Oululaisen lähiön helmi: entinen grillikioski tarjoilee nyt japanilaista kotiruokaa

Kesäkuun 2023 loppupuolella somen ruokakeskusteluihin ja oululaisten tuttujeni puheisiin tarttui uusi sana: Umamija. Japanilainen ravintola, joka oli hiljattain avattu Ouluun.

Tähän päivään mennessä Umamija-sanalla ei monta hakusanaa löydy netistä, eikä ravintolalla ole ainakaan vielä sosiaalisen median tiliä. Siksi täytyi viikonloppuna ajella kohti Pateniemeä eli oululaisittain Patelaan, ja etsiä tämä uusi ravintola sieltä.

Pateniemi sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta pohjoiseen. Moottoritietä pitkin sinne hurauttaa noin 10 minuutissa.

Perillä odottaa Pateniemen vanhan grillin tilat, joiden katolla lukee nyt ”Umamija – japanilainen keittiö”. Sisäpuolella on tehty suuri remontti ja siellä on istumapaikka noin kymmenelle henkilölle. Ovella tulee vastaan herkullinen, tuttu japanilaisen curryn tuoksu.

Katsu curry, kudasai

Umamija-ravintola on erikoistunut japanilaiseen curryyn. Vaikka olen paljon blogissani kirjoittanut japanilaisesta ruoasta, curry on jäänyt jotenkin huomioimatta.

Tykkään kyllä japanilaisesta currysta, mutta se ei ole ollut ennen viime reissuani mitään lempiruokaani. Yhdessä ravintolassa sain sitten curryni taivaallisen pehmeillä kanoilla sekä paahdetulla vihreä tee- eli hojicha-kastikkeella – ja se oli semmoinen elämys, joka muutti suhteeni japanilaiseen curryyn.

Lisäksi yhdistän curryn viileämpiin keleihin, jolloin se lämmittää mukavasti.

Japanilainen curry on intialaista ja thaimaalaista currya miedompaa ja ehkä hieman makeampaa. Kastike on paksumpaa. Sen maut ovat sekoittuneet hyvin toisiinsa, eikä mikään mauste pomppaa silmille tai jää kielen päälle tykyttämään.

Tyypillinen annos on nimeltään kare raisu eli curry riisillä. Mutta currya saa Japanissa myös muun muassa udon-nuudeleiden kanssa sekä vaikkapa leivän muodossa.

Katsu curry, valintani Umamijassa, on puolestaan leivitetyllä kanalla tarjoiltu annos. Pateniemeläisen ruokalan curryssa on se hyvä puoli, että siitä ei löydy inhokkiani perunaa. Lisäksi muita curry-annoksia saa sieltä gluteenittomana, mikä ei ole Japanissa itsestäänselvyys.

Kare raisu on Japanissa ruoka, jonka tuntevat lapsetkin. Se on helppoa arkiruokaa, jonka tekemiseen saa kaupasta monenlaisia apuja. Esimerkiksi curry-kuutioita sekä -jauhetta saa ostettua japanilaisesta kioskistakin, ja sen avulla voi valmistaa herkullisen kastikkeen.

Monet tekevät kerralla ison satsin kastiketta, sillä sen maku paranee seuraavana päivänä. Kastiketta voi ostaa myös valmiina; täällä Suomessa se onnistuu vaikkapa Helsingin Mujista tai Aasia-kaupoista.

*Kudasai = antakaa, kiitos

Yksi uusi annos joka kuukausi

Pääsin juttelemaan Umamijan omistajan, Mikan, kanssa lyhyesti, ja hän kertoi asuneensa Suomessa jo lähes 20 vuotta. Välillä ravintolaan tuli muita asiakkaita, jotka kysyivät myös corn dogien perään. Niitä Mika oli tehnyt ensimmäisen kuukauden aikana, ja ne olivat jääneet oululaisten mieleen.

Nyt hän aikoo vaihtaa yhden annoksen kuukausittain. Curry pysyy kuitenkin menun perusruokana. Tämän hetken erikoisuus on oyakodon-kulho, joka sisältää muun muassa riisiä, kanaa ja kananmunaa.

Paikka on nyt avoinna torstaista lauantaihin. Sieltä saa ruokaa mukaan tai sen voi nauttia paikan päällä.

Ja aion kyllä mennä tuonne uudestaan. Seuraavalla kerralla otan annokseni kotiin mukaan, koska se on todella suuri – ja kenties kokeilen listalta jotain muutakin ruokaa. Vaikkakin japanilainen kana ja curry ovat kyllä todella herkullinen yhdistelmä ja Japanin-kaipuussa eräänlaista lohturuokaa jota voisi nauttia toistamiseenkin täällä Oulussakin.

2 comments

  1. Onpa mahtavaa kuulla! Ilahduttaa aina, kun japanilaisia ravintoloita tulee lisää. Paikan hintataso vaikuttaa myös ilman muuta kohtuulliselta, erityisesti kun otetaan huomioon, että annoskoot ovat varsin suuria.

  2. Kiva juttu. Uudet ravintolat ja mahdollisuus saada japanilaista ruokaa ilahduttavat. Täytyypä poiketa.
    Nimi voisi kyllä olla ihan japanilaisittain Umamiya (kuten oikea hiraganan litterointi kuuluu), sen suomalaiset osaavat varmasti lukea. Tärkein on tietenkin ruoka Kiitos siitä.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: