Ensimmäisenä tärkeä vinkki kaikille reissaajille – sekä muille:
Uudessa kohteessa kannattaa mennä aina ensimmäiseksi ilmaiselle kävelykierrokselle. Jokaisessa suurkaupungissa, ja jopa pienemmissäkin, järjestetään niitä. Lisätietoa saa helposti paikallisesta turisti-infosta tai Facebookista. Myös googlaamalla free walking tour löytyy paljon informaatiota.
Tai asiasta voi kysellä vaikkapa sohvasurffaajien yhteisöistä, että lähtisikö joku oppaaksi. Paikalliset ihmiset tutustuvat mieluusti turisteihin ja kertovat omista mielenkiinnonkohteistaan.
Ilmaisilla kävelykierroksilla kuulee myös mielestäni aidompia vinkkejä kohteesta, kun toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja mahdollisesti jonkun teeman ympärille.
Myös omassa kotikaupungissa on hauskaa osallistua kävelykierroksille; samalla tutustuu paikkaan paremmin ja kenties ihmisiinkin.
Kävin Nizzassa ensimmäisenä päivänä minikävelykierroksella vanhassa kaupungissa. Olin kysellyt kierroksista sosiaalisessa mediassa ja saanut vinkin paikallisesta naisesta, joka järjestää muun muassa kuvauskävelyjä Nizzassa. Ne ovat maksullisia, mutta silloin tällöin hän päivystää torin lähellä ja lähtee turistien kanssa liikenteeseen.
Meidän kävelymme kesti vain hetken, sillä iltapäivän sadekuuro yllätti. Mutta sain häneltä tärkeää tietoa muun muassa Nizzan teehuoneista, joihin en taatusti olisi osannut eksyä ilman hänen apuaan.
1. The Volupté Anytime
Nizza on kuulunut aiemmin Italialle, ja se on yksi syy kaupungin vilkkaaseen kahvilakulttuuriin. Melkein jokaisessa kulmassa on kahvila. Nizzalaiset rakastavat kahviaan, ja siksi teenjuojilla on vähän tylsempi meno kaupungissa.
Mutta muun muassa Nizzassa lomailevat britit, marokkolaiset ja venäläiset ovat vaikuttaneet siihen, että sieltä löytyy nykyisin loistavia teepaikkoja. Ja nuorempi polvi on kasvamassa teekulttuuriin; tapasin Japanissa marraskuussa muutamia ranskalaisia vihreän teen ystäviä ja heillä oli selvästi meneillään matchabuumi.
Mutta takaisi Nizzan teehuoneisiin, joista suosikkini on ylivoimaisesti The Volupté Anytime, moderni teepaikka, josta löytyy ehkä kaupungin pisin teelista. Se oli neljän sivun pituinen. Vihreää, mustaa, valkoista, roibosta…
Ja lauantain brunssikin (25 euroa) oli loistava ja siihen sai valita minkä tahansa teen. Tosin tuohon hintaan saakin olla todella hyvä kattaus.
Seremoniamatchaa eli puhdasta matchajuomaa heillä ei ollut tarjolla, joten tyydyin matchadrinkkiin, jossa oli muun muassa soijamaitoa.
Aamiaiskattauksessa oli mukana myös munakas, jossa oli matchaa (kuvassa yllä). Vive la matcha!
Paikkana The Volupté Anytime oli miellyttävän valoisa ja olin onnekas, että mahduin sisään kävelemällä sinne ilman varausta. Lauantaina paikan kaikki muut pöydät olivat varattuja aamusta iltaan.
Muita suosikkejani Nizzassa:
2. The Bubble Time
Täältäkin löytää matchaa, tosin kuplateenä. Bubble Timen sisustus on kawaiimainen, ehkä vähän lapsellinenkin, mutta tällaiselle Japanin-ystävälle se sopii. Kuplateevalikoiman lisäksi täällä on huikea määrä mocheja eli aasialaisia riisikakkuja. Hyllyssä on kirjoja sekä lautapelejä, ja nuoret nizzalaiset näyttävät viihtyvän hyvin täällä.
3. The Scotch Tea House
Täysin toisenlainen tunnelma on Scotch-teehuoneella, joka on tunnettu nizzalaisten (vanhempien) naisten kohtaamispaikkana sekä levähdysstoppina shoppailujen välissä. Täälläkin on hurjan pitkä teelista; vihreitä teelajeja löytyy useita, mutta ei matchaa.
Teet ovat myös kiinalaisia, joten esimerkiksi haudutettu suosikkini sencha maistuu vähän tunkkaiselta. Japanissa sencha on raikas vihreä tee, mutta Nizzassa suositaan kiinalaisia teelajeja.
Scotchin vitriini on täynnä toinen toistaan ihanampia herkkuleivoksia ja listalta voi tilata myös ruokaa. Annokset alkavat kymmenestä eurosta ja leivokset viidestä eurosta. Teepannuni maksoi 5,50 euroa.
4. Nizzalaisia teekauppoja
- Teen ystävä löytää Nizzasta myös mukavia teekauppoja. Esimerkiksi ranskalainen Kusmi-tee on hyvin edustettuna.
- Palais des Thés -teekaupasta löytyy satoja eri teelajeja.
- Monet luontaistuotekaupat myyvät myös erikoisia teejuomia. Löysin laadukasta japanilaista luomumatchaa tuollaisesta kaupasta kymmenellä eurolla. Samankokoinen, 50 gramman pussi maksaisi Suomessa reilusti yli tuplat.