Tuhansien tuoksujen keskellä: Ézen keskiaikainen kylä ja hajuvesitehdas

 

Olen aina pitänyt aisteistani terävimpinä näkö- ja tuntoaistia. Nyt sain vahvistuksen, että myös hajuaistini on erittäin mainiossa kunnossa.

Asia tuli ilmi Nizzan lähellä hajuvesitehtaalla, jossa kierroksen alussa meille annettiin erilaisia tuoksuja nuuhkittavaksi. Lilja, jasmiini, ruusu, appelsiini, sitruuna, sitruunaruoho, laventeli… helppoja rasteja.

Uskon, että esimerkiksi teeharrastuksellani on jotain tekemistä tuoksujen suhteen: nautin mieluusti erilaisia teelajeja, joissa on eri makuja. Kokeilen myös mieluusti uusia asioita, joista minulle jää helposti tuoksumielikuvia.

No, joo. Kyseessä oli vain leikkimielinen kokeilu, jossa piti tunnistaa luonnontuoksuja. Silti: ainoastaan orvokki jäi tunnistamatta.

Ihan näillä tiedoilla minusta ei tulisi kuitenkaan parfyymitehtaan ammattilaista, ”nenää”, jonka täytyy olla kartalla yli 2 000 eri tuoksusta.

 

10 vuoden nenäkoulutus

Kosmetiikka- ja putelifanin yksi suosikkikohteista Nizzan-matkalla on taatusti joku alueen lukuisista hajuvesitehtaista.

Minä päädyin sellaiseen vierailuille melkein sattumalta. Olin Ézezzä, Nizzan lähellä olevassa hurmaavassa, keskiaikaisessa kaupungissa. Sen huippupaikka on korkealla kukkulalla sijaitseva vanhakaupunki, mutta sateen vuoksi monet sen kujista ja ravintoloista oli suljettu tuona päivänä. Muuten noilla keskiaikaisilla kujilla voisi viettää helposti puoli päivää.

Huipulla olisi myös kaunis puutarha ja loistavat näkymät, mutta ne jäivät nyt toiseen kertaan. Pääsin onneksi yhdelle näköalatasanteelle ennen kaatosadetta, jossa sateenvarjoni kääntyi nurin niskoin ja jalkani liukastelivat Ézen mukulakivipoluilla. Törmäsin vain muutamaan ihmiseen, kun yleensä tämä kylä on täynnä turisteja. Oli aika kipittää nopeasti alas vuoristokylän ytimeen.

Onneksi Ezessä oli nähtävää myös sisätiloissa. Siellä sijaitsee muun muassa Fragonardin hajuvesitehdas, johon pääsee ilmaiselle kierrokselle. Ézeen matkustaa Nizzasta muutamalla eurolla joko junalla tai bussilla.

Oppaanani tehtaalla oli yksi aloitteleva ”nenä” eli tuoksujen ammattilainen. Oli mielenkiintoista kuulla  heidän työskentelystään. Jo koulutus kestää kymmenen vuotta ennen kuin he pääsevät kehittämään uusia tuoksuja työkseen.

Ranskassa toimii satakunta ”nenää”, ja Fragornard työskentelee useiden ammattilaisten kanssa. Pääsimme testaamaan brändin omia huipputuoksuja sekä näkemään laboratorioita, joissa niitä valmistetaan. Muun muassa yhteen parfyymilitraan tarvitaan noin 600 kiloa kukkia.

Ranskan Riviera onkin täynnä upeita kasveja, joita hyödynnetään niin tässä kuin alueen muissa hajuvesi- ja kosmetiikkatehtaissa.  Aluetta kutsutaankin Ranskan parfyymikeskukseksi. Fragornardillakin on useita tehtaita, niin tällä alueella kuin koko Ranskassa.

 

Elämäni tuoksut

Kaikki tehdaskierrokset päätyvät aina myymälään, jossa olo on kuin lapsella karkkikaupassa. Luonnonkosmetiikkaa jaloista päähän sekä satoja eri tuoksuja. Hinnat ovat huomattavasti halvemmat kuin vaikkapa lentokentällä tai netistä ostettuna.

Minulla oli vaikeuksia löytää suosikkituoksua, sillä tykkään yksinkertaisista, raikkaista tuoksuista enkä niinkään innostu ranskalaisten kukkaistuoksuista.

Meri-ilma, vihreä tee, sitruunaruoho ja aavistus kurkkua ja päärynää voisivat tehdä suosikkituoksuni. Ne ovat kaikki lemppareitani. Myös shiba inun tassujen popcornimainen tuoksu on aika hellyttävää, ja tietenkin rakkaiden ihmisten omat tuoksut – ja tietenkin huumaavat kirsikankukat.

Mutta kyllähän tehtaalta löytyi kaikenlaista mielenkiintoista katseltavaa ja testattavaa, esimerkiksi laventelia monessa muodossaan. Vuosi 2019 on laventelin juhlavuosi, vaikka se on tavallaan aina muodissa – ainakin kotituoksuna. Moni unettomuudesta kärsivä on löytänyt laventelista rauhoittavan tuoksun. Hyttyskarkotteenakin sitä voi käyttää ja jotkut uskovat sen hoitavan muun muassa turvotusta. Yleisesti sitä käytetään kuitenkin hajusteena vaatekaapeissa.

Luonnontuoksuilla on se jännä ominaisuus, että ne eivät vaikuta minuun yhtä herkästi kuin muut tuoksut. Eivät ainakaan niin negatiivisen vahvasti. Jo visiitti lentokentän tax freessä tai tavaratalon kosmetiikkaosastolla tekee oloni helposti huteraksi. Synteettiset tuoksut laukaisevat helposti minulle myös pääkivun, jos ne ovat liian vahvoja tai sellaisia, joista en pidä lainkaan.

Mutta pieni sipaisu vaikkapa sitruunaruohon tuoksuista luonnollista hajuvettä antaa kummasti energiaa. Varmaan se antoi potkua Nizzassa, jossa jaksoin porskuttaa aamusta iltaan täysillä.

 

 

Millaisista tuoksuista sinä virityt?

Olisi kiva kuulla teidän lempituoksuistanne, olivatpa ne sitten hajuvesiä tai arkisia tuoksuja.
Kertokaahan alla tuoksumuistojanne.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: