Japanilainen teehuone keskellä kauneinta Oulua – tätä on odotettu

 

”Irasshaimase.”

Pienen puuvajan ovella odottaa kimonoasuisia henkilöitä, jotka lausuvat Japanista tutun tervehdyksen.

Ympärilläni näkyy paljon japanilaisia yksityiskohtia:

Muun muassa origameja, kalligrafiaa ja teenvalmistusvälineistöä.

Teelistalla on tuttuja suosikkivihreitäni:

Hojichaa. Senchaa. Matchaa.

Makeispuoli on täynnä ihania herkkuja:

Matchakeksejä. Paputäytteistä dorayakia. Mitarashi dango -riisipalloja.

Olen saapunut teehuoneeseen, jota olen kaivannut Suomessa todella paljon ainakin koko tämän kesän – vähintään Japanista tuloni jälkeen.

Tällainen on puuttunut Oulusta kokonaan.  Pop up -teehuone Shiroi Chaya on harvinainen myös koko Suomen mittapuulla.

Harmi, että tämä paikka on auki vain viikon, elokuun 2. päivään saakka. Mutta onneksi on edes sen ajan.

Ja mistä sitä tietää, tuleeko sille jatkoa. Ainakin vähän siihen suuntaan vihjailtiin teehuoneen avajaispäivänä.

Kyllä, tervetuloa! Suomeen ja varsinkin Ouluun sopisi ehdottomasti lisää teehuoneita, joista saa japanilaista vihreää teetä sekä herkkuja.

Fukuoka-ikävä iski täysillä

Dammisaaren rapumaja. Missä se sijaitsee?

Kun katsoin Shiroi Chayan osoitetta, jouduin hetken miettimään. Vaikka olen käynyt Hupisaarilla usein, en ole koskaan aiemmin nähnyt tätä vajaa.

Se sijaitsee taidemuseon vieressä, Hupisaarten liepeillä, runsaan kaupunkimetsän keskellä. Hupisaaret ja Ainolanpuisto ovat kauniisti laitettuja viheraluita. Niiden solisivista puroista, valkoisista ja punaisista silloista sekä muusta ympäristöstä tulee Japani usein mieleeni, kun kävelen siellä koirani kanssa.

Rapumajaa pyörittää Dodo, joka kasvattaa alueella kau­pun­ki­vil­jel­miä. Teehuoneen se on laittanut pystyyn Oulun suomalais-japanilaisen yhdistyksen kanssa.

Teehuoneessa järjestetään viikon ajan erilaista ohjelmaa. Siellä voi myös tutustua teetaiteeseen muun muassa kirjojen avulla ja juttelemalla järjestäjien kanssa. Heillä on kaikilla älyttömän laaja tieto Japanista ja japanilaisesta kulttuurista.

Oulun suomalais-japanilaisessa yhdistyksessä kuulostaa olevan paljon aktiivisia jäseniä; yhteensä jäseniä on noin 70, ja se järjestää monenlaisia tapahtumia. Mukana on toisinaan japanilaisia vaihto-opiskelijoita.

Paikan päällä pääsin fiilistelemään myös Fukuokaa, sillä tapasin fukuokalaisen Azusan. Hän on asunut Suomessa jo useamman vuoden ja hänellä on suomalainen puoliso.

Lyhyessä keskustelussamme vilahtivat rakkaat paikat, kuten Fukuokan Hakata ja Sumiyoshi. Niiden kauniit pyhäköt ja perinnefestivaalit.

Aah, kylmät väreet tulivat heti iholleni, kun pääsin fiilistelemään tuttuja paikkoja.

Varsinkin kun edessäni oli matchaa söpössä vaaleanpunaisessa kulhossa, ja erilaisia japanilaismakeisia.

Ja vastapäätä istui eräs vanhimmista ystävistäni, joka nautti paahdettua vihreää teetä, hojichaa. Erityisesti tämän juoman hinta on naurettavan edullinen: se maksaa vain kaksi euroa. Matchakeksin saa eurolla.

Sen sijaan seremoniamatcha maksaa seitsemän euroa, mutta se onkin ammattilaisten valmistamaa juomaa laadukkaasta matchasta.

Vinkki: Jos teehuoneeseen tuo oman mukin, saa juomista pienen alennuksen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with aga3 presetOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with av4 preset

3 comments

  1. Tuolla oli ihan pakko käydä, kun en ollut koskaan ennen matchaa maistanut, eikä sitä Oulusta mistään saa, paitsi nyt kun luin näitä postauksia niin Potniassa sitä saa. 😀 Tykästyin kyllä ja matcha-keksi kaverina oikein makoisa yhdistelmä! Itse en Dammisaaren Rapumajan ympäristöön niin ihastunut, vähän turhan villi mun makuuni, mutta pop-up teehuone idea oli loistava!

    1. Ah, pop up -teehuoneessa oli kyllä laadukasta matchaa. Kiva kuulla, että ehdit sinäkin sinne.
      Suosittelen myös Potnian matcha lattea, vaikkakin suosin matchaa ilman maitoa. 🙂

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: