Puhutaan miljoonista: 10 rahavinkkiä Balille

 

  1. Bali on käteisyhteiskunta. Vaikka korttimaksaminen yleistyy koko ajan, ei sen varaan kannata luottaa. Suomessa ei ole silti syytä vaihtaa rahaa Indonesian rupioiksi, ellet ole heti suuntaamassa syrjäiselle alueelle Balilla. Kurssi on Suomessa melkeinpä aina huonompi kuin paikan päällä.
  2. Ota mukaasi sileitä euron seteleitä ja vaihda niitä hotellissasi tai laillisissa rahanvaihtopisteissä. Jos kurssi kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä siinä piilee huijauksen vaara.
  3. Tai nosta seteleitä pankkiautomaatista heti lentokentällä. Vaikka pankki ottaakin jonkin prosentin tai palvelumaksun välistä, riippuen kortista, lopputulos on sen verran parempi kuin että vaihtaisi rahaa jo Suomessa.
  4. Balilla tapahtuu joka päivä mielettömän paljon korttiskimmauksia. Automaateista on syytä valita sellainen, joka sijaitsee pankin yhteydessä, ja koodi pitää peittää automaatilla hyvin.
  5. Älä koskaan jätä pankkikorttiasi vartioimatta tai anna sitä kaupassa takahuoneeseen vietäväksi. Jos kortissasi on siru, varkaat voivat kyllä lukea sen lompakkosikin läpi.
  6. Korttivarkaudet eivät välttämättä näy heti. Joskus varkaat odottavat kuukausiakin ennen kuin ryhtyvät tilintyhjennyspuuhiin.
  7. Kannattaa muistaa, että pankkiautomaatista saa yhdellä kertaa nostettua joko yhden tai kaksi miljoonaa Indonesian rupiaa. Joskus rajoitukset koskevat koko päivän nostoja. Koska 1 000 000 rupiaa on tällä hetkellä noin 62 euroa, sillä ei kovin suuria ostoksia tehdä. Soolomatkailija elää sillä säästäväisesti vaikka koko viikon, jos majoitus on maksettu.
  8. Käytätkö verkkopankkia lomasi aikana? Ole varovainen sen käytössä äläkä ainakaan kirjaudu pankkiin yleisillä paikoilla, kuten ravintolan tai lentokentän verkossa. Muista myös suojata laitteesi hyvin. Vaikka minulla on uusi tietokone ja siinä uudet virustorjuntaohjelmat yms., eräänä päivänä kahvilassa istuessani tietokoneeltani yritettiin sitkeästi parin tunnin ajan murtautua verkkopankkiini.
  9. Kun saat takaisin rahaa ostoksistasi tai palveluistasi, tarkista aina, että saat riittävän summan. Jos maksat vaikka vesipullon (noin 30 senttiä) sadantuhannen rupian (6,20 euroa) setelillä, saat paljon rahaa takaisin. Ja siitä on kauppiaan helppo yrittää vetää välistä jokunen rupia, ellet ole supertarkka.
  10. Matkustaessasi taksilla tai asioidessasi torilla, älä koskaan pidä koko kukkaroasi esillä. Ota taksimatkaasi varten sopiva summa esiin pienempään kukkaroon ja neuvottele hinnasta etukäteen tai katso, että taksimies laittaa mittarin päälle. Jos hän loppumatkasta yrittää pyytää lisää rahaa tai kierrättää sinua turhan pitkää reittiä, voit aina sanoa, että mukanasi on vain tämän verran rahaa.

Esimerkkejä Balin hinnoista, lokakuu 2017

  1. Banaani alle 0,10 euroa
  2. Tofusnäksi katukeittiöstä 0,10 euroa
  3. Vesipullo 0,30 euroa
  4. Postikortti 0,35 euroa
  5. Välipalapatukka 0,40 euroa
  6. Saippua 0,50 euroa
  7. Virvoitusjuoma kaupasta 0,50 euroa
  8. Postimerkki 0,60 euroa
  9. Särkylääke (12 tabl) 0,80 euroa
  10. Kookosvesi 1,20 euroa
  11. Mehu ravintolassa 1,20 euroa
  12. Kasvonaamio 1,20 euroa
  13. Gado-gado eli paikallinen kasvisruoka 1,50 euroa
  14. Minimitaksa virallisessa taksissa 1,80 euroa (sillä pääsee jo 3–4 kilometriä)
  15. Erikoiskahvi tai -tee 1,80 euroa
  16. Shampoo / hoitoaine 2 euroa
  17. Kangaskassi torilla 2,50 euroa
  18. Pyykkikassin pesettäminen 3 euroa
  19. Iso aamiainen ravintolassa 3,20 euroa
  20. Smoothiekulho 3,50 euroa
  21. Kulmakarvojen värjääminen 5 euroa
  22. Tunti hierontaa 6,20 euroa
  23. Joogatunti 7 euroa
  24. Koiran rokotus eläinlääkärillä 10 euroa
  25. Aurinkorasva 15 euroa

Kuvat Batu Bolongin rannan auringonlaskusta perjantaina 13. lokakuuta.
Se oli kaukana epäonnenpäivästä täällä Balilla!

Lue myös!

25 hintaesimerkkiä Malediiveilta sekä miten sinne pääsee edullisesti 

25 hintaesimerkkiä Sri Lankasta ja otsatukkaindeksi

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: