Entistä maistuvampaa vihreää teetä – uudet vinkit x 5

Japanilainen vihreä tee.

Toisinaan kuvittelen tietäväni siitä jo kaiken tärkeimmän. Kun kahvilassa minulle kerrotaan haudutusajoista ja -tavoista, voin melkein sulkea korvani ja kuunnella vaikkapa taustamusiikkia.

Jonakin toisena päivänä päädyn taas opiskelemaan lisää teetietoutta, ja huomaan, että en tiedä vielä mitään tästä upeasta juomasta.

Korkeintaan pikkuriikkisen faktoja, jotka ovat päivän selviä muillekin teenjuojille. Ja haluan niin opiskella enemmän!

Teen tie onkin koko elämän pituinen tie.

Päädyin äskettäin Fukuokassa teetyöpajaan, joka pidettiin suhteellisen uudessa, XinFuCha-nimisessä paikassa.

Paikan omistaja, Mamoru, on erikoistunut paikalliseen ja taiwanilaiseen teehen. Japanilaisen teen hän hankkii pelkästään tältä Kyushun saarelta, johon Fukuokakin kuuluu.

Tästä teepaikasta voi tilata valmiiksi haudutettua teetä kotiinkin Über Eatsin kautta. Ai, että, mitä palvelua! Tämän haluaisin Suomeenkin.

Kun ystäväni pyysi minua mukaan työpajaan, ajattelin aluksi, että voisinhan mennä juomaan pelkästään teetä.

En uskonut, että reilussa tunnissa voisin vielä oppia jotain uutta japanilaisesta teestä.

Airbnb-elämykseksi 1,5 tunnin työpaja oli edullinen: vain kahdeksan euroa. Ja hintaan kuului monta kuppia paikallista teetä.

Yhteensä joimme kolme erilaista teetä kahdella eri tavalla tehtynä.

Mamuro osoitti muun muassa, kuinka erilaista teetä tulee erilaisilla lämpötiloilla.

Aloitimme vihreällä senchalla. Ensimmäisessä kaadossa vesi oli täydellisen lämmintä, noin 70-asteista.

Juoma maistui pehmeältä ja aavistuksen makealta.

Kun Mamuro valmisti seuraavan erän, hän käytti 90-asteista vettä – ja lopputulos oli kitkerämpi.

Ei jatkoon!

Tämä teeveden lämpötila-asia on tullut aiemmin tutuksi jo monessa yhteydessä.

Mutta muuten olin niin väärässä olettamuksieni kanssa: nappasin opetuksesta monta uutta juttua, joilla vihreästä teestä saa entistä paremman.

  1. Kannattaa hankkia kunnon teepannu
    Teepannuissa on eroja. Japanilaisissa teepannuissa on yleensä kahva. Kiinalaisissa ja eurooppalaisissa teepannuissa on pyöreä otin. Tuo on yleensä makuasia, kummasta pitää enemmän.
    Mutta hyvässä teepannussa on Mamuron mukaan pienet reiät, jotka estävät teenlehtien valumisen kuppiin. Luksuspannussa on reunalle upotettu ”sihtiverkko”, jonka avulla pienimmätkin teenlehdet jäävät pannuun eivätkä tule teekuppiin.
  2. Teen mittaaminen
    Kun teetä valmistaa pannussa, paras mitta on pannun pohja. Hyvä määrä teenlehtiä peittää pannun pohjan. Enempää ei lehtiä tarvita.
    Tavallisesti lehdet voi käyttää kaksi–kolme kertaa. Laadukkaan japanilaisen teen ennen kaikkea maistaa, kun taas kiinalaisissa teelajeissa on tärkeää teen tuoksu.
  3. Juoman kaataminen
    Jos teen juojia on useampi, tee on syytä kaataa pienissä erissä kuppeihin. Yhteen kuppiin ei siis kaadeta kerralla koko määrää, koska teen koostumus on pannun eri kohdissa erilainen. Viimeiseen kuppiin tulisi voimakkain tee, jos kupit täytettäisiin yksi kerrallaan.
    Siksi pannua on syytä myös liikutella hieman, kun siitä kaataa teetä nykivällä liikkeellä pienen määrän kerrallaan kuppeihin. Teenlehdet pääsevät liikkumaan pannussa ja päästävät näin paremmin makua.
    Mamorun mukaan teepusseilla ei saa laadukasta teetä, koska lehdet ovat niin tiukasti pienessä pussissa. Ja hänen mielestään teepusseihin käytetään usein teenlehdistä huonoimmat osat, myös pensaan varsia, joita ei puolestaan ole huippulaatuisessa irtoteessä.
    No, joo, tietenkin teenmyyjän pitää markkinoida irtoteetä. Mutta onneksi japanilaisista marketeistakin saa laadukasta teetä, ellei mahdollisuutta ole ostaa suoraan tuottajalta tai teekauppiaalta.
  4. Teen säilyttäminen
    Kuinka monessa taloudessa teepakkaukset ovat maustehyllyllä tai sen vieressä? Joo, myönnän. Näin tein itsekin aikoinaan.
    Olen myös pitänyt teetä omassa pussissaan ilman, että olen siirtänyt sitä vahvempaan rasiaan. Ainoastaan matchani olen säilyttänyt peltisissä purkeissa, yleensä jääkaapissa.
    Mutta tämän teepajan jälkeen aion kyllä hankkia teelleni paremmat purkit. Tee on nimittäin herkkä imemään hajuja sekä valoja. Se olisikin syytä säilyttää purkissa, johon ei pääse valoa eikä tuoksuja.
    Lisäksi tee kannattaa kuluttaa kuukauden sisällä avaamisesta. Tuoreen teen aromit haihtuvat hiljalleen ja maku kärsii, mitä pidempään teepakkaus on ollut avattuna.
    Myöhäinen uudenvuodenlupaus itselleni: yksi teepakkaus (tai korkeintaan) kaksi avattuna kerrallaan ja mieluusti hyvässä pakkauksessa säilytettynä.
  5. Bonusvinkki
    Kylmäuutettu tee on nyt pop!
    Kun teelehdet laittaa hautumaan normaaliin juomaveteen, ne voivat olla Mamuron mukaan siinä vaikka yön yli ilman, että juomasta tulee kitkerää.
    Näin aamulla on valmiina lemppariteetä, jonka voi nauttia kotona tai ottaa mukaan helposti, koska se ei kuumota liikaa käsissä.

 

 

2 comments

  1. Kiitos taas!
    Ihanaa lukea juttujasi, kun niin innolla niitä kirjoitat!!!
    Taidan lähteä tästä kunnon teepannun ostoon!
    Mahtavaa oleilua sinne Japaniin!

    1. Kiitos, SShine. 😀

      Mikäpä täällä Japanin keväässä, teejuttuja ja muita harrastaessa. 

      Toivottavasti löytyy kunnon teepannu.
      Itse ostin juuri siis “huonon” teekannun halpakaupasta. On tavallinen kaatonokka, eikä mitään reikiä sen suulla. Mutta kelpaa täksi kevääksi. 

      Kivaa kevään odotusta sinullekin.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: