pari kertaa kotiintuloni jälkeen.
Tänä kesänä löysin myös hurmaavan Japanitalon (Nihon no ie) – joka sijaitsee Lapissa. Jos se olisi yhtään lähempänä, saattaisin istua sen tatamihuoneessa useammin tai jopa yöpyä siellä.
Toivottavasti mahdollisimman moni japanilaisesta kulttuurista kiinnostunut pääsisi vierailemaan tässä upeassa talossa.
Ranuan Japanitaloon ei eksy ihan tuosta vain. Se sijaitsee Simojärvellä, noin 40 kilometrin päästä Ranuan keskustasta. Mutta tuo koukkaus kannattaa; samalla näkee Etelä-Lapin uljaita maisemia.
Perillä odottaa yllättävä näky: keskellä pohjoissuomalaista luontoa kohoaa japanilaistyylinen talo. Pihalla on massiiviset portit ja niiden sisäpuolella Japanista tuttuja elementtejä: soliseva puro, koristelyhty, kivipuutarha…
Kaikki nämä sulautuvat pohjoisen luontoon eivätkä pomppaa silmille. Tai sitten olen vain tottunut niin näkemään kaikkea tätä japanilaista kauneutta, jota löytyy Ranuan Simojärven rannalta.
Japanitalon eteisessä odottavat tietenkin sisätossut. Kun laitan ne jalkaan ja näen ison tatamihuoneen, ihokarvani nousevat pystyyn.
Shoji-liukuovet, origameja pöydillä, tokonoma-alkovi. Pieniä yksityiskohtia joka puolella.
Melkein liikutun kyyneliin. Tuntuu kuin olisin Japanissa.
Vierailijaa odottaa 230 neliötä japanilaista arkkitehtuuria. Suurin osa kalusteista on tuotu Japanista, kertoo yrittäjä Tuija Seppänen.
Rakentamiskulut maksoi aikoinaan pohjoisjapanilainen Iwasakin kunta, joka on Ranuan ystävyyskunta. Talo vihittiin käyttöön vuonna 1998.
Talon yläkerrassa on pienempi tatamihuone, jota vuokrataan yöpyjille. Huoneesta ja alakerran terassilta avautuu uskomaton näkymä Simojärvelle. Järvelle, jonka japanilaiset ovat nimenneet Ystävyyden järveksi.
Kesäkuukausina Japanitalossa järjestetään japanilaisen ruoan päiviä. Siellä voi toisinaan osallistua teeseremoniaan, harrastaa kalligrafiaa tai ihailla taidenäyttelystä.
Tuijan Japani-tietämys on omaa luokkaansa. Hänenkin tarinoitaan olisin voinut kuunnella monta päivää sekä lukea lehtileikekansiota, jota hän on kerännyt Japanitalosta.
Ehdin bongata 1990-luvun lopun uutisleikkeestä, että Ranuan kunta on jopa aikoinaan lähettänyt jopa kaksi poroa Iwasakiin.
Sen sijaan en ehtinyt käydä kurkistamassa Japanitalon siihen vessaan, jossa on kaukosäätimellä toimiva pytty.
Oi, onneksi pääsin lievittämään ikävääni edes hetkeksi Japanitaloon, jossa olisin voinut hyvin olla yön tai useammankin. Mutta siinäpä onkin seuraava matkahaaveeni: yökyläily Suomen japanilaisimmassa paikassa – ja älypytyn testaaminen.
Japanitalo on avoinna ti–su kello 11–17. Pääsymaksu 10 euroa (tavallinen lippu).
Sijainti: Olangontie 20, Simojärvi, Ranua
1 comment