Majakka- ja muumifanin must-kohde: Söderskär

”Hän oli ehtinyt oppia, miten tärkeää oli lykätä hartaasti odotettuja asioita tuonnemmaksi, ja hän tiesi, että retkeä tuntemattomaan oli valmisteltava harkiten.”

(Muumipappa ja meri, Tove Jansson 1965)

Söderskärin majakkaretki on ollut yksi tällaisista matkoista, joita olen siirtänyt koko ajan tuonnemmaksi. Tämä ”Muumipapan majakka” on kiehtonut jo vuosia, mutta en ole aiemmin sinne muka saanut itseäni vietyä.

Tänäänkin olisi nukuttanut pidempään ja mielessä oli monia asioita, joita aurinkoisena vapaapäivänä voi tehdä kaupungissa. Mutta sitten mielessäni kolkutti myös majakkaretki. Se on ollut päässäni tämän kesän, edellisen ja varmaan koko 2000-luvun.

Lähin majakka täältä Helsingistä käsin katsottuna on tuo Söderskärin majakka, joka sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa. Ja mikä olisikaan upeampi päivä vierailla siellä kuin kirjailija-kuvataiteilija Tove Janssonin syntymäpäivä.

Tänään sunnuntaina 9. elokuuta vieläpä liputetaan ensimmäistä kertaa Toven ja suomalaisen taiteen kunniaksi.

En valmistellut matkaa sen kummemmin, koska Helsingin kauppatorilta lähtee majakkaristeilyjä lähes joka päivä nyt kesällä.

Tosin ne ovat olleet supersuosittuja, ja matka on syytä varata etukäteen. Onnistuin varaamaan sen edellisenä päivänä, vaikka lähtöön oli aikaa alle yhdeksän tuntia.

Matka kestää melkein kolme tuntia, ja se tuntuu kirkkaana kesäpäivänä kuin risteilyltä ulkomaille. Välillä haettiin kyytiin lisää porukkaa Vuosaaresta ja sitten jatkettiin matkaa.

Helsingin ja Porvoon edustan saaristo on niin kaunis. Siellä näkee upeita villoja, purjeveneitä ja jylhiä kallioita.

Perillä odottaa se komein. Niin taianomainen ja maalauksellinen Söderskärin majakka Mattlandetin saarella, josta on pitkä riippusilta Bastulandetin saarelle.

Täältäkö Muumipappa ja meri -kirja sai inspiraationsa?

Maissa oloaika jäi tuntiin ja varttiin. Siinä ajassa tuli kiire. Paikalle oli tullut paljon omatoimiveneilijöitä ja jonot majakan jyrkissä portaissa olivat välillä pitkät.

Mutta olen haaveillut niin monia vuosia vaikkapa Marjaniemen majakkaan kiipeämisestä Hailuodossa, joten tätä porrastreeniä en aikonut jättää välistä mistään hinnasta. Korkeutta majakalla on noin 40 metriä ja siinä on kuusi kerrosta.

Noin 140 porrasta ei tunnu missään, paitsi reppu selässä jyrkkien askelmien ja matalan kulkuväylän kiipeäminen on muutamassa kohdassa ihan vähän haastavaa. (Mutta pienemmistäkin väleistä olen mennyt, esimerkiksi Pohjois-Tanskan majakoissa.)

Ylhäällä odottaakin sitten todellinen palkinto: hulppeat näkymät merelle ja jopa tornin kiiltävä lamppu. Osa on tullut selvästi saarelle bongailemaan lintuja tähän paikkaan, joka kuuluu luonnonsuojelualueeseen.

Majakkakerrosten välillä on erilaisia näyttelyitä. Vuonna 1862 rakennetussa majakassa voi tutustua majakanvartijoiden ja luotsien elämään. Lisäksi siellä pääsee katsomaan Tove Janssonin kuvituksia.

Erääseen kerrokseen tuotiin tänään kukkia pöydälle suuren taiteilijan syntymäpäivän muistoksi.

Muumipappa ja meri -kirjan fanit kertovat tunnistavansa kirjasta Söderskärin majakan, ja sen markkinointiteksteissä hyödynnetään myös samaa kirjaa.

Vaikka olen kirjan joskus lukenut, en muista siitä valitettavasti enää yhtään mitään. Nyt on hyvä syy tarttua teokseen joskus toistamiseen

Muutenkin olen vasta viime aikoina löytänyt muumit uudelleen. Ne olivat kymmeniä vuosia täysin mitäänsanomattomia hahmoja elämässäni.

Mutta vasta Japani-innostukseni aikana olen alkanut katsella muumeja niin sanotusti uudessa valossa. Ovathan ne yksi Suomen kuuluisimmista vientituotteista. Muumien äiti, Tove Jansson, oli todella lahjakas taiteilija.

Ja ah, Söderskärin majakka – se vasta hurmaava paikka onkin. Päiväretken hinta on 69 euroa, ja se on kyllä hintansa väärti.

Kallioilla ja ulkotasanteilla on kiva nauttia merellisestä ympäristöstä.

Ja yllätys, yllätys: tähänkin maisemaan voisin jäädä paljon pidemmäksi ajaksi. Osa majakan kerroshuoneista näyttää luovuutta ja kirjoitusintoa ruokkivilta paikoilta, joissa työskenteleminen voisi olla kivaa.

Mutta ennen kaikkea Söderskärin majakkaretki sopii kiireettömästä vapaapäivästä nauttimiseen kesäisissä merimaisemissa. Tai minä tahansa vuodenaikana, uskoisin. Matkalukemiseksi kannattaa ottaa se Muumipappa ja meri -kirja.

”Kyllä on jännittävää elää, ajatteli Muumipeikko. Kaikki voi hetkessä kääntyä ihan ylösalaisin – ilman mitään syytä.”

(Muumipappa ja meri)

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: