Metro alle ja kohti Itä-Helsingin kartanokierrosta

Viime aikoina olen huomannut, että askeleeni vievät kartanoihin. Tai oikeastaan se on ollut metro, joka on kuljettanut noihin käsittämättömiin paikkoihin.

Esimerkiksi itään päin kulkiessa matkan varrella on useita kiinnostavia kartanoita melkein metrolinjan vieressä kauniissa merimaisemissa.

Miten ihanan kätevää päästä metrolla täysin toiseen tunnelmaan. Jos kaipaisin tekemistä vaikkapa syyslomalle tai muulle vapaapäivälle, tekisin joku kaunis päivä itäisen kartanokierroksen.

(Ensin kannattaa tarkistaa, ovatko kartanot auki – tosin niissä riittää ihailtavaa ulkopuoleltakin.)

Tutuin kartano minulle sijaitsee Herttoniemessä. Se on kuulemma itäisen Helsingin vanhimpia kartanoita; sen historiaa on tiedossa 1500-luvulta lähtien. Siellä on äärettömän kaunis puutarha ja lähellä kivoja ulkoilupaikkoja. Museo ja ravintola löytyvät myös, ja kesäisin ravintolan puistoravintola on mielettömän tunnelmallinen paikka

Huomio! Lähellä Herttoniemen kartanoa on Roihuvuoren japanilaistyylinen puutarha.

Brunssille Puotilaan?

Tunnelmaa on myös Puotilan kartanossa, joka sijaitsee parin metropysäkin päässä Herttoniemestä. Se on ollut tänä kesänä tapahtumien keskipiste ja livemusiikki on raikunut lähes joka viikonloppu. Puotilan kartanon viikonloppubrunssi on ollut suosittu.

Puotilan kartanosta voi vaikka kävellä merimaiseman äärellä kohti kolmatta idän kartanokaunotarta, Rastilan kartanoa. Senkin historia on tiedossa ainakin 1500-luvulta alkaen. Nykyisin alueella toimii leirintäalue ja kartanon puurakennuksessa on söpö kahvila.

Huh, enpä olisi uskonut aiemmin, että joskus olisin näin fiiliksissä suomalaisista kartanoista.

Jotenkin koko kartano-sana on aiemmin tuonut mieleeni tylsiä rakennuksia ja mahtipontisia juttuja historiasta. Mutta tämä vuosi on muuttanut kartanomielikuvatkin. Itä-Helsingissä kartanoiden puutarhassa olo on melkein kuin ulkomailla.

Teeihmisen Rastila

Olen tänä syksynä käynyt Rastilan kartanon cafe Monamissa kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla olen yllättynyt heidän teevalikoimistaan. Se päihittää monen Helsingin keskustassa sijaitsevan paikan teevalikoiman.

Tämän postauksen kuvat ovat sieltä. 

Monamin hyllyssä on jyväskyläläisen Teeleidin teet, ja juomaa löytyy muun muassa kiinalaisesta eteläkorealaiseen ja japanilaiseen teehen.

Kahvilassa tehdään kaikki ruoat itse paikan päällä ja heillä on maistuva lounas arkisin.

Sisustuksessa on kunnioitettu vanhaa rakennusta, ja tuotu sinne moderneja huonekaluja. Siellä voi käpertyä pallotuoliin tai nauttia aurinkoisena päivänä terassikahveista. Pöydissä on tuoreita kukkia ja pihalla on lisää kaunista kasvillisuutta.

Tunnelma on todella seesteinen ja puutarhasta kuulee meren rauhoittavaa pärskintää.

Miksiköhän tällaisista paikoista ei markkinoida enempää? Vaan ne löytyvät melkein sattumalta – mikä toisaalta on mukava juttu ja tuo tähän koronan tasoittamaan elämään seikkailun makua.

Kätevää lähimatkailua, eli eipä muuta kuin metro alle ja kohti idän kartanoita!

Onko sinulla kartanosuosikkia?

Oletko löytänyt pääkaupunkiseudulta tai muualta kartanon, jota haluat suositella muillekin?

Kerro alla kommenteissa sinun lempikartanostasi.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: