Viikko on vierähtänyt Fukuokassa ihan mielettömällä vauhdilla.
Samaan aikaan on niin kivaa astella sekä uusia että vanhoja katuja, maistella tuttuja sekä jännittäviä makuja ja nähdä uusia sekä vanhoja ystäviä.
Vaikka olen nyt viidettä kertaa Japanissa ja takanani on melkein viisi kuukautta oleskelua täällä eri reissuilla, koen monet asiat vieläkin erittäin hämmästyttävinä – enimmäkseen erittäin positiivisella tavalla.
Ensimmäisellä Fukuokan-viikollani olen ihastellut taas esimerkiksi näitä juttuja:
- Pieni valkoinen kosteuspyyhe ravintolassa. Toisessa paikassa ne ovat kunnon puuvillapyyhkeitä, ja toisissa paikoissa kosteuspyyhkeitä. Olipa pyyhe mikä tahansa, on se niin mainio juttu. Sillä saa kädet puhtaaksi ja meikittömänä päivänä sipaisen sillä joskus kasvojanikin – vaikka opaskirjoissa väitetään, että se on pelkästään käsille. Mutta paikalliset ystävänikin käyttävät sitä välillä kasvoille, joten turisti seuraa heidän liikkeitään. Pitkän, kuuman päivän jälkeen pyyhe virkistää mukavasti.
- Japanilaiset vessat ovat kioskeissa ja ravintoloissakin kuin suoraan huolellisen hotellisiivouksen jäljiltä.
Lisäksi älypytty on mahtava: siitä saa erilaisia alapääpesuja sekä vaikkapa linnunlaulua taustalle omien vessaäänien hälventämiseksi. Kotona on ihana, kun pytyn reunuksen saa myös lämmitettyä. - Japanissa ei tarvitse antaa juomarahaa ravintoloissa, kampaajalla tai taksissa. Taksinkuljettaja jopa melkein suuttui, kun tulin ensimmäisenä päivänä lentokentältä ja yritin jättää hänelle vaihtorahani (noin 21 jeniä eli noin 0,20 euroa).
- Kalavalikoima! Kaupoissa ja ravintoloissa on niin paljon erilaisia kaloja. Ystävieni kanssa maistelen mieluusti uusia lajeja. Ja olenpa jopa yksinkin lounaalla valinnut kokin suosittelemana kalakeittoa, jonka rakenne näytti epäilyttävältä – mutta se olikin maukasta. Myös Fukuokan kalamarket näyttää ulkopuolelta kamalalta tehdasrakennukselta ja sijaitsee myös samanlaisella alueella, mutta se on yksi suosikkipaikkojani kala-aterialle.
- Ja sitten myös teevalikoima, ah! Vihreää teetä saa juoda ravintoloiden aterioilla niin paljon kuin jaksaa. Vaikka olisi jo täynnä, tarjoilija tulee kaatamaan lisää teetä heti, kun kuppi on tyhjä.
- Kioskeissa on mieletön määrä kylmiä ja kuumia teepulloja, joista löytyy muuten paljon sokeroimattomia vaihtoehtoja. Myös katujen automaateissa on suuri jääteevalikoima. Teenystävä tykkää – eikä ole ihmekään, että päivällä jaksaa kävellä niin paljon, kun nauttii litran teetä päivittäin.
- Japanilaisten äärikohteliaisuus näkyy muun muassa kasvomaskien käyttönä. Kun on flunssa, pidetään maskia taudin leviämisriskin pienentämiseksi.
- Isoissa tienristeyksissä vihreä valo palaa jalankulkijoille usein joka kulmalla, joten kadun ylittäminen poikittain on täällä mahdollista. Kuinka kätevää!
- Ruokakaupoissa tavaroiden pakkaaminen on lähes taidetta. Tofupakkaus, onigirit, merileväarkki, juomapullot ja muut snäksit asetellaan kassalla uuteen koriin niin kauniiseen järjestykseen, että konmarittajakin herkistyy. Asiakas pakkaa tavarat sivupöydällä kasseihinsa.
- Fukuokassa mennään linja-autoon keskiovesta ja maksetaan lähtiessä kuljettajalle etuovella. Joten kyydistä maksetaan sen pituuden mukaan, mikä on todella järkevää. Jos maksaa käteisellä, täytyy olla tasaraha. Mutta onneksi kuskin vierestä löytyy yleensä rahanvaihtoautomaatti. Matkakortilla matkustaessa sitä vilautetaan ensin keskiovella ja lopuksi kuskin vieressä olevassa masiinassa.
- Jonotuskulttuuri on äärimmäisen viehättävää sekin. Jonoja on paljon ja moneen paikkaan, mutta ne ovat melkein rivisuoria. Esimerkiksi valokävelyllä sai jonottaa paljon, mutta hiljaisessa jonossa oli aikaa tarkkailla vaikkapa paikallisten tyyliä ja eleitä. Rauhallisessa jonossa on myös seesteisempi olo ja jonottaminen sujuu helpommin
- Temppelizen! Temppeleissä ja pyhäköissä kannattaa käydä ja käyskennellä. Aamuisin siellä näkee senioreita rupattelemassa, lounaalla pukumiehiä ja illalla muun muassa pariskuntia. Jokaisella asuinalueella on oma temppelinsä tai pyhättönsä, joillakin useampia. Tämän postauksen kuvat ovat kotipyhäköstäni Sumiyoshista. Viikonloppuna siellä oli suuret juhlat markkinahumuineen.
Alkuviikosta siellä on ollut täydellistä rauhoittua ja vaikkapa lukea hetki kirjaa keskipäivän auringossa.
No comments
Muutama omakohtainen havainto
1) Ihan huippua kyllä, erityisesti kesällä, kun on sietämättömän kuumaa ja kosteaa. Tosin kostea pyyhe olisi kyllä mukava myös aterian päätteeksi.
3) Minun havaintojeni mukaan Japanissa toimitaan juomarahan suhteen kuten melkein kaikissa muissakin maissa. Ylimääräisen rahan jakaminen ja kerjääminen koetaan useimmissa kulttuureissa nöyryyttäväksi.
4) Kalaa on paljon tarjolla kaupoissa, mutta yllättävän vähän ravintoloissa.
12) Temppeleissä saa hengähtää, mutta ne ovat poikkeus. Muuten julkista tilaa, jossa voi vain olla ja istahtaa, on todella vähän.
13) Leimojen (4. viimeisessä kuvassasi) keräily eri kohteissa tuntuu olevan todella suosittu harrastus.
Moi ukuiiiy.
Mainioita havaintoja.
Kiva ja kiitos, kun kävit kommentoimassa.
Tuo julkisen, rauhoittavan tilan puute on erityisesti kaupungeissa suuri ongelma, mutta onneksi on temppeleitä ja puistoja. 🤩