Tokion viehättävimmät teehuoneet x 3

 

Aina kun otan käteen bambuvispilän ja teen itselleni matchaa tai nautin mitä tahansa vihreää teetä, päähäni tulvii nopeasti ihania muistoja viime vuodelta.

Kanazawan teehuoneet, teeseremonia samuraiden talossa, Shizuokan teefarmit, Tokion puutarhateet, Okinawan jasmiinin tuoksuiset teet, Fukuokan kirsikankukkien värittämät matchahetket…. Ja kun nämä Japanissa kokemani teehetket tulevat mieleeni, alan melkein itkeä. Milloinkahan pääsen taas sinne? On jo niin ikävä Japaniin!

Eräs kaverini katsoi viimeksi matchavispaustani ja totesi, että ”ei ole kiireisten puuhaa tuo teenvalmistus”. Sanoin, että juuri siihen tarkoitukseenhan tämä onkin sopivaa puuhaa.

Kun minulla on kiire, matcha rauhoittaa ja antaa silti sopivaa vireyttä. Kiireessäkin on muistettava tauot, jotka tekevät niin hyvää ajatuksen katkaisemiseksi ja pään tyhjentämiseksi. Ja mikä olisikaan parempi taukojuoma kuin japanilainen tee.

Eräs toinen ystäväni totesi puolestaan, että ”matcha maistuu niin pahalta, että ihmettelee, miten pystyn juomaan sitä”. Hänelle vastasin, että matchaan totuttautuminen vei minultakin aikaa, mutta annoin sille mahdollisuuden.

Ja viisasta japanilaisystävääni lainaten: ”matcha valitsi minut”. Se kuulostaa hörhöltä, mutta eräässä teekuppilassa ystäväni totesi tuon ja lisäsi, että:

”Annakaisa-san, sinä olet todellinen japanilaisen teen lähettiläs. Levitäthän hyvä sanaa vihreästä teestämme?”

Hai! Kyllä! Sitähän minä teen. Teen teetä ja levitän sanaa.

Tällä kertaa esittelen Tokion ihanimmat paikat vihreän teen nauttimiseen:

 1. The Matcha Tokyo

  Tämän minimalistisen matchapaikan löysin ihan sattumalta Tokiossa. Olin kävelemässä Harajukussa ja eteeni tuli vihreä, pieni teepaikka. Sen omistaja tuli heti juttelemaan kanssani ja ojensi käyntikorttia sekä maistiaisia.
  Seremoniamatcha valmistettiin edessäni ja se kaadettiin pahvimukiin; suurin osa käy hakemassa matchan takeawayna tästä paikasta. Minä istuin puisen orren päälle ja ajattelin, että jos minulla olisi joskus oma kahvila – tai siis anteeksi, teepaikka – se näyttäisi tältä: minimalistisen tyylikkäältä ja modernilta, mutta silti siinä on ripaus vanhanajan teehuonehenkeä.
  Matcha Tokyon lista on todella lyhyt: muutama juoma luomumatchasta sekä matchajäätelöä. Myös kotiin voi ostaa herkkuja sekä matchaa, joka on tuotu niin Kagoshimasta, Shizuokasta kuin Kiotosta.
  Ja rakastan heidän sloganiaan: ”Haluamme lisätä matchan arvostusta – ja hymyjä ympäri maailman.”

 2. Rikugien-puutarha

  Kuvittele ympärille kaunis japanilainen puutarha, tällä kertaa ruskan sävyissä. Edessä on lintujen suosima lampi ja allasi tatamimatto. Eteesi tuodaan maailman kaunein makeinen ja upea savikuppi, jossa on hyvin vatkattua matchaa. Voiko täydellisempää paikkaa ja aikaa matchan nauttimiseen olla? En usko.
  Rikugien-puutarha on yksi Tokion suosituimpia ja sen perinteinen teehuone  on todella viehättävä. Matchasetin saa neljällä eurolla, mikä on naurettavan halpa hinta tästä nautinnosta.  Jos jossain, niin täällä aika pysähtyy.

 3. Nana’s Green Tea

  Tämä on ehkä kuuluisin japanilainen ketju, josta saa vihreää teetä ja siitä tehtyjä ruokia kymmenissä eri muodoissa. Eli nyt ei ole kyseessä varsinainen teehuone.
  Mutta jo Tokiossa Nana’s-teepaikkoja on useita, ja tämä ketju löytyy muistakin kaupungeista. Rakastan heidän riisi-avokado-tonnikala-kulhojaan, jotka on maustettu vihreällä teellä ja joka irtoaa noin kahdeksalla eurolla.
  Matchajuomia ja -jälkkäreitä on kymmeniä erilaisia. Suosituimpiin ja uusimpiin Nana’s-paikkoihin saa varautua jonottamaan. Mutta se on sen arvoista: sitten voi nauttia vihreästä teestä kaikissa mahdollisissa muodoissa. Matchakaakaona, matchalattena, matchasoodana, matchapirtelönä… Matchakakkuna, matchasuklaana, matchakääretorttuna. Ja toki täältä löytyy muitakin vihreän teen lajeja, kuten hojichaa ja genmaichaa.

Jälkisanat:
Kirjoittaessani tänä postausta mieleeni tuli koko ajan lisää kivoja tokiolaisia teehuoneita. Ehkä kirjoitan tälle jatkon joku kerta. Toisaalta, Tokiosta ei taatusti löydy huonoa teepaikkaa. Kaikki ovat niin viehättäviä ja tarjoavat vain erinomaista teetä. Moniin näihin yllä listaamiini paikkoihin liittyy rakkaita muistoja ja ihmisiä, jotka tekevät osaltaan niistä niin upeita.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: