Huhtikuun ensimmäinen päivä. Se on ollut aina niin kiva hetki.
Syntymäkuukauteni alku.
Virallinen kevätkuukausi.
Täällä Fukuokassa päivä alkoi rankkasateella ja kovalla myrskyllä: kirsikkapuiden kukatputoilevat hiljalleen maahan.
Huomion on varastanut koronavirus.
Kaupungin pormestari Soichiro Takashima ilmoitti juuri, että asukkaiden on syytä välttää Kantoon, Kansaihin ja ulkomaille matkustamista. Kanto sisältää muun muassa Tokion, ja Kansai käsittää Osakan, Kioton sekä monia muita paikkoja.
Maaliskuun viimeisenä päivänä Fukuokan prefektuurissa koettiin suurin päivittäinen todettujen koronatartuntojen määrä, 17.
Prefektuurissa on tämän postauksen aikana todettu 46 tartuntaa, ja niistä viisi on Fukuokan kaupungissa.
Koronapelko jäytää nyt myös paikallisten teenviljelijöiden keskuudessa.
Täällä Kyushun saarella kevään ensimmäinen sato poimitaan yleensä etelässä, Kagoshimassa.
Siellä koronatapauksia on toistaiseksi vähän. Mutta nähtäväksi jää, mitä tapahtuu 19 päivän kuluttua.
Tämänhetkisten tietojen mukaan sadonkorjuu alkaa Kagoshimassa 20. huhtikuuta – muutama päivä viime vuotta jäljessä.
Silloin kerätään talteen shincha, kauden ensimmäinen teesato.
Se on kuin toinen hanami, jota japanilaiset viljelijät, kauppiaat ja teefanit odottavat innolla. Kaikki ensimmäiset asiat ovat pop Japanissa, olipa se sitten uuden vuoden ensimmäinen uni tai temppelissä käynti tai vaikkapa kaupallinen uutuustuote.
Shincha tarkoittaa ”uutta teetä”, senchan parasta laatua. Satoon kerätään teepensaan nuorimmat lehdet.
Maku on pehmeä ja jopa hieman makea, sekä tietenkin erittäin raikas. Uuden sadon teessä on myös vähemmän kofeiinia.
Teeammattilaiset sanovat, että he tunnistavat eri alueiden teet maultaan.
Shinchan kausi jatkuu aina toukokuun puolelle, jolloin viimeisillä alueilla kerätään talteen kauden herkullisimmat teenlehdet.
Shinchasadosta menee vain pieni osa Japanin rajojen ulkopuolelle, ja se on äärimmäisen kallista.
Japanissa shinchakilpailu on kova, ja sääkin vaikuttaa paljon sadon onnistumiseen. Sateella shinchaa ei voi poimia.
Teenlehtien prosessointi alkaa heti, kun ne saapuvat tehtaalle. Lempijuomaansa odottavan tunnit ovat pitkiä. Ensimmäiset juovat shinchaa viljelmillään 88. päivän yönä.
Toki teenlehtien poiminta jatkuu ensishinchan jälkeenkin, ja Japani myy paljon muuta vihreää teetä ulkomaille.
Japanilaisia teeyrittäjiä huolestuttaa tällä hetkellä moni asia: logistiikan toimiminen koronavirusepidemian aikana, mahdolliset karanteenit ja poimijoiden terveys.
Näistä huolista olen kuullut paikallisilta teealan yrittäjiltä, joita olen tavannut viime viikkoina muun muassa teehuoneissa ja -kaupoissa.
On vielä niin harvinaista, että Fukuokassa voi nauttia teensä ravintolassa: paikat ovat pääsääntöisesti täällä auki. Tosin joillakin yrittäjillä voi olla supistettuja aukioloja.
Kävijämäärät ovat kuitenkin laskeneet ja suosituimmissakin teehuoneissa on koettu viime kuukausina jopa 70–90 prosenttien asiakaskatoa.
Toisaalta, jotkut tapaamani teekauppiaat uskovat, että korona-aika lisännee juoman kulutusta kotona. Kurjina aikoina laadukas juoma tuo lohdutusta.
Tee sisältää tutkitusti rauhoittavaa teaniinia, ja moni japanilainen uskoo vihreän teen terveysvaikutuksiin.
Nyt kuitenkin jännitetään suuresti ensisadon puolesta.
Perinteisesti shinchakautta on juhlittu toukokuun toinen ja kolmas päivä.
Japanissa vietetään kevään ensimmäistä päivää helmikuun alussa, ja siitä lasketaan 88 päivää shinchan sadonkorjuuseen.
Vaikka satokausi alkaisi aiemmin tai myöhemmin, moni viljelijä haluaa yhä juhlistaa Hachijuhachiya-päivää.
Numero kahdeksan (hachi) on niin ikään onnenluku Japanissa. Kevään 88. päivän teen sanotaan täällä tuovan terveyttä.
Kukapa ei haluaisi yrittää lisätä hyvinvointiaan, jos se onnistuu juomalla teetä?