Teen päivän pohdintoja 2023

Olen viime viikkoina pohtinut paljon input- ja output-asioita. Panos- ja tuotosprosessia teeihmisen näkökulmasta. Niin, ja miksikö?

Kun olin kuukausi sitten Japanissa, pääsin tapaamaan teeyrityksen toimitusjohtajan ja juttelin useampana päivänä teestä hänen kanssaan.

Yksi hänen ajatuksistaan jäi siitä asti pyörimään mieleeni. Hänen mielestään ”kahvi on input ja tee on output”.

Kahvi on input, panos, jota nautitaan esimerkiksi samalla tavalla kuin luetaan kirjaa – molemmat tavat rikastuttavat arkeasi.

Teen nauttiminen on puolestaan output, vaikkapa erityisesti silloin kun tuotetaan jotain luovaa. Teen juominen auttaa ajattelemaan luovemmin ja rikastuttaa kokonaisvaltaisemmin. Sen tulokset ovat panosta näyttävämmät:  tee rikastuttaa sydäntäsi.

Jotenkin näin ymmärsin japanilaisen teeyrittäjän input–output-pohdinnat. Ja ne jättivät aluksi ristiriitaisen olon ja paljon kysymyksiä.

Jo teen valmistaminen on osa nautintoa ja mielenrauhani ylläpitämistä.

Teen ystävänä minun on tietenkin helppo nyökytellä nyt output-kuvaukselle. Mutta kun muistelen elämääni 20 vuotta taaksepäin ja aikoja, jolloin join vielä kahvia, fiilikseni oli näistä juomista toisenlainen.

Kahvi oli tuolloin minulle sekä input että output. Sen tuoksu ja maku toivat arkeeni hitusen luksusta, ainakin silloin kun nautin kahvini lattena ystävien seurassa ulkona. Yleensä kahvi toi tunteen, että sen avulla jaksoin työskennellä tehokkaasti ja tehdä luoviakin ratkaisuja.

Vaikkakin koin usein, että pitkät työpäivät eivät onnistu ilman kahvia. Olin riippuvainen aamukahvistani, jonka hörppäsin nopeasti mustana. Nautin kupillisen kahvia myös silloin, kun tarvitsin lisäkierroksia ja raivokasta energiaa.

Nyt kahvi on jäänyt, mutta riippuvuus on pysynyt. Olen koukussa vihreään teehen. Suhteeni siihen on kuitenkin täysin toinen kuin aikoinaan kahviin.

Jo teen valmistaminen on osa nautintoa ja mielenrauhani ylläpitämistä. Teen nauttiminen on kuin meditaatiota, joka lisää tarkkaavaisuuttani ja luovuuttani. En nauti enää kahvia, ja tee on minulle nyt molempia: panos ja tuotos. Näillä termeillä ei tarvitse olla vastakkainen määritelmä ainakaan teeasioissa, vaan ne tukevat elämässäni toisiaan.

Ilman panosta ei ole tuotosta. Myönnän, että välillä tarvitsen aamulla ison kupin teetä käynnistääkseni uuden päivän ja sen tehtävät. Mutta teen tuoma energia on erilainen kuin kahvin. Henkilökohtaisesti tee tuo elämääni boostia, joka on samalla rentouttavaa. Sitä tunnetta on hieman vaikea kuvailla. Joten sanoisinko, että teen vaikutukset mielessäni ja kehossani jakaantuvat tasaisemmin sekä lempeämmin kuin kahvin.

Välillä nautin teetä iltaisinkin, jolloin haluan rauhoittua. Arjen eri vaiheissa teellä on eri merkitys minulle.

Hedelmällisintä luovuutta ja nautintoa teen juominen tarjoaa, kun harrastan sitä muiden ihmisten kanssa. Tunnelma on aina niin miellyttävä, kun edessä on teetä ja ystäviä. Silloin olen täysin läsnä kyseisessä tilanteessa. Minun ei tarvitse yrittää olla paras versio itsestäni, vaan tiedän, että riitän sellaisena kuin olen. Luotan itseeni ja hetkeen, kun kädessäni on teekuppi ja olen ihmisten seurassa.

Tee ja ystävät myös rauhoittavat, kun mielessä on liikaa asioita ja kropassa levoton tunne. Niiden seurassa myös piristyn, jos olen ollut allapäin. Tee on loistava (teko)syy kutsua ystävät koolle, ja se on myös mainio juoma verkostoitumiseen.

Suosikkijuomani avulla olen saanut tutustua ihaniin ihmisiin etenkin Japanissa, mutta myös ympäri maailman. Tee on vienyt seikkailuihin ja uusiin maisemiin, joihin tuskin olisin mennyt ilman tätä harrastustani.

Tee ja kahvi ovat täysin erilaisia juomia, vaikka niillä on paljon yhteistä. Niitä tuotetaan viljelykasveista. Niitä kulutetaan valtavasti ympäri maailman. Samaan joukkoon voisi liittää vaikkapa viinin ja kaakaon.

Jokaisella on oma suosikkijuomansa, kaksi tai useampia. Toiset ovat sekä kahvi- että teeihmisiä, toisilla puolestaan on yksi ainoa lempijuttu – eikä se ole pelkkä juoma, joka sammuttaa janon.

Omassa maailmassani teehen ja sen tuomaan nautintoon liittyy ennen kaikkea ystävällisiä ihmisiä ja iloisia elämyksiä. Tuoksuja, ääniä ja tietenkin erilaisia makuja.  Lisäksi teehen liittyy tunteita ja fyysisiä olotiloja, kaikin puolin hyvää ja rentoa fiilistä.

Tänään, 6. helmikuuta, Suomessa vietetään teen päivää. Onnekseni pääsen juhlistamaan sitä illalla ystävieni kanssa. Nyt maanantaiaamuna kippistän tälle päivälle japanilaisella fukamuchi-teellä.

Mainiota teen päivää 2023 sinulle erityisesti tänään ja vuoden jokaisena hetkenä.

2 comments

  1. Kiva kirjoitus teestä. Itse hörpin tällä hetkellä kahvia, ensimmäistä kertaa yli viikkoon. (Vihreää) teetä kulutan huomattavasti enemmän. Viiniä ja kaakaota ei tule juotua käytännössä yhtään. Kieltämättä kahvi ja tee ovat juomina hyvin erilaisia teehetken rauhoittavuus on ihan erilainen kuin kahvihetken.

    1. Kiitos, kun kävit lukemassa ja kommentoimassa.
      Yhtäkkiä alkoi tehdä mieli kaakaota, mutta taidan korvata sen mieliteon iltapäivä-hojichalla.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: