19 syytä, miksi rakastan etätöiden tekemistä

Palasin vuorotteluvapaaltani takaisin töihin kolme kuukautta sitten. Aloitin suoraan etätöiden tekemisen.

Kollegani olivat tehneet etätöitä jo useamman kuukauden siinä vaiheessa. Heillä oli jo siinä vaiheessa varmat työrutiinit, kun minä puolestaan tuskailin vielä muun muassa videoyhteyksien kanssa.

Joskus mikkini ei ollut auki, joskus se jäi päälle palaverin jälkeen.

Videokuvassa vilahdin hiukset märkänä alusvaatteisillani. Lähetin viestin väärään ryhmään.

Enkä ole oppinut pitämään videopalavereista, sillä haluaisin ideoida ja nähdä kaikki livenä. Kotona katson kameraan, koska haluan luoda katsekontaktin kaikkiin. Samalla yritän vilkuilla muiden eleitä ja kasvoja, eli silmäni pyörivät häkkyrää ruudulla.

Mutta muuten etätyöpäivät ovat olleet parasta koskaan. Ah ja oih.

Yli 20 työvuoden aikana olen aina haaveillut etätöistä; aiemmat etämahdollisuudet voin laskea yhden käden sormilla. Siksi olin innoissani etätöistä, kun tulin vuorotteluvapaalta. Työpäiviin tuli täysin uusi fiilis – enkä muistanut edes aina, millaista homma oli vaikkapa vuosi sitten.

Mikä parasta: näillä näkymin näyttää siltä, että työpaikallani jatketaan etätöitä ainakin elokuun loppuun saakka.

Myönnän, että en ole vieläkään kyllästynyt etäilyyn tämän ensimmäisen kvartaalin jälkeen. En, vaikka kaipaan palavereihin aitoja ihmisiä ja muutenkin kollegoitani toisinaan fyysisesti ympärilleni.

Hyviä puolia etätyössä ovat olleet muun muassa nämä jutut:

 1. Työmatkaan ei mene aikaa. Sen ajan voi nukkua tai käyttää muuten hyödyllisesti.
 2. Ehdin käydä koiran kanssa vaikka kahden tunnin lenkin juuri aamulla; olen silloin yleensä energisimmilläni.
 3. Eroahdistuksesta kärsivä koirani ei tarvitse hoitajaa, vaan saan olla koiraseurassa 24/7.
 4. Aamupalat eivät ole niin kiireisiä kuin tavallisessa arjessa, koska aikaa on enemmän.
  Tai aamupalan voi syödä työpäivän aluksi kotikonttorilla, jos herää viittä minuuttia ennen työpäivän alkua.
 5. Joka päivä ei tarvitse meikata ja laittaa hiuksia viimeisen päälle. Se on ajan ja materiaalien säästöä.
  (Tosin tykkään kyllä huolitella itseni useampana päivänä viikossa, sillä se tuo ryhtiä päivääni –  ja pystyn paremmin katsomaan omaa kuvaani videoneuvotteluissa.😂 )
 6. Voin vaihdella työpistettäni paremmin, mikä on tällaiselle levottomalle sielulle tärkeä ominaisuus. Vaikka asun pienessä yksiössä, olen löytänyt täältä monta työskentelypaikkaa: keittiönpöydältä, ikkunalaudalta, sängyltä, parvekkeelta, pihalta…
 7. Etätöitä voi tehdä kokonaan toisaalla, ja olenkin hyödyntänyt sitä mahdollisuutta oleskelemalla paljon Oulussa.
 8. Pidän useammin minitaukoja. Työpaikalla tuntuu, että herätän turhaan levottomuutta, jos nousen kävelemään, keitän teetä tai pyörittelen jäseniäni. Mutta kotona nousen vapaammin ylös ja pidän tauon vähintään kerran tunnissa.
 9. Muutaman sekunnin tai minuutin mikrotauon voi pitää vaikkapa koiran kanssa palloa heitellen.
 10. Saan kotikonttorissa parempaa teetä kuin työpaikalla. Vaikka kyllä usein vien omat teeni työpaikalle. Mutta harvoin siellä ehdin keittämään kunnon teetä ja vielä harvemmin nauttimaan siitä oikealla fiiliksellä.
 11. Teehetki. Se on aina mukavin ihmisten kanssa, mutta kotona siitä saa erityisen rentouttavan. Läsnäolo on toisenlaista omassa rauhassa teen kanssa.
 12. Tämä aika on opettanut minulle, että omasta hyvinvoinnista kannattaa pitää kiinni aina ja erityisen hyvin poikkeusaikana. Olen innostunut ohjatuista taukojumpista. Työpaikalla olen aina muka liian kiireinen tai en kehtaa mennä mukaan jumppaamaan. Etäaikana olen voinut osallistua jumppaan kotona nolostelematta eikä kukaan ole näkemässä.
 13. Voin myös soittaa poppia ja hytkyä sen tahtiin vapautuneesti. Tanssiminen ja etäileminen ylipäätään lisäävät luovuuttani, ja sitä kautta (työn)hyvinvointiani.
 14. Energiatasoni pysyy tasaisempana koko päivän, sillä rytmitän ruokailuni paremmin kotona. Varsinkin iltapäivän välipala on tärkeä sekä nesteen nauttiminen.
 15. Syön terveellisemmin ja edullisemmin, sillä teen useimmiten itse ruokani. Toisinaan olen viettänyt ruokataukoni myös koirapuistossa tai pienellä happihyppelyllä tai hoidan muita asioita.
 16. En ole työpäivän jälkeen rättiväsynyt, vaan jaksan paremmin touhuta ja nähdä ystäviäni. Ruokailun lisäksi siihen vaikuttaa varmasti se, että poissa on avokonttorin hälinä. Nyt en kaipaa kotoilua töiden jälkeen, vaan lähden mieluummin ulos. Olen ollut aina tällainen, mutta nyt halu poistua ulos on luonnollisempi ja energiaa on enemmän vielä illalla.
 17. Koti pysyy siistimpänä, koska työpisteen kuuluu nyt olla siisti enkä osaa tehdä töitä sotkuisessa ympäristössä. Vapaa-ajalla en puolestaan ole kotona sotkemassa.
  (Ja hei, minulla ei ole pyykki- eikä astianpesukoneita, joten ne eivät pyöri työaikana. Valitettavasti, sillä olisihan se kätevää tehdä kotihommiakin työpäivän aikana.)
 18. Olen kaikin puolin motivoituneempi työhöni ja levollisempi arjessani (koska voin rauhassa selailla hetkittäin myös Japani-kuvia ja -uutisia silloin, kun haluan pitää rentouttavan mikropaussin).
 19. Teen työni entistä tehokkaammin. Minusta tuntuu, että saan enemmän aikaan kotikonttorissa ja olen tyytyväisempi työni tulokseen, sekä nautin myös enemmän tekemisestä.

Kuka muu tykkää etätöistä?

2 comments

 1. Allekirjoitan kyllä monta kohtaa tuosta listasta. Itse olen työskennellyt kotoa käsin etänä jo yli kolme vuotta (korona ei siis muuttanut sen suhteen tekemisiäni). Vaikka kaipaankin usein ihmisten kohtaamista kasvotusten, niin silti parasta on ollut kyllä se, että kaikki se energia, minkä yleensä annan työkavereille ja asiakkaille töissä ollessa niin etätyöskentelyssä se jää niille tärkeimmille käytettäväksi eli puolisolle ja lapsille. Ennen väsyneenä töistä tullessa toivo, ettei kukaan vaan olis vaatimassa mitään, jospa eivät edes huomaisi, että tulen kotiin 😀 mutta nyt odotan itse innolla kotiin tulevia ja heidän kohtaamista, kuulumisia, fiiliksiä!

  1. Hienoa, että olet saanut tehdä etätöitä noin pitkään ja vielä tykkäät siitä.
   Tuo energiajuttu on kyllä niin totta.
   Olen tällä viikolla pitkästä aikaa viettänyt kaksi päivää toimistolla, ja tuntuu heti, ettei työpäivän jälkeen ole yhtään niin paljon sosiaalista energiaa kuin etätöissä.
   Hyvää (etä)syksyä ja paljon hyviä kohtaamisia! 🙂

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: