Kesäaamujen tunnusteluja

Oli kesäkuun ensimmäinen päivä 2023. Olin epämukavuusalueellani. Olin viikon kesälomalla Saariselällä – jossa satoi hurjasti lunta heti aamusta lähtien.

Mikä kesän aloitus. Takatalvea pukkasi juuri, kun olimme päässeet eroon pitkästä ja kylmästä talvesta. Kietouduin mökin takan edessä vilttiin ja juttelin puhelimessa ystäväni kanssa.

Tuona aamuna ja sen pitkän puhelun jälkeen päätin, että tulkoon lunta tupaan tai olkoon millainen sää tahansa, tekisin kesästäni mahdollisimman miellyttävämmän. Pienillä valinnoilla tai vähän suuremmillakin.

Lisää epämukavuuttakin olin valmis ottamaan vastaan, sillä se avaa uusia näkökulmia ja tekee lopulta elämästä mukavamman. Kunhan ei joudu liian pahoihin haasteisiin. Tosin niiden selvittämisen jälkeen olo on voittajalla!

Siinä lumista kesäkuun maisemaa katsoessani kirjoitin ylös kauden bucket-listaani:

  • Lähden kesälomalle Japaniin
  • Käyn vähintään kerran viikossa kuntosalilla
  • Kirjoitan teekirjaani
  • Osallistun teekurssille
  • Sekä tietenkin näen mahdollisimman paljon ystäviäni. Luen hyviä kirjoja. Vietän aikaa meren äärellä, auringonlaskuissa, pikníkeillä, uimarannoilla, festareilla…

Ensimmäinen rasti on se rakkain, ja se on vielä edessä. Sen suunnittelukin on täysin vaiheessa lentolippuja lukuun ottamatta. Mutta syys-lokakuussa se on totta: vietän 1,5 kuukautta Japanissa! Onko mitään ihanampaa?

Salisuunnitelma sai todellisen kimmokkeen, kun tapasin personal trainerin ja hän teki minulle saliohjelman. Pakko mainita, että olen noudattanut sitä pian kaksi kuukautta ja käyn kuntosalilla kaksi–kolme kertaa viikossa.

Teekirjaa kirjoitin viikon Lapissa, ja olen jatkanut kesällä sen kirjoittamista. Vaikkakin olen saanut ensimmäisen version lähettämisen jälkeen kustantajilta vain ”ei kiitos” -viestejä.

Mutta olen nyt todella innoissani kirjoittamisesta. Olen niin inspiroitunut japanilaisesta teestä – kiitos teekurssin, johon sijoitin vihdoin tänä kesänä. Enpä olisi uskonut, että jaksan aloittaa taas opinnot. Mutta Global Japanese Tea Associationin peruskurssi on ollut kivointa opiskelua ehkä koskaan.

Kaksi vuotta sitten osallistuin heidän järjestämälleen teemaratonille, ja kuulin ensimmäistä kertaa yhdistyksen muista kursseista. Suomen aamuaikaan pidetyt kurssit eivät ole aiemmin minua innostaneet niin paljoa, että olisin niihin enää teemaratonin jälkeen osallistunut – paitsi tänä kesänä.

Huomasin, että kuntosalille jaksan parhaiten heti aamusta. Ystäväni kanssa pohdin, että jos herään 5.45 salitreeneihin, niin miksi en jaksaisi nousta myös opiskelemaan lempijuomaani eli teetä? Tai kirjoittamaan teestä pari sivua ennen töitä?

”Haluaisin kirjoittaa sekä kertoa teelaadun ja määrän tärkeydestä. Kaikista teelajeista, joita kokeilimme. Laadukkaista teeastioista. Teestä ruoanlaitossa. Erilaisista haudutustavoista, kiehuvasta vedestä jääpaloihin. Japanilaisen teen historian eri käänteistä. Vaahdon merkityksestä matchan pinnalla. Teen rentouttavasta vaikutuksesta.”

Viimeisen kuukauden aikana olen oppinut niin paljon uutta japanilaisesta teestä, että en malttaisi olla suoltamatta kaikkea sitä tietoutta kirjaani sekä tänne blogiini teille lukijoille.

Haluaisin kirjoittaa sekä kertoa teelaadun ja määrän tärkeydestä. Kaikista teelajeista, joita kokeilimme. Laadukkaista teeastioista. Teestä ruoanlaitossa. Erilaisista haudutustavoista, kiehuvasta vedestä jääpaloihin. Japanilaisen teen historian eri käänteistä. Vaahdon merkityksestä matchan pinnalla. Teen rentouttavasta vaikutuksesta. Energisoivasta vaikutuksesta.

Kesällä on onneksi helpompi herätä aikaisin, kun on paljon valoa ympäri vuorokauden.

On ollut ilo huomata, että aamuvirkkuuteni ei ole täysin kadoksissa. Minussa asuu aamuihminen, ainakin jos varhaiseen heräämiseen liittyy inspiroivia asioita.

Pieni opiskelija sisälläni on myös herännyt. Teen opiskeleminen ja nauttiminen rentouttavat sekä ovat kuin meditaatiota, kuten useimpina päivinä saliharjoittelu ja kirjoittaminen.

Niiden asioiden jälkeen jaksaa työpäivänkin paremmin tai ainakin siihen suhtautuu jotenkin eri tavoin. Ehkä vähän rennommin. Rentoutuneena lempiasioista. Tai välillä vähän kierroksilla, kuten tällä viikolla, kun tein teekurssin päätöskokeen. Jännittyneenä tähän aamuun saakka olen odottanut tuloksia.

Läpi meni! Täydet pisteet.

Palatakseni vielä kesälistaani: auringonlaskujen tuijottaminen on jäänyt todella harvoihin kertoihin tänä kesänä, koska en ole jaksanut olla useinkaan valveilla puoleen yöhön. Mutta onneksi kesää on vielä jäljellä ja siellä lomalla ehdin taatusti katsella niitä.

2 comments

  1. Ai vitsit, 1,5 kuukautta Japanissa kuulostaa ihan parhaalta. Minne lennot on ja onko jotain paikkoja, jossa ainakin aiot käydä? Japani on niin hieno maa, että kohteiden valinnassa ei oikeastaan voi mennä pieleen.

  2. Tokioon on lennot, ja Fukuokasta lennän takaisin (Tokion kautta). Muita paikkoja en ole suunnitellut vielä, mutta eiköhän kuuteen viikkoon mahdu muitakin kohteita. 🙂

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: