Huippuälykäs japanilainen wc-istuin – mitä kaikkea se tekeekään?

Kun asuin opiskeluaikoinani kämppiksen kanssa, häkellyin siivousvuoroista.

Yhteisten tilojen siivoaminen kerran viikossa sopi oikein mainiosti.

Mutta miksi vessa piti siivota joka toinen päivä?

Näin pohdin parikymppisenä hetken.

Opin kuitenkin pian arvostamaan siivousvuoroja. Siivousintoilijoitakin.

Täällä Japanissa kutsun ystävääni leikkisästi himosiivoajaksi. Hänelle ei riitä joka toinen päivä, vaan hän siivoaa vessan joka päivä.

Hän puhdistaa iltaisin ennen kylpyyn menemistä istuimen kauttaaltaan: käyttää harjaa sekä desinfioimisainetta että -pyyhettä. Hän pyyhkii lattian listoineen ja pesee oven. Erityisesti hinkkaa ovenkahvan ja alueen sen ympäriltä.

Eikä kyseessä ole mikään koronavirusajan siivousinto, vaan se on hänen jokapäiväinen rutiininsa. Samalla hän pesee muun muassa kengätkin vanhalla hammasharjalla.

Hän on älykäs ja ahkera mies, joka kertoo pokerinaamalla, kuinka vessan jumala täytyy pitää tyytyväisenä.

Vessan jumalasta, toire no kamisamasta, on tehty Japanissa oma laulukin.

Koska Japanissa liittyy uskomuksia lähes jokaiseen asiaan, myös vessan puhtaudella on omansa.

Jotkut japanilaiset uskovat, että puhdas vessa auttaa pitämään terveyden ja oman talouden kunnossa, kenties jopa tuomaan rikkauksia.

Muutamat liittävät vessan siisteyteen myös uskomuksen kauniista ja terveestä vauvasta sekä kauneudesta ylipäätään, kuten tässä japanilaislaulussa.

 

 

Uskoipa vessanhaltijaan tai ei, on pakko myöntää, että japanilaiset vessat ovat ihania.

Olen muutamaan otteeseen kertonutkin, kuinka siistin vessan voi löytää vaikkapa lähikioskista – jos hätä yllättää.

Julkisen istuimen vieressä on yleensä desinfioimisainetta, jolla istuinrenkaan voi puhdistaa.

Eniten näkee älypönttöjä, mutta vielä Japanista löytyy myös kyykkyvessojakin eli vanhanaikaisia, reikä lattiassa -tyylisiä paikkoja.

 

 

Siinä missä matkoillani olen usein kaivannut suomalaisen wc:n vakiokalustetta eli käsisuihkua, nyt kaipaan Japanin ulkopuolella älypyttyä. Muissakin Aasian maissa, kuten Thaimaassa ja Etelä-Koreassa olen törmännyt älypönttöihin. Suomessakin niitä mainostetaan, mutta kovin laajalle ne eivät ole vielä Euroopassa levinneet.

Japanissa ei käsisuihkuja tarvita, sillä elektroniseen pyttyyn on rakennettu bideetoiminto.

Vesihuuhtelun saa niin etu- kuin takaosan intiimialueelle. Joissakin istuimissa huuhtelun saa myös pesuaineella, ja päälle voi ottaa kuivauksen sekä lisähajusteen.

Pesuun saa erilaisia paineita eri tahdissa. Omassa vessassani veden saa virtaamaan rytmikkään pulppuavasti tai jopa lempeällä ”hierontametodilla”.

Lirkuttelevaa ääntäkin voi soittaa, jos ujostelee vessassa käyntiä. Se on myös kohtelias tapa peittää alleen intiimejä ääniä Japanissa, jossa arvostetaan hiljaisuutta.

Julkisissa paikoissa taustaääni alkaa usein soida automaattisesti, kun vessan oven avaa. Samalla avautuu myös erittäin älykkään pytyn kansi. Fiksuin pytty huuhtelee lopuksi jätökset itsestään eikä tarvitse painaa mitään nappia sitä varten.

Joissakin malleissa lisätoiminnot voi painella seinästä irrotettavaan kaukosäätimeen.

Niin, mihin sitä vessapaperia enää tarvitaankaan? Tai pytyn siivoamista, kun viisaimmat istuimet jopa levittävät hajua ympärilleen ja puhdistavat itse sisäpintansa?

 

 

Sisäänrakennetun bideen lisäksi japanilaisten vessanpyttyjen mainio ominaisuus on lämpö.

Etenkin talvella on ihanaa mennä istuimelle, jonka lämpö tuo mieleen kuuman kesäpäivän hiekkarannalla.

Lämmitetyn istuimen saa ajastettua vaikkapa illasta aamuun.

Tällä reissullani olen päässyt tutustumaan myös lisävarusteeseen, joka jakaa japanilaisten mielipiteet. Kyseessä on irrotettava istuinsuojus.

Olen käynyt tavallisten ihmisten kodeissa, joissa on vaaleanpunaisia sekä pantterinkuvioisia karvasuojuksia. Olen nähnyt, että sadan jenin kaupasta voi ostaa vajaalla eurolla näitä erikoisempia suojuksia tai paketin peruskankaisia suojuksia.

 

 

Niin, mutta miksi istuin pitää peittää pörrökarvalla tai muulla kankaalla?

No, toiset haluavat vessassa käynnistä vieläkin miellyttävämmän kokemuksen.

Kun taas joiltakin paikallisilta olen kuullut, että he eivät missään tapauksessa halua istua istuimelle, joka on päällystetty kankaalla. Muovinen pinta on helpompi pitää puhtaana.

Olen kertonut aiemmin, että joissakin hotelleissa syttyy valo päälle ja istuin piippaa, kun menee vessaan. Se ei ole yöllä kovin kiva juttu nukkujakaverin tai kavereiden kannalta. Onneksi näin älykkäitä vessoja ei tule kovin usein vastaan.

Sen sijaan jos omassa kotivessassa ei ole kovin tarkka, saattaa pimeässä sormi osua väärälle näppäimelle ja lintujen lirkutus pamahtaa soimaan – tai pahimmassa tapauksessa alkaa vesi pulputa täysillä väärään suuntaan pytystä.

No comments

  1. Minä en uskaltaisi mennä tuommoiseen wc:hen lainkaan. Onneksi omassa wc:ssä ei ole kuin tyhjennys-nappi. Siivoan myös wc:t vain kerran viikossa.

    1. Kaikkeen kyllä tottuu. 😉
      Ja tyhjennys-nappi riittää kyllä hyvin, kun on ylipäätään wc-istuin.

  2. Tuollainen älypönttö olisi joskus kiva kokeilla. Mielenkiintoista, että huuhtelun joissakin istuimissa saa myös pesuaineella ja lisähajusteen. Ja vielä, että on lämmin istuin.  

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: