Kännykkä ja kirkasvalolamppu päälle, vedenkeitin hurisemaan 75 asteeseen ja muutama venyttely.
Teen ja misokeiton valmistaminen.
Arkiaamuni soljuvat eteenpäin aika lailla samalla kaavalla tässä koronamarraskuussa. Toisinaan herään aamulla paljon aiemmin työvuoroani ja touhuilen kotona kaikkea mahdollista.
Sitten on aamuja, jolloin herään puoli tuntia ennen töitä ja teen kiireellä vain olennaiset.
Vuorotteluvapaallani nautin usein misokeittoa. Fukuokan kotonani ja lähiseudun ravintoloissa – ja se tapa on tullut nyt syksyllä arkeeni täällä Suomessa.
O miso shiru mo onegaishimasu. Sen opettelin sanomaan, kun halusin myös misokeiton. Yleensä se tuli automaattisesti, pyytämättä.
Fukuokasta ja Helsingistä ostettuja instant-keittopusseja.
Halpaa ja helppoa lohturuokaa
Haaveilin, että olisin oppinut tekemään sitä itse, mutta euron tai parin ainespakkaukset helpottivat kokkaamista huomattavasti – ja turvauduin niihin Japanissa.
Yhden keittoannoksen hinnaksi jäi usein reilusti alle 0,50 euroa, kun osti Japanin suosituimman instant-misokeittopakkauksen kotiin lähikaupasta. Paketteihin on valmiiksi pakattu misotahnat erillisiin pusseihin ja toisissa pikkupusseissa on esimerkiksi kuivattu tofu ja merilevä.
Keitto saattoi olla aamiaiseni tai iltapala. Se lämmitti ja täytti vatsan iltapäivällä, kun illalliseen oli vielä aikaa.
Se oli ja on edelleen yksi rakkaimmista keitoista. Todellinen lohturuoka. Etenkin täällä Suomen viileässä syksyssä. En ole koskaan kaivannut mitään suolaista ruokaa näin paljon kuin misokeittoa, en edes sipsejä tai muitakaan snäksejä.
Misokeitossa on todella vähän kaloreita, ja se on myös useiden japanilaisystävieni lohturuokaa.
Misokeitto tarjoillaan usein astiassa, jossa on kansi päällä. Kuvassa joku niistä sadoista illallisista, joista nautin vuosi sitten Japanissa.
Umamia kielellä
Ennen ensimmäistä Japanin-reissuani en hirveästi välittänyt misokeitosta. Se ei ollut se juttu, johon tartuin himokkaasti japanilaisessa ravintolassa.
Se ei maistunut vielä muutamien kertojenkaan jälkeen minusta mitenkään erikoiselta, mutta annoin sille mahdollisuuden. Pian se alkoi maistua jokaisella kerralla entistä paremmalta.
Toisaalta, jokaisella kokilla on oma reseptinsä ja siksi keitto maistuu aina erilaiselta. Mutta siinä maistuu aina umami, tuo viides perusmaku suolaisen, happaman, makean ja kitkerän rinnalla. Umami on vähän lihaisa ja paahteinen maku, mutta siinä maistuu muitakin perusmakuja ja se syventää niitä.
Viime aikoina umamista on puhuttu paljon Suomessakin. Syksyllä täällä tuli myyntiin umamimausteseos, joka myytiin loppuun nopeasti kaupoissa.
Nyt misokeittoon liittyy niin paljon muistoja, että kaipaan sitä heti aamusta. Se on perinteisen japanilaisen aamiaisen tärkeä osa. Keitossa on esimerkiksi joko vaaleaa tai punaista misotahnaa eli fermentoiduista soijapavuista valmistettua tahnaa, joka on sekoitettu dashiliemeen. Misokeitto tarjoillaan muun muassa merilevän ja tofun kanssa, tai siinä on mukana myös kauden kasviksia tai kalaa.
Sushiravintoloissa misokeittoa juodaan suoraan kupista, ja kiinteät osat syödään puikoilla.
Yllättäen olen huomannut, että misotahnaa myydään Suomessakin jo monessa paikassa. Marketeissa, etnisissä ruokakaupoissa ja Mujissa.
Instant-misokeittojakin löytyy, ja niissäkin on mukana merilevää ja tofukuutioita. Yleensä myös silputtua ruohosipulia. Paras misokauppa on Annankadun Tokyokan – josta saa muutenkin monenlaisia japanilaisia herkkuja. Hyvin säilytettynä misotahna säilyy jääkaapissa pitkään.
3 tapaa käyttää misotahnaa
Takana on minullakin jo yli puoli vuotta etätöitä. Uskomatonta, miten nopeasti aika kuluukaan. Siinä ajassa olen kuluttanut loppuun kaikki misokeittoannokseni, jotka toin toukokuussa Helsinkiin. Olen myös hakenut monia uusia misokeittopaketteja sekä misotahnapakkauksia suomalaisista kaupoista.
Haaveilen edelleen, että oppisin tekemään itse misokeiton, mutta myös misolla kuorrutettuja munakoisoviipaleita; niissä on mainio, hieman makea tuulahdus.
Ja kenties misolohta – kotiruokaa, joka vei sydämeni Japanissa.
Valkoinen miso sopii myös moniin herkkuihin; työkaverini tarjoili täällä Suomessa eräänä päivänä valkosuklaakeksejä, joissa oli aavistus misotahnaa. Niiden leipominen on himottanut siitä lähtien minuakin. Ravintolassa maistoin misojäätelöä.
Olen kokeilujen kautta löytänyt kolme luottoruokaa, joissa miso maistuu mainiosti ja jotka on helppo tehdä. Enkä ole yksin, vaikka olenkin luullut löytäneeni jotain ainutlaatuista: netti on täynnä näiden yhdistelmien reseptejä.
- Kaurapuuro
Misokeittoon voi tehdä kaurapuuron, tai kaurahiutaleisiin voi sekoittaa misotahnaa – ja valmiina on täydellinen suomalais-japanilainen fuusioruoka. Misokaurapuuron lisukkeeksi sopii keitetty kananmuna ja kasvikset, kuten pinaatti. Hippusellinen seesaminsiemeniä toimii hyvin! - Makaronilaatikko
Yleensä teen makaronilaatikon härkiksellä tai tonnikalalla, ja kuinka mainiota siitä tuleekaan, kun kaura-munamaitoon sekoittaa misotahnaa. Makaronin voi jättää pois ja tehdä pelkästään vaikkapa uunivihanneksia härkiksellä, joille on levitetty ohut misotahnakuorrute. Tai härkiksen voi heittää suoraan misokeittoon proteiinilisukkeeksi.
- Banaanileipä
Tähän korona-ajan suosikkileipomukseen misotahna tuo miellyttävän pehmeyden. Suolainen kohtaa makean ja se on aina täydellinen kombo.
Itadakimasu!
Hyvää ruokahalua – vai tykkäätkö sinä misosta?