Vuoden 2021 kiinalaiset teet ja online-tasting: ensikertalaisen seitsemän huomiota

Korona-aika on tuonut monenlaisia virtuaalitapahtumia, joista herkullisimpia ovat kaikki maistelut. Kotiovelle voi tilata esimerkiksi suklaata ja tutustua suklaamestarin johdolla eri laatuihin. Tai kotisohvalta voi osallistua viini- ja olutmaisteluihinkin.

Huhtikuisena viikonloppuna osallistuin ensimmäistä kertaa verkossa pidettävään teemaisteluun.
Tilasin hyvissä ajoin turkulaisesta Teepolku-myymälästä illan teesetin. Se pujahti postiluukusta viikko ennen tapahtumaa.

H-hetkellä latasin pöydälle teenkeittovälineet ja avasin Youtubesta livenauhoitteen.

Viiden kiinalaisen kevätteen maistelu saattoi alkaa!

Mukana oli viisi erilaista teetä, viisi grammaa jokaista laatua. Kymmenen euron paketissa oli valkoista, mustaa ja vihreää teetä sekä kaksi oolong-näytettä.

Joistakin laaduista on suositeltavaa keittää kerralla koko pakkaus. Toisista puolestaan riittää maisteluhetkeen puoletkin – tai jopa vähemmän.

Osa kestää useamman haudutuksen ja toinen haudutus saattaa tulla valmiiksi jopa nopeammin kuin ensimmäinen.

Niin teetapahtuman ohjaajan ja chat-keskustelijoiden kommenteissa vilisivät mielenkiintoiset kuvailut. ‘

Milloin tee tuoksui suklaiselle, pähkinälle tai tupakalle.

Siinä saattoi olla myös koivua, viljaa ja nuotiota.

Täytyy myöntää, että olen ollut skeptinen Kiina-teen suhteen – vaikka sieltäkin tulevat maailman arvotetuimmat teet.

Makuaistini on niin kyllästetty japanilaisella teellä ja suuni kaipaa sen tuntoa, joten tämäkään maistelu ei tuonut järisyttäviä elämyksiä.

Mutta maistelu opetti monenlaista kiinalaisista teelajeista sekä teestä ylipäätään. Ainakin tällaiselle, joka tuskin koskaan aiemmin on maistellut näin monta kiinalaista teetä yhdellä kertaa.

  1. Maistelutapahtumasta voi bongata uusia kivoja teesuosikkeja ilman, että kerralla pitää ostaa 20 tai 50 grammaa teetä.
    Kun kutakin teetä valmistaa reilun desin kerralla, ei tule liiallista teehiprakkaakaan tällaisessa etämaistelussa.
  2. Samalla saa valikoiman, joka on tarkkaan harkittu ja jonka valmistamiseen annetaan ohjeet sekä muuta tietoa.
  3. Huomasin, että sama tee voi tuoksua täysin eriltä, riippuen mistä sitä tuoksuttelee: kannusta, juoma-astiasta vai pakkauksesta.
  4. Teetä kannattaa maistella sekä hitaasti että nopeasti ja verrata eri haudutuskertojen makua.
    Joskus voi kestää useamman kerran ennen kuin tee alkaa maistua hyvältä. (Niinhän minullekin kävi aikoinaan matchan kanssa.)
  5. Kiinalaisilla teelajeilla on yllättävän pitkä haudutusaika ja kuuma vesilämpötila – ainakin japanilaisteehen verrattuna. Isossa teekannussa kannattaa hauduttaa niitä jopa viisi minuuttia.
  6. Teemaistelussa voi tarkkailla muun muassa
    • Teelehtien väriä ja koostumusta sekä tuoksua
    • Haudutetun teen väriä ja tuoksua
    • Haudutettujen teelehtien väriä ja ulkonäköä
    • Teen alku- ja jälkimakuakin; miten se leviää suuhun ja yhdistyy tuoksuun?
    • Mutta kannattaa myös muistaa, että tyyli on vapaa teessäkin; kukaan ei pakota, mihin huomio on syytä kiinnittää ja miten hauduttaa sekä nauttia teetä…
  7. Kiitos, onlinemaisteluja teen ystäville saisi olla enemmän. Mielelläni tutustun eri teelajeihin, vaikka olenkin gyokuro- ja matchanainen.

Alla pienet luonnehdinnat näistä tapahtumassa testatuista kiinalaista, vuoden 2021 teelajeista.
Kursivoidut kohdat on lainattu Teepolun sivuilta.

Bai Ya Qi Lan -oolong taisi olla tämän session suosikkini.
  1. Ya Bao
    ”Ya Bao -teetä tuottavat pu’er-teen tuottajat Yunnanin maakunnassa. Se tuotetaan varhain keväällä poimimalla villiteelajikkeen puista varhain keväällä muodostuneet silmut sekä silmuja suojelevat kuoret. Tämä kuori-silmu-setti yksinkertaisesti kuivataan auringonvalossa.”
    Valkoinen tee tuoksuu ja maistuu kukkaiselta, hieman pisteliäältä, mutta silti erittäin kevyeltä. Sen väri on vaatimaton ja makukin mieleeni liian kevyt.
  2. Cai Hua Mao Jian
    ”Tämä Cai Hua Mao Jian poimittiin maaliskuussa keväällä 2021. Tee koostuu hopeanvärisistä avautumattomista silmuista ja pienistä lehdistä.”
    Odotin kovasti tätä setin ainoaa vihreää teetä. Se haudutetaan 80 asteessa, kun muille tämän illan juomille pitää olla sata-asteinen vesi. Tuoksu on miellyttävä, mutta se lupailee mielestäni liikoja. Maku on nokkosmainen ja jälkimaku jopa metsäinen. Kahden–kolmen desin haudutuksen saa alle kahdessa minuutissa, puolen litran kannussa ajan voi tuplata. Tämä vihreä tee ei kyllä vakuuta. Maku jää liian hennoksi ja on lievä pettymys. Harmi!
  3. Bai Ya Qi Lan
    ”Bai Ya Qi Lan eli Valkosilmuinen Erikoinen Orkidea on teepuulajike sekä siitä valmistettava wulong-teelaatu Pinghe-piirikunnasta eteläisestä Fujianista. Tee käsitellään kuuluisamman Tie Guanyin -wulong-teen tavoin pallomaiseksi erityisellä pallorullausmenetelmällä, jossa pallomaista teenlehtimassaa vaivataan kankaan sisällä.”
    Tässä on setin toinen oolong-tee ja ehkä joukon yllättäjä. Sen ulkonäkö on jännä. Teenlehdet laajenevat voimakkaasti haudutuksen aikana. Väri on jännän keltainen ja lehdet riittoisia: runsaasta ruokalusikallisesta saa jopa litran teetä.
    Olen ollut epäilevä oolong-teen suhteen. Onhan se vähän kuin teemaailman hybridi: se ei ole täysin vihreä tee eikä mustakaan. Minusta oolongit ovat maistuneet aiemmin vähän tunkkaiselta, mutta tämä vaaleapaahtoinen juoma on kevyt ja vähän kukkainenkin. Se toi mieleeni jasmiiniteen, josta pidän paljon.
    Bai Ya Qi Lan -teetä voisin hankkia vierasvaroiksi ja nauttia itsekin ystävien seurassa.
  4. Huang Zhi Xiang
    ”Huang Zhi Xiang on yksi Guangdongin maakunnan Feeniks-vuorten dancong-teepuulajikkeista. Vuoristoalueella tuotetaan ainutlaatuisia dancong teelaatuja. Teepensaat ovat pikemminkin teepuita, ja ne kasvavat maasta normaaleista teepensaista poikkeavaan tapaa yksirunkoisena.”
    Tässä oolongissa on aavistus paahteisuutta ja se muistuttaa minusta vähän japanilaista paahdettua vihreää teetä, hojichaa. Edelleen tuntuu jännältä laittaa teenlehtien päälle kiehuvaa vettä; en ole sitä tehnyt moneen vuoteen enää.
    Hienoisesta kukkaistuoksusta ja -mausta huolimatta tämä tee on jo makuuni liian tunkkainen.
  5. Zheng Shan Xiao Zhong
    ”Zheng Shan Xiao Zhong on luonteikas musta tee Fujianin maakunnasta Kiinasta. Tämä on 2021 satoa ja tarjoilee intensiivisiä mausteisen rukiisia ja punahedelmäisiä sävyjä.”
    Milloinkohan olen viimeksi maistanut mustaa teetä? Tämän päivän maistatus tuo täysin uusia elämyksiä mustasta teestä. Jo tuoksu on voimakkaan mausteinen ja sama jatkuu maussa. Silti siinä on lempeä maku, vaikkakin tee tuntuu hieman paksulta näin mustaan teehen tottumattoman suussa.
    Tätä kyllä tarjoilisi mielellään mustan teen ystävälle – ja tämä taisi olla yksi teetastingin järjestäneen teekauppiaankin suosikeista.

1 comment

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: