Hei Oulu, minulla on yksi toive – haluan kupin vihreää teetä, kiitos

No, niin, oululaiset ja Oulussa hengailevat. Voisimmeko puhua hieman Oulun teekulttuurista?

Mitä mieltä olette siitä?

Täytyy myöntää, että aihe herättää ristiriitaisia tunteita. Haluaisin uskoa, että Ouluun mahtuisi laadukasta teetä tarjoava paikka ja useampiakin. Esimerkiksi Jyväskylässäkin on muutama ihana teehuone, kuten Teeleidi ja T-house

Olen huomannut, että Oulusta saa kyllä ostettua hyvää teetä.

Täällä pääsee myös juomaan herkullisia kahveja viehättävissä kahviloissa.

Mutta miksi Oulussa ei tarjota rentouttavia tee-elämyksiä? Valikoima pussiteetä ei kuulu siihen joukkoon. Haluaisin nauttia kupin laadukasta vihreää teetä miellyttävässä miljöössä.

Niin, joskus sitä vaan haluaisi viettää rentouttavan teehetken muuallakin kuin omassa keittiössään. Että saisi ilman omia kuppeja myös ulkona teetä, jonka herkullinen maku jää mieleen.

Olen kertonut yhdessä oululaiskahvilassa, että kiinalainen vihreä tee -jauhe ei ole matchaa; se on kitkerää ja väriltään harmaata.

Olen joutunut viemään toisessa paikassa matcha latteni tiskille, sillä se on ollut täynnä jauhekokkareita – työntekijä ei ymmärtänyt vispata niitä lämpimään veteen.

Olen myös saanut Oulussa eteeni kupin ”japanilaista teetä”, johon on jätetty teenlehdet hautumaan. Eikä pöytään ole tuotu siivilää tai toista kuppia, johon teen voisi kaataa, etteivät teenlehdet tule kurkkuun. Vesi kiehui ja teen maku oli kaukana luvatusta senchasta.

Huh! Pahoittelen tätä avautumista.

Toivon, ettei tällaisia asioita tarvitsisi kokea oululaisessa teekulttuurissa – tai missään muuallakaan.

Onneksi tänä kesänä Oulussa pääsi maistamaan todella hyvää teetä pop up -teehuoneessa. Olisipa sellainen paikka pysyvästi täällä. Arigato, Shiroi chaya!

Mustaa teetä juovat ystäväni ylistävät toisinaan oululaistarjontaa, mutta vihreän ja valkoisen teen juoja joutuu melkeinpä kuljettamaan omat teensä mukanaan tai nauttimaan teet kokonaan muualla kuin kaupallisessa paikassa. Usein pohdinkin, miksi kahvilayrittäjät eivät ota valikoimiinsa kunnon irtoteetä.

Olen aiemminkin todennut, että jo yksi laji hyvää vihreää, valkoista ja mustaa riittäisi ilahduttamaan teen ystävää.

En ole tietenkään ihan kaikkia oululaiskahviloita tarkistanut, joten joku helmi on saattanut jäädä välistä.

Toivon, että te oululaiset vihreän teen ystävät kommentoisitte vaikka tämän jutun alla, jos teillä on mielessä jokin upea teepaikka. Paikka, jossa voi juoda teetä sisällä.

Mutta onneksi Oulun teeskenestä löytyy muutama positiivinen huomiokin pop up -teehuoneen lisäksi.

3 x oululainen tee-elämys

1. Kofeiinikomppania

Ah, olisipa tällä tee- ja kahvipuodilla edes kesäisin terassi, tai tiloissaan pieni paikka, jossa voisi juoda teetä. Vanha aittarakennus numero 19 Oulun kauppatorilla olisi niin tunnelmallinen tila teen nauttimiseen.

Jos jostain ostan Oulussa teetä, niin se paikka on Kofeiinikomppania. Palvelu on täällä aina niin osaavaa ja ripeää, ja hyllystä löytyvät kaikki ne teet, joita kaipaan. On senchaa Shizuokasta, matchaa Ujista… Ja suosituksiakin saa teenhimoon.

Heillä on Kofeiinikomppaniassa omat Oulu-tee- ja -kahvimakunsakin. Noin 15 vuotta toiminnassa ollut Kofeiinikomppania on sisältä todella sympaattisen oloinen aitta ja lukuisat teepurkkirivit herättävät huomiota: on mustaa teetä, valkoista, oolongia, keltaista ja vaikka mitä juotavaa. Japanista, Kiinasta, Vietnamista. Yli sata erilaista teelajia, hurraa!

Kofeiinikomppanian tyypit kyllä osaavat teeasiat, ja tämä rakennus on itsessäänkin jo nähtävyys. Suosittelen piipahtamaan täällä!

2. Kolo

Kofeiinikomppanian teemakuja saa juoda läheisessä Kolo-kahvilassa, ja se on oikeastaan se syy, miksi pidän tästä paikasta niin paljon.

Matcha latenkin voi täällä tilata. Muut vihreät teet ovat lähinnä makusekoituksia, mutta täällä on selvästi muita oululaiskahviloita laajempi ja laadukkaampi teevalikoima.

Pienessä kahvilassa on ihanan iso patio ja sisällä on semmoinen kolomainen tunnelma. Paikka on viihtyisä monella tapaa: sisällä on lautapelejä sekä kirjahylly, joka toimii vaihtoperiaatteella.

Myös Kolon itse tekemä inkiväärijuoma on yksi parhaimmista, joita olen maistanut. Sopivan tymäkkä ja niin raikas!

3. Pikkupanda

Täällä pääsee nauttimaan kiinalaisesta teekulttuurista, vaikka hyllyiltä löytyy myös teetä muun muassa Japanista. Joskus tarjolla on ollut kiinalaisia teeseremonioitakin, mutta ainakin nyt kesällä Kirkkokadun remontin aikaan teetarjoilu on vähäistä.

Teetä voi tilata myös Pikkupandan verkkosivuilta. Moni on kehunut myös paikan ruokia.

Teekannuja ja muita teevälineitä on kaupassa myytävänä runsaasti.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: