Ainakin 12 syytä, miksi Japani on sooloreissaajan unelmakohde

Ja vuoden soolomatkustuskohteen palkinnon saa… Japani!

Olipa vuosi mikä tahansa, tämä vastaus on varma, kun minulta kysytään nykyisin suosikkimaatani soolomatkailijan näkökulmasta.

Tietenkin suosittelen Japania aina kaikille reissaajille – suunnittelivatpa he matkaa sinne yksin tai yhdessä. Mutta erityisesti sooloreissaajan kannalta Japani on kyllä täydellinen valinta muun muassa näiden juttujen vuoksi:

Japani on helppo, koska muun muassa

1. Ihmiset jonottavat tunnollisesti siisteissä riveissä, joihin on helppo mennä itsekin jonon jatkoksi.

2. Junat kulkevat täsmällisesti ja niissä on vaivatonta matkustaa.

3. Kuulutuksia ja kylttejä on niin japanin kuin englannin kielellä – sekä usein kuvallisina ohjeina.

4. Ravintoloissa on usein tabletit, jotka kääntävät ruokalistan englanniksi.

Japani on turvallinen

5. Maalaisjärkeä on hyvä käyttää eikä lähteä seikkailemaan yöllä pimeille kujille, mutta muuten Japanissa on hienoa se, että yölläkin voi turvallisesti kävellä pääkatuja kokematta minkäänlaista uhkaa.

6. Tavallisilla turistipaikoilla tai ruuhkajunassa ei ole syytä puristaa lompakkoa ja kännykkää turvallisuussyistä, kunhan pitää huolen, että ne ovat tallessa. Taskuvarkauksia tapahtuu todella harvoin.

7. Pienemmillä paikkakunnilla olen nähnyt, kuinka jotkut sooloasiakkaat jättävät ravintolan pöytään omaisuutensa, kun he käyvät vaikkapa vessassa. En kylläkään välttämättä tekisi samaa japanilaiskaupungeissa.

Turvallisuudesta ja helppoudesta sen verran vielä, että kaikkihan eivät niitä asioita kaipaa seikkailuillaan. Mutta jos kyseessä on vaikkapa ensimmäinen soolomatka, voivat ne olla tärkeitä valintakriteereitä.

Japanista löytyy ruokaa joka kukkarolle

8. Tuntuuko sinustakin joskus sooloreissuilla, että yksin syöminen ravintolassa on vähän vaivaannuttavaa? No, Japanissa ei ole sitä huoltakaan.

Japanilaisravintoloissa näkee paljon ihmisiä, jotka nauttivat aterioistaan yksin. Sooloruokailijoille löytyy hyvin paikkoja ja heidät toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi ravintoloihin. Ruokalistalta löytyy usein mainioita settejä, joiden avulla yksin ruokailevakin pääsee maistamaan monia eri makuja. Ja ruokaa löytyy jokaisen budjettiin sopivaksi. Ruoan hinta ainakin tammikuussa 2023 oli vielä hurjan paljon Suomea edullisempi; ravintoloiden lisäksi herkullista ruokaa saa supermarketeista ja vaikkapa paikallisista kioskeista, konbineista.

9. Myös kahviloissa ja jopa pubeissa, izakayoissa, näkee paljon sooloasiakkaita. Jos minulla ei ole sovittua seuraa, se ei ainakaan ole este sille, että nauttisin teekupposeni japanilaisessa teehuoneessa.

Japanissa majoittuminen on edullista

10. Kapselihotelleja, hostelleja, bisneshotelleja… Japanissa turisti pääsee valitsemaan monenlaisista majapaikoista eikä laskukaan ole suuri. Hostellihuoneesta saa pedin halvimmillaan alle kymmenellä eurolla. Bisneshotellit, joita ei usein näy kansainvälisten hakukoneiden listauksissa, ovat siistejä ja pieniä, mutta varsin edullisia hotelleja. Majatalot ja Airbnb-kohteet ovat myös yllättävän edullisia, verrattuna vaikkapa Suomen hintatasoon.

Monissa suuremmissa paikoissa on myös naisille oma kerros. Tykkään lisäksi siitä, että Japanissa voin majoittua halvalla siistiin ketjuhotelliin, eikä se räjäytä lomabudjettiani.

Japani tarjoaa sielunruokaa

11. Sooloreissaaja ei aina kaipaa yksinoloa eikä rentoutumista rannalla, mutta Japanissa tähänkin mielentilaan löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Palautuminen tapahtuu Japanin-lomalla kuin itsestään, varsinkin jos nauttii luontokohteista ja paikallisten pyhäkköjen sekä temppeleiden katselemisesta. Kuumat lähteet eli onsenit ovat myös ihanteellinen tapa elpyä.

Jopa suurimmissa kaupungeissa pääsee nopeasti pakoon urbaania hälinää: lähellä on pyhiä paikkoja, japanilaisia puutarhoja sekä muita kohteita, joissa sielu taatusti lepää.

Japanissa on helppo vaihtaa viihteelle

12. Vai kaipaatko sittenkin soololomallasi enemmän sosiaalisia kontakteja? Sekin onnistuu hyvin Japanissa. Vaikka japanilaisia kuvaillaan usein pidättyväisiksi, todellisuudessa heihin on helppo tutustua, jos yhtään niin haluaa. Yökerhoihin, keikoille ja baareihin voi hyvin mennä yksin – ja siellä voi vaivattomasti tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa.

Itse asiassa, olen huomannut, että usein jo se, että mainitsen olevani Suomesta, herättää mielenkiinnon paikallisissa. Mutta olen opetellut myös jonkun verran japania, mikä auttaa kommunikaatiota sekä kyselen paljon heidän elämästään, enkä puhu niin paljon omastani – mitkä kaikki pitävät mielenkiintoa yllä keskusteluissa.

Lisäksi japanilaisiin tutustuu helposti erilaisilla ohjatuilla kursseilla ja retkillä. Miltä kuulostaisi teeseremonia, sushikurssi tai vuoristopatikointi Japanin upeissa maisemissa?

Postaukset kuvat ovat Japanin Fukuokasta tammikuulta 2023. Japanissa näkyy hienoja kausivaloja aina tammi-helmikuuhun saakka. Niiden ihaileminen yksin onnistuu myös oikein mainiosti.

2 comments

  1. Olen samaa miltä useista asioista. Erityisesti hienoa on, että jonotukset kuuluvat siistista ja samoin junat ovat ajallaan. Japanissa on myös todella turvallista, ja ruoka on hyvää. Japani tosiaan on mainio kohde!

  2. Kiva kuulla, Mikko.
    Yritän välittää parhaani mukaan Japani-ilosanomaa, jotta suomalaisetkin löytäisivät sen ja kaikki ne hienot puolet. Monella on vanhanaikaisia mielikuvia siitä, että Japani on… esimerkiksi kallis maa. Toki sinne matkustaminen maksaa, mutta perillä on kyllä edullista ja niin paljon kaikkea kiinnostavaa koettavaa.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: