”Harmaassa on eroja – kouvolalainen sen tietää”

Yuzu. Kun se tuoksu tai maku tulee vastaan jostain, saan hepulin. Mison rinnalla yuzu on yksi niistä makuelämyksistä, joka tuo mieleen Japanin. Eikä se tunne jää vain mieleen.

Se on aistimus, joka tuntuu kielellä ja hajuelimissä. Yuzu tuntuu muistoina iholla ja näyttää Fukuokan maisemia filminauhana silmissäni.

Kotonani harrastan yuzun levittämistä huonetuoksun muodossa. Se on maistunut viime aikoina myös ponzukastikkeessa, muun muassa Mujin lounasannoksissa.

Viimeksi yuzu tuli eteen Kouvolassa. Niin, siinäpä onkin sulattelua, että Suomen harmaimpana päivänä juuri Kouvola tarjosi mielettömiä elämyksiä. Ja yksi niistä oli yuzun aromit yhdistettynä pehmeään sencha-teehen.

Kas, kagoshimalaista laatuteetä

Everything is fine.

Eipä voisi olla parempaa nimeä uudella teetuttavuudella, johon törmäsin kouvolalaisessa teepaikassa, Nirvanassa.

Senchaa ja yuzua. Mikä mainio kombo. Siinä jäävät muut, jopa matcha, toiseksi.
Etenkin, koska tämä vihreä tee tulee Kagoshimasta. Tuolta ihanalta teealueelta, jossa kävin tänä keväänä. Jonne haluan ehdottomasti uudelleen vielä ja tutkimaan teepeltoja.

Ystäväni halusi maistaa teetä, ja hänkin ihastui sen makuun niin paljon, että taisi oma pussi lähteä mukaan. Minä ostin myös. Mikä onkaan viehättävämpää kuin nauttia aamuisin kirkkaan vihreää teetä nimeltä ”Kaikki on hyvin”.

Japanilaiset rakastavat yuzua. Sitä on usein myös makeisissa ja juomissa. Siinä on jotain samaa kuin sitruunassa, limessä ja greipissä yhdessä.

Jotkut uskovat, että yuzun tuoksuttelu auttaa laskemaan stressitasoja ja piristää mieltä. Sitä ominaisuutta on todisteltu useissa tutkimuksissa.

Enkä väittäisi vastaan, koska olen tämän syksyn minidiffuuserillani yuzun tuoksua nautiskellut melkein päivittäin.

Kouvolalainen Nirvana Tea & Wellness perustettiin kuusi vuotta sitten. Paikka tarjoaa niin teetä kuin hyvinvointihoitoja, kertoi sen perustaja Tony Tavi.

Nirvanalla on yleensä myynnissä 20–25 erilaista teetä, joita voi ostaa kotiin. Sen myymälä toimii kahviputiikki Papulaarin kanssa samoissa tiloissa.

On kyllä muuten mainio idea, sillä harvemmin hyvistä kahvipaikoista saa laadukasta teetä – ja sama kulkee toisin päin, eli teepaikoissa on harvoin ensiluokkaista kahvia.

Senchani tuotiin pöytään vieläpä japanilaisen Harion söpössä teekannussa, ja riemuni oli ylimmillään.

Papulaari-Nirvana-kompleksin teekuppisetti oli myös kaunis ja hieman makeahko bataatti-fetapiirakka sopi hyvin yuzunmakuisen vihreän teen kanssa.

Tunnelmallinen kahvila on kyllä yksi Suomen parhaimmista, etenkin koska he tarjoavat niin mahtavaa teetä. Listan ulkopuoleltakin löytyi teelajeja.

Irtoteen lisäksi teehullu voi hankkia sieltä vaikkapa teentuoksuisia suitsukkeita ja matchalta tuoksuvia huonetuoksuja tai muita teetarvikkeita.

Kotiinmyytävissä matchapurkeissa oli tuttu leima. Ne ovat Fukuokan Yamesta, entisiltä kotikulmiltani.

”Kun taivas on musta ja kaupunki harmaa…”

Törmäsin Nirvanan teehen myös Kouvolan Sokos-hotelli Vaakunassa. Siellä hyvin esillä oli Kouvola Grey -tee, joka valmistetaan käsityönä. Earl Grey -tyyppisessä teessä on myös paikallisen mustan kullan eli Kouvolan lakritsin makua.

Teepakkauksen takana on hauska kuvailu:

”Kun taivas on musta ja kaupunki harmaa, on aika laittaa Kouvola Grey hautumaan. Se ymmärtää kaiken eikä kysy mitään. Kädessäsi on sekoitus mustan teen sävyjä, bergamottiöljyä ja Kouvolan mustaa kultaa – lakritsia. Mitä syvemmältä kaivat, sen vahvemmin aromit aistejasi stimuloivat. Ravistamalla pussia kaikki muuttuu yhdeksi. Harmaassa on eroja – kouvolalainen sen tietää.”

Kädessäsi on sekoitus mustan teen sävyjä, bergamottiöljyä ja Kouvolan mustaa kultaa – lakritsia.

Vaakunan lisäksi Nirvanan teetä löytyy tietenkin Papulaarista ja muun muassa Cafe Columbiasta, Betonysta, Mimosan Aidosta ja Ankkapurhan makasiinikahvilasta.

Tony Tavi kertoo, että Kouvola Grey on heidän suosituin teensä, mutta myös japanilaiset ovat nousussa. Lisäksi he myyvät haudukkeita. Kuulemma seuraavaksi on tulossa Nirvana love -hauduke. Siinäpä onkin romanttinen nimi juomalle, ja toimii myös markkinoinnissa.

Hieman hymyilytti myös musta tee nimeltä Chai at home – karanteeni.

Kouvolalaiset kyllä osaavat mainonnan, ja hyvä niin. Puhuttiinkin ystävien kesken siitä, että myös kaikki Kouvola-tuotteet ovat erittäin nättejä.

Mutta mikä parasta: Kouvolassa osataan teejutut. Yksi paikka ja yksi hyvä tee piristää kummasti pitkään.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: