Turkansaari – yksi Oulun ihanimmista saarista


Pakko myöntää heti alkuun: lapsuuteni Turkansaari oli tylsä. Sinne mentiin kouluretkelle tai viikonloppuvisiitille perheen ja ulkomaalaisten vieraiden kanssa.

Eikä vika ollut Turkansaaressa, vaan omassa päässäni, joka kaipasi tuolloin modernimpia elämyksiä.

Siellä on vanhoja tavaroita ja rakennuksia, jotka toivat silloin mieleen mummolan ja sen lähiseudut. Maaseudun ja alkeellisen elämän.

Tylsää ja niin tuttua! Miten ilotonta.

Sellainen mielikuva minulla on ollut Turkansaaresta useita vuosikymmeniä enkä ole antanut paikalle mitään mahdollisuutta edes ajatuksissani.

Kunnes tänä kesänä kävin saarella – ja rakastuin siihen.

Turkansaari on Oulun oma Seurasaari. Arvokas kulttuuriperintö. Hieno ulkoilmamuseo, jossa on monipuolista tekemistä ja nähtävää. Madekosken kaupunginosassa.

Oulujoen upeat maisemat kruunaavat elämyksen aurinkoisena kesäpäivänä. Jo pelkästään niitä maisemia voisin tuijotella yhden päivän, aivan kuten Helsingin Seurasaaressa.

Täällä tosin ympärillä virtaa jokivesi, kun Seurasaaressa on ympärillä meri.

Mutta hiljalleen olen alkanut viihtyä pienempienkin vesistöjen äärellä.

Alue koostuu kolmesta eri saaresta noin kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta. Siellä on yli 40 museorakennusta ja tuhansia esineitä.

Tunnelma vie todelliselle aikamatkalle; uskomuksiin, elinkeinoon ja juhliin. Alueen varhaisimmat vaiheet ulottuvat 1300-luvun lopulle. Historia on läsnä ja se näyttäytyy paljon mielenkiintoisemmalta nyt kuin 30 vuotta sitten.

Perinteisesti Turkansaaressa on juhannuksena sytytetty tervahauta, mutta koronatilanteen vuoksi sitä ei ole viime vuosina tehty. Lippumyymälän työntekijöillä on kauniit pellavaiset vaatteet; toinen naisista on kotoisin Etelä-Koreasta.

Punainen kirkko vuodelta 1694 on niin söpö, että japanilainen ystäväni arveli siellä asuvan muumeja – kun hän näki kirkon kuvan sosiaalisen median tililläni.

Siikasaaren uusittu metsäpolku näytti hänestä maagiselta. Ja nyt odotan, että saan viedä ulkomaalaisia ystäviäni tuolle polulle kokemaan sen kaikilla aisteillaan. Näkemään kesyt oravat, kuulemaan lintujen viserryksen, haistamaan raikkaan metsän tuoksun. Tuntea kehossa suomalaisen metsän ja menneisyyden.

Oulussa ja lähiseudulla on monta kivaa saarta, kuten Pikisaari ja Hailuoto; Turkansaari kuuluu ehdottomasti Oulun hienoimpiin saarielämyksiin.

Kesäkahvilan katossa roikkuu leipätankoja. Vitriinissä on uskomattomia herkkuja ja keskikesän kunniaksi siellä myydään juhannuskeittoa.

Turkansaari on koiraystävällinen paikka, vaikkakaan koiraa ei saa viedä rakennuksiin.

Lapsille on myös runsaasti tekemistä Turkansaaressa.

Alueella järjestettiin ennen koronaa paljon erilaisia tapahtumia, ja voi kuinka odotankaan niitä nyt. Syksyinen ja talvinen Turkansaari on koettava nyt myös.

Turkansaari on museokorttikohde. Kahvilaan pääsee ilmaiseksi, kuten koko alueelle pääsevät alle 18-vuotiaat.
Oulun keskustasta järjestetään tänä vuonna myös päiväretkiä Turkansaareen.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: