Oululaisen ostarin yllätys: Potnia – täällä hemmotellaan teen ystävää

”Hei Oulu, minulla on yksi toive: haluan kupin laadukasta vihreää teetä.”

Parisen viikkoa sitten kirjoitin blogiini, kuinka Oulussa on vaikea nauttia kunnon vihreää teetä ja ammattimaisesti valmistettuna.

Olen bongannut Oulusta hyviä teen myyntipaikkoja, mutta kahviloiden tarjonta on yleensä sitä samaa: mustaa teetä, pussiteetä, maustettua teetä.

Kesäinen pop up -teehuone oli loistava paikka Hupisaarilla ja toi mieleen niin Japanin.

Mutta sitten juttelin tuttujeni kanssa ja sain vihjeen Potnia-kahvilasta.

Ensimmäisenä ajatuksena tuli mieleeni, että eihän Myllyojan ostoskeskuksessa voi mitenkään sijaita paikka, jossa olisi tarjolla hyvää teetä. Että tuo 1970-80-luvuilla rakennettu ostari on aivan liian vaatimaton paikka kahvilalle.

Se oli lapsuuteni lähin ostari ja nyt hieman nuhjuiselta näyttävä paikka, jossa on moni yrittäjä lopettanut.

Mutta onneksi tilalle on tullut uusiakin – kuten Potnia-yrittäjä, hongkongilainen Emily Wong.

Hojichaa. Matcha lattea. Hojicha lattea. Jasmiiniteetä. Taiwanilaista ja kiinalaista vihreää teetä…

Vaikka Potnia Artisan Cafe Roaster on keskittynyt kahveihin, sen teelistakin on huikea.

Missä muualla Oulussa voi juoda hojichaa, joka on tehty ammattimaisella otteella? Tai missä muualla on näin kattava teelista ja tee osataan vielä valmistaa oikein?

Omistaja tilaa teet suoraan valmistajilta. Matcha tulee Japanin Ujista.

Emily sanoo, että samaa matchaa käytetään hongkongilaisissa huippuravintoloissa.

Potnian matcha latteen ei tule sokeria ja sen saa joko tavalliseen maitoon tai kasvisjuomaan. Kotona juon matchani yleensä ilman maitoa, silloin kuin sitä innostun vispaamaan.

Tilaan matchani kaurajuomaan sekoitettuna, ja se on täydellinen. Niin pehmeä, täyteläinen ja raikas. Pinnassa on vieläpä söpö kuvio.

Hojicha tarjoillaan kauniissa teepannussa, jossa irtotee hautuu hetken. Siinä on voimakas, mutta suutuntumalta kermainen paahteisuus. Tätä teetä voi juoda hyvin vaikka illallakin, sillä ainakaan minua se ei piristä niin paljon kuin muut teet. Paahdetuissa teenlehdissä on vähemmän kofeiinia.

Vihreän teen ystävä on erityisen onnellinen: Potnia on ylivoimaisesti Oulun mukavin ja asiallisin teepaikka, ainakin kun vertailussa on tähän mennessä kokemani oululaiskahvilat.

Potniassa on myös tietenkin monenlaisia kahveja sekä pieni valikoima syötävää, kuten hongkongilaisia toasteja. Silloin tällöin Emily tekee myös matchaleivonnaisia.

Seinällä on Oulu- ja HK-tekstit, ja yhdestä nurkkauksesta löytyy lasten leluja. Kahvilassa on myynnissä myös teetavaroita, ja haaveilen jo vähän eräästä myyntipöydän puisesta teetarjottimesta.

Ainoa miinus on se, että juomat tulevat Pentikin astiassa, joka tuo mieleeni 1990-luvun. Mutta toisaalta on hyvä, että joku vielä käyttää näitä vanhoja kuppejakin. Erityistä kiitosta Potnialle tulee teevalikoiman lisäksi koiraystävällisyydestä.

Hauskaa on myös Potnia sijainti, vaikka tietenkin keskustassa se tavoittaisi varmasti enemmän asiakkaita.

Mutta nyt on hyvä syy tutustua Myllyojaan ja käydä katselemassa samalla vaikka Oulujoen kauniita ulkoilumaisemia. Vanhoilla ostareilla on myös oma ainutlaatuinen tunnelmansa.

PS: Tiiäkkö nää mistä tulee Potnia-sana?

Potnia on toiminut Oulussa viisi vuotta ja Myllyojalla vuoden. Se on saanut nimensä meren mukaan.
Oulun edustalla on Perämeri, joka on englanniksi The Bothnian Bay tai Bay of Bothnia.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: