Shincha-cha-chaa! 8 faktaa Japanin odotetuimmasta teestä

Japanilaisen teen ystävän miellyttävimmät hetket ovat parhaillaan menossa. Onhan meneillään shinchan eli ensimmäisen sadon teen kausi.

En muista, että olisin koskaan päässyt nauttimaan shinchasta jo huhtikuun puolella – mutta tänä vuonna niin kävi. Vapusta lähtien eli jo kolmen viikon ajan olen tänä vuonna saanut juoda kauden parasta teetä. Shinchaa.

Huomio: Cha on japanin kieltä ja tarkoittaa teetä. Shin tarkoittaa puolestaan uutta. Eli suomeksi kyseessä on uusi tee.

Yleensä olen hankkinut shinchani helsinkiläisistä teekaupoista, ja silloin olen saanut teeni pitkälti toukokuun puolella. Muutaman kerran olen aiemmin kokeillut Japanista tilaamista. Ainakin koronaepidemian aikaan posti kulki hitaasti ja paketit saattoivat tulla vasta kesäkuun puolella.

Nyt laitoin tilauksen vetämään ennakkoon hyvissä ajoin huhtikuuta. Kun teefarmi oli saanut shinchansa myyntikuntoon, he lähettivät tilaukseni ja se saapui kolmessa päivässä kotiovelleni. Nopeutta edisti toki sähköinen tullaus, mutta mistään spesiaalikuljetuksesta en ollut maksanut. Siksi yllätyin, kuinka helposti ja nopeasti sain teeni tänne Suomeen. Tilaus tuli tullimaksuista huolimatta halvemmaksi kuin mitä jos olisin tilannut sen suomalaisesta teekaupasta.

Onnea on tuntea japanilainen teeyrittäjä, jolta saa tilattua laadukasta teetä myös tänne Suomeen ja jolta saa lisäksi arvokasta informaatiota teestä. Siksi kerron nyt kahdeksan faktaa shinchasta.

  1. Mitä on shincha?
    Shinchaksi kutsutaan japanilaista vihreää teetä, joka on valmistettu kauden ensimmäisestä teesadosta.
  2. Milloin shinchan sadonkorjuu alkaa?
    Shinchan sadonkorjuukausi alkaa Etelä-Japanissa yleensä huhtikuussa, ja jatkuu toukokuulle saakka. Alue ja sääolot vaikuttavat aikatauluihin.
  3. Kuinka pitkään ensisadon teetä voidaan kutsua shinchaksi?
    Ensisadon teetä kutsutaan shinchaksi vaihtelevin aikamäärein. Esimerkiksi Wakoen-yhtiö, josta tilasin teeni, pitää markkinoinnissa yllä shincha-nimeä noin kolme kuukautta eli kesäkuun loppuun saakka – mikäli teetä on jäljellä niin pitkään. Jotkut teeyrittäjät pitävät kiinni shincha-nimestä pidempään.
  4. Miten shincha eroaa muista japanilaisista teistä?
    Teepensaan lehdet, joista shincha valmistetaan, ovat nuoria ja tavallaan hauraita. Ensisadon tee maistuu hieman makeammalta ja pehmeämmältä, ja sillä on voimakas tuoksu. Maku on kuitenkin raikas. Tee tuoksuu useimmiten umamiselta ja ruohomaiselta. Niin, ja se väri, se on uskomattoman kirkasta.
  5. Kuinka shincha on syytä säilyttää?
    Suomessa shinchan säilyttäminen on helppoa, koska täällä kesälläkään ei tavallisesti ole huippuhelteitä – ei ainakaan kovin pitkään. Shincha kannattaa pitää kuivassa ja viileässä paikassa, johon ei pääse valoa, voimakkaita tuoksuja eikä kosteutta.
  6. Miten pitkään shincha säilyy tuoreena?
    Shincha on parhaimmillaan sadonkorjuun jälkeen seuraavat kaksi–kolme kuukautta. Sen aromit, tuoksu ja maku muuttuvat ajan kuluessa ns. miedommaksi.
  7. Kuinka shincha haudutetaan?
    Laadukkaan valmistajan tuotteessa kerrotaan haudutusaika sekä -määrät. Yleensä ihanteellinen veden lämpötila shinchalle on noin 70 astetta ja ensimmäisen haudutuksen jälkeen samoista lehdistä saa vielä yksi–kaksi uutta haudutusta. Ensisadon teen haudutusaika on lyhyt.
    Kevään ensisadon tee on loistava myös jääteenä. Shinchasta on helppo valmistaa viilentävää juomaa. Koska teen rakenne on hienojakoista ja se on tuoretta, usein jääteen voi valmistaa hauduttamalla shinchaa suosimassaan lämpötilassa vain 10–15 minuuttia.
  8. Miksi shinchan yhteydessä mainitaan yleensä luku 88?
    Japanissa vietetään kevään ensimmäistä päivää helmikuun alussa, ja siitä on tyypillisesti laskettu 88 päivää shinchan sadonkorjuuseen. Siksi shinchakautta on perinteisesti juhlittu toukokuun toinen ja kolmas päivä. Vaikka satokausi alkaisi aiemmin tai myöhemmin, moni viljelijä haluaa yhä juhlistaa Hachijuhachiya-päivää.
    Numero kahdeksan (hachi) on niin ikään onnenluku Japanissa. Kevään 88. päivän teen sanotaan tuovan onnea ja terveyttä.

2 comments

  1. Paljonko tuon teen tilaamisen postikulut ja tullimaksut muuten olivat? Uskomattoman nopea toimitus! Vaikka japanilainen ystävämme aika-ajoin teetä lähettääkin suuret määrät, voisi olla kiinnostavaa joskus koittaa tilata itsekin. Ihan hyvältä näytti pikaisesti katsottuna tuo Wakoen.

    1. Todella hyvä kysymys. Yhteensä maksoin teetilauksestani 40 euroa, sisältää myös tullausmaksut.
      Ja kyseessä on ensiluokkainen shincha fukamushi, jota tuli 100 grammaa.

      Postimaksut olivat ilmaiset ’tavallisella kuljetuksella’. Ja postin käsittelymaksuja + tullaukseen meni semmoiset 5 euroa.

Kommentoi postausta alla

Discover more from Adventurista

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading