Ihan ölövinä! 30 parasta vinkkiä Ouluun

Oi, joi! Kylläpä olen saanut Oulun hemmottelusta tänä kesänä irti älyttömän paljon. Juhannuksesta lähtien säät olivat mitä parhaimmat – koiranomistajana jopa liian lämpimät, vaikka itse en kuumuudesta muuten valita (paitsi nukkumaan mennessä).

Oulu ja oululaiset ovat parhaimmillaan kesällä, mutta muulloinkin kaupungissa tapahtuu paljon. Me Naisten jutussa kerrotaan, kuinka pirun itsevarmoja oululaiset ovat. Tai oikeastaan he ovat Suomen ölöveintä sakkia. Palajasjalakalaisena oululaisena kuulun tuohon joukkoon.

Ja jos joku ei tiedä ölövi-sanaa, niin sen merkitys on seuraava:

”Ölövinä meinaa, että patsastellaan ja ollaan itsevarman oloisia, että osaa hoitaa homman kun homman. Uskaltaa olla ihmisten keskellä ja tarkkailla tilannetta kädet lantioilla. Ei haittaa, vaikka ympärillä olevat tuijottavat.”

Kiitos tästä määritelmästä ystävälleni Aleksille. Joidenkin mielestä ölövi on oululaisten vastine cooliudelle tai jopa taustalla pysymiselle. Mutta oululaisethan eivät ole mitään hissukoita, eikä ole syytäkään. Itsevarmuutemme lisäksi kaupungista löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Listasin nyt omat suosikkini Oulusta pitkän ja kuuman kesän jälkeen. Aah, tulipa kyllä ikävä Pohjolan pääkaupunkia!

Muuten, onko teillä Oulu-lemppareita? Käykäähän kertomassa niitä tämän jutun lopussa olevaan kommentointikenttään.

 1. Koivurannan kahvila
  Tätä Värtönrannassa sijaitsevaa kahvilaa ei turhaan tituleerata yhdeksi Suomen kauneimmaksi. Se on puutarhamainen, todella viihtyisä paikka Oulunjoen rannalla. Kesäiltaisin se täyttyy nopeasti, kun uimarit ja pyöräilijät tulevat virkistäytymään Koivurantaan, jossa voi istuskella niin ulkona keinuissa tai tuoleilla sekä 1900-luvun alun historiallisessa rakennuksessa.
 2. Nallikari
  Pohjolan Riviera, Nallikari, houkuttelee kesäisin turisteja etenkin Norjasta. Sen uusittu lomakylä sijaitsee rannan tuntumassa ja vieressä on myös Eden-kylpylä. Nallikarin kävijöille löytyy myös rantapelejä, makkaranpaistoa ja kahviloita. Perämereen laskeva aurinko tarjoilee etenkin kesäiltaisin komean auringonlaskun. Yksi kestosuosikeistani Oulussa!
 3. Hupisaaret
  Oulun keuhkot sijaitsevat Hupisaarilla ja Ainolan puistossa. Tätä puistoaluetta uudistetaan parhaillaan ja paikoitellen siellä on yhtä ihana tunnelma kuin japanilaisissa puutarhoissa. Niin zen!
  Tänä kesänä tajusin kunnolla Hupisaarten merkityksen ja siitä tuli uusi lempparini. Pienet saaret on yhdistetty söpöillä silloilla. Pääsaarelle on nousemassa uudistettu kesäteatteri. Koirat voivat juoksennella aidatussa puistossa ja lapsillekin löytyy paljon tekemistä. Vuonna 2005 Hupisaaret valittiin vuoden kaupunginosaksi.
 4. Toivoniemi
  Alvar Aallon suunnittelema asemakaava tekee Toivoniemestä Oulun kauneimman asuinalueen. Se on keinotekoinen saari Tuirassa ja kokonaisuudessaan siellä asuu noin 600 ihmistä ihanan värikkäissä kerrostaloissa, jotka piristävät kummasti kaupunkikuvaa.
 5. Linnansaari
  Oulun linnan raunioille rakennettiin vuonna 1875 tähtitorni, joka toimii nykyisin kivana kesäkahvilana. Sinne voi suunnata vaikka Toivoniemen ja Hupisaarten kierroksen jälkeen. Joillekin vaaleanpunainen rakennus tuo mieleen Muumilaakson. Koiralleni se tuo mieleen kai lemmikeille tehdyt jäätelöt, jotka se ilmeisesti muistaa aina (vetämisestä päätellen), kun kävelemme Tähtitornin kahvilan ohi.
 6. Kuusisaari
  Suomipop-festivaali ja Qstock ovat Kuusisaaren tunnetuimmat tapahtumat, mutta ”Kuuskassa” järjestetään paljon muitakin juhlia.
  Viime vuonna siellä avattiin uusi tapahtumapuisto, jossa on muun muassa pehmeän hiekan ranta ja pump track -rata.
 7. Torinranta
  Torilla tavataan, kun Kärpät voittaa kultaa tai Saara Aalto tulee kotiin!
  Oulun kauppatorille on sijoitettu tunnetuin patsas, Toripolliisi, ja siellä on myös monien herkkujen, yli satavuotias Kauppahalli.
  Kesällä kaikki tulevat torille, torinrantaan ja sen aittakahviloihin istumaan.
 8. Kofeiinikomppania
  Oulun torin laitamilla on paljon pieniä aittoja ravintola- ja myymäläkäytössä. Erityismaininnan niistä saa Kofeiinikomppania, joka on sympaattinen tee- ja kahvikauppa. Sen pitäjät ovat selvästi oikealla alalla ja pienessä aitassa saa todella hyvää palvelua sekä huipputuotteita. Oulun paras teevalikoima!
 9. Pikisaari
  Oulun edustalla on monia pieniä saaria ja ne tuovat hyvin esiin merellisyyden. Pikisaari on käsityöläisten ja taiteilijoiden saari keskustan laitamilla, ja sieltä löytyy myös söpöjä majoitusvaihtoehtoja keskustan hotelleille.
 10. Sokeri-Jussin kievari
  Sokerijussi on Pikisaaren kärjessä ja tarjoaa kivat maisemat Oulun keskustaan päin. Uskalias maistaa rössypottua, Oulun perinneruokaa!
 11. Bisketti
  Oulussa on paljon kivoja kahviloita. Bisketissä leivosvalikoima on runsain ja korvapuustit jättimäisiä. Onpa heillä myös Anssi Kelan nimikkoleivos!
 12. Rooster
  Historiallisen puutalon ikkunoista on kivat näkymät Torikadulle ja muun muassa siksi Rooster on etätyöskentelypaikkasuosikkini Oulussa!
  Suositus: Chai latte, joka tehdään mustaan teehen.
 13. Makia
  Entisen Letkunpuiston grillin paikalle rakennettu kahvila on mainio paikka vaikka kauppakeskus Valkeassa tehdyn shoppailukierroksen jälkeen.
 14. Elokuvateatteri Star
  Tuiran kaupunginosaan pääsee kymmenessä minuutissa keskustasta. Samalla näkee Linnansaaren, Toivoniemen ja Kuusisaaren. Elokuvateatteri Star sijaitsee Tuirassa, jossa se on ollut jo 1930-luvun lopulta saakka. Yksityinen elokuvateatteri on todella viihtyisä ja valikoimissa on paljon erityyppisiä leffoja.
 15. Hailuoto
  Oulunsalon edustalla, lauttamatkan päässä on todellinen Perämeren helmi. Hailuoto. Majakka, kalasatama, monet tapahtumat ja saaren oma kulttuuri tekevät tästä idyllisen kohteen ympäri vuoden. Älä jätä väliin!
 16. Koiteli
  Kuusamoon päin mennessä tsekkaa Koitelinkosket Kiimingissä. Se on iso ja kaunis luontoalue, joka sopii kaikille vauvasta vaariin.
 17. Rotuaari
  Suomen kuuluisin kävelykatu on täynnä elämää jokaisena päivänä.
 18. Puu-Raksila
  1900-luvun alussa rakennetut puutalot melkein keskellä keskustaa ovat kuin toisesta maailmasta, johon kannattaa ehdottomasti tutustua. Kirjailija Paavo Rintala asui nuoruudessaan Puu-Raksilassa ja sijoitti muun muassa Pojat-teoksensa niihin maisemiin.
 19. Tietomaa
  Entisen nahkatehtaan torni on nyt Tietomaan torni, josta avautuu upea näkymä Ouluun. Tiedekeskus on ollut oululainen käsite vuodesta 1988 saakka, ja sieltä löytää aina uudelleen paljon tekemistä.

Uimaan!

20. Tuiran uimala
21. Valkeisjärvi

Viihteelle

22. Oulun kaupunginteatteri
23. Kesäteatteri Möljällä
24. Ravintola 45
25. Jumpru-pub

Veden äärelle

26. Hollihaka
27. Turkansaari
28. Varjakka

Sporttia

29. Frisbeegolfia muun muassa Virpiniemessä
30. Oulun Energia -areena ja Kärppien kotiottelut

9 comments

 1. Öhöm. Palijasjalakasena pitöis tietää että järvi ei ole valkeisjärvi. Se on Valkiaisjärvi 😉

  1. Kiitos paljon kommentistasi. Ja olet ihan oikeassa, että järvi tunnetaan nykyisin paremmin Valkiaisjärvenä.
   Tosin toista oli lapsuudessani eli 1980-luvulla, jolloin se esiintyi vielä pelkästään Valkeisjärvi-nimellä.

  2. Vierailija armas, kippuravarvas,
   Valakeisella vilahtaa taas perse palijas! 😀

   Jo seittemänkytäluvulla Hiukkavaaran kapiaisten pennut ja muukin avojalakanen kaupunnin väki kuttu Hiukkavaaran perän lähejärviä Valakeiseksi, eli Valakeisenjärveksi sitä on aina sanottu niin kauan ku viiskymppinen vaan voi muistaa. Valakiainen on jotahi ihan outua höpinää 😀
   Ps. Ookko nää plokisti tullista tullu vai oikiasti avojalakanen ölövi oikia oululainen ihiminen? 😉

 2. Kansanravintola Sarkan perinnelounaat. Sarkan keittiö on yhteinen vieressä olevan venäläisen ravintola Zakuskan kanssa. Huippuruokaa!

 3. Nyt kyllä unohtui Oulun ihan huippujuttu eli Kesön Sauna Tuiran uimarannalla👍🏽

 4. Kattava ja hyvä listaus! Omakohtaisia suosituksia ovat myös seuraavat:

  Torin kupeessa oleva pannukakkitalo! Sinne mies aina kaipaa, kun tulee Ouluun.

  Paikallisia (oululaisia ja suomalaisia) käsitöitä saa Aittaputtiikista.

  Hyviä hampurilaisia saa Roosterin lisäksi Kauppurista ja 50-luvun tyylisestä Mikan cafe&burgerista.

  Luontoon haluavalle löytyy taas reittejä Hietasaaresta. 🙂

  1. Kiitos, Nooraha.
   Aittaputiikista löytyy kyllä mainioita juttuja ja pannukakkutalokin on kiva; tosin olen käynyt siellä vain kerran.

   Onhan se myös totta, että Kauppurista saa hyvät setit. Mutta välillä ihmettelen burger- ja pizzatarjonnan määrää Oulussa. :-/

   Ja nyt tuli ikävä Hietasaaren vihreitä reittejä. Ne ovat ihania.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: