Join ensimmäistä kertaa albanialaista vuoriteetä ja huomasin 2 jännää vaikutusta

Albania on kahvinjuojien maa. Tapaamani paikalliset toistelevat helposti samaa mantraa: ”Juomme eniten kahvia Euroopassa.”

Kahviloita näkyykin joka puolella. Ne täyttyvät jo aamusta ja illalla niissä vasta onkin porukkaa.

Juomien koot ovat kuitenkin pieniä, espressotyyppisiä shotteja.

Teenjuojalle Albania on haasteellinen. Onneksi minulla on mukana omat teepussit, ja toisaalta tämä aurinko piristää niin, että tee melkein unohtuu. Ainakin sitä tulee nautittua täysin eri fiiliksellä.

Tiranassa törmäsin kunnon teepaikkaan, mutta se onkin ollut ainoa tähän mennessä täällä Albaniassa.

Teejuomia kyllä riittää kahviloissa ja kaupoissa, mutta ne ovat lähinnä yrttihaudukkeita tai turkkilaistyyppisiä vahvoja, mustia teejuomia. Kuulin myös äskettäin, että moni paikallinen kuitenkin käsittää teen terveysjuomana.

Supermarketeissa teehyllyssä on juomia verensokerin tasapainottamiseen, unettomuuteen, levottomuuteen ja vaikka mihin vaivaan. Nämä teet on pakattu pusseihin ja pahvipakkauksiin.

Läheltä löytyy yleensä vihreitä yrttinippuja, paikallista vuoristoteetä. Sitä on myytävänä paljon myös paikallisilla toreilla.

 

 

 

Suosittua vuoriteetä pidetään Albaniassa hyvää tekevänä juomana. Jos flunssa tai mahatauti pääsee yllättämään, teepannussa haudutetaan vuoriteetä.

Albanialainen vuoritee on pehmeänukkaisista raudakeista valmistettua juomaa. Raudakkinippua haudutetaan kuumassa vedessä ja tee on valmis. Sinänsä vuoriteellä ei ole mitään tekemistä teepensaasta valmistetun teen kanssa; sitä nyt vain kutsutaan täällä Albaniassa teejuomaksi.

Täällä sanotaan, että juoma auttaa myös aineenvaihduntaan ja kuukautiskipuihin. Paikalliset juovat sitä varsinkin talvella pitääkseen itsensä lämpiminä.

Mutta kyllähän teetä voi juoda myös kesällä – jos uskaltaa. Minä huomasin kaksi yllättävää vaikutusta:

  1. Vuoriteessä ei ole kofeiinia, mutta ensimmäisellä kerralla se piristi paljon. En nukkunut ennen aamuneljää.
    Vähän sama vaikutus oli sinisellä juomalla, jota maistoin vuosi sitten Laosissa. Tai sitten väsymys katosi sinä päivänä täydenkuun vuoksi. Muuta kofeiinia en nauttinut tuolloin.
  2. Vuoriteen maku on erittäin yrttinen. Mieleeni tulivat kamomilla ja lievästi jopa laventeli. Juoma ei mene makuelämysten kärkeen, mutta jännä vaikutus teellä oli myös mahakipuuni.
    Vatsani kuplinta rauhoittui vuoriteen nauttimisen jälkeen.  Vähän sama vaikutus oli muistaakseni, kun kärsin lapsena vatsakivuista ja äitini laittoi aina silloin kamomillahauduketta. Kamomilla on täälläkin todella suosittua.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: