Lukumatkoja Japaniin ja muuallekin – 22 kirjaelämystä

Olen lukenut mielestäni hävyttömän vähän kirjoja Suomessa tänä vuonna. Vuorotteluvapalla kahdeksassa kuukaudessa luin 36 kirjaa.

Nyt yhdeksässä kuukaudessa olen puolestaan lukenut 22 kirjaa.

Lukemisen vuosi 2020 ei tietenkään ole vielä loppunut.

Uskon, että loppuvuoden päiviini riittää vielä lukutunteja, kuten monilla muillakin joululomasta nauttivilla suomalaisilla. Mutta ajattelin silti listata nyt ne kirjat, jotka olen lukenut edellisen listaukseni jälkeen.

Melkoisen Japani-painotteiselta näyttää suosikkilistani, mutta koko kattaukseen mahtuu toki muitakin kivoja teoksia.

  1. Haruki Murakami: Pimeän jälkeen
    Haluan Japaniin ja Tokioon!
    Kuuntelin Murakamin uusimman äänikirjana ja kuvittelin koko ajan eteeni yöllisen Tokion kahviloineen ja baareineen, neonvärikyltteineen ja ihmisineen. Olisin voinut kuunnella tarinaa vaikka kuinka pitkään. Maalailevat ja tiukat kuvaukset rytmittävät tarinaa, jossa on upeita henkilö- ja miljöökuvauksia. Tästä voisi tulla vaikka elokuva.
  2. Haruki Murakami: Tanssi tanssi tanssi
    Tätä kirjaa lukiessa tekee mieli tanssia. Se sukeltaa Murakamin maailmoihin vahvasti, eli mukana on kaikenlaista sekavaakin – mutta myös romantiikkaa.
    Ah, kirja loppui taas vähän liian nopeasti, sillä tätä vanhempaakin Murakin tarinaa olisin voinut lukea pidempäänkin.
  3. Noriko Morishita: Tyttö ja teeseremonia – 15 oivallusta elämästä
    Kirja on kuin tehty teefanille, joka haluaa oppia lisää japanilaisesta kulttuurista. Helppolukuinen, mutta silti äärettömän kaunis kieli. Voisin lukea uudestaankin.
  4. Keigo Higashino: Uskollinen naapuri
    Keigo Higashino on yksi Japanin suosituimmista dekkareista. Vaikka viime aikoina olen innostunut dekkareista todella harvoin, tämä oli pakko lukea – ja se kannatti. Japanilainen kulttuuri työntyy tarinan läpi ja kirjan rytmi on vaihteleva. Välillä se on hidasta kuvailua, ja välillä taas tapahtuu niin paljon, että hengästyttää.
    Upea tarina!
  5. Héctor García, Francesc Miralles: Ichigo ichie – Hetkessä elämisen taito japanilaisittain
    Tästä hienosta kirjasta voi lukea ajatuksiani enemmän aiemmasta postauksestani.
  6. Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa
    Krista Kososen lukemana tästä kirjasta tulee mieleen elokuva. Varmaan yksi päähenkilöistä olisi itse Kosonen. Taattua Kinnus-laatua ja yksi syksyn parhaista lukuelämyksistä.
  7. Natalie Cox: Ota minut syliin
    Voi, ei mikä ihanuus. Tämä vähän höpsö tarina sopii täydelliseksi joululukemiseksi romantiikan nälkään ja koirista kiinnostuneille.
  8. Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä
    Ihana ja intiimi, romanttinen tarina. Mutta silti kertoo nuorten aikuisten raadollisesta maailmasta ihastumisineen, masennuksineen ja monine ongelmineen. Kirja oli loistava, mutta tykkäsin ehkä silti enemmän tv-sarjasta – joka on huikean kauniisti kuvattu.
  9. Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
    Mielettömän koukuttava kirja on tämäkin Rooneyn teos. Paljon ihmissuhdekuvauksia ja erilaisia tunnemaailmoja, jotka imaisevat heti mukaansa.
  10. Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta
    Kevyttä kesälukemista, ja kenties tuo valoa talveen – jos lukee kirjan pakkasilla. Ei kuitenkaan liian lälly romaani, vaan mukana on paljon erilaisia ihmissuhteita ja todella mielenkiintoisia henkilökuvauksia.
  11. Suvi Vaarla: Westend
    Varsinkin jos on kokenut 1990-luvun laman, tämä kirja uppoaa. Vahvoja henkilökuvauksia ja otteita arjesta, joka ei mene aina putkeen.
  12. Lori Nelson Spielman: Toscanan tytöt
    Mikä aurinkoinen matkakirja Italia-faneille. Tämä kirja sopii erityisesti kesäpäivien haaveiluhetkiin ja heille, jotka rakastavat koskettavia tarinoita. Romantiikkaakin on mukana. Lukijalla kannattaa olla vieressään tukku nessuja.
  13. Ottessa Moshfegh: Vuosi horroksessa
    En yleensä pidä liian humoristisista kirjoista, mutta tämän teoksen musta huumori iskee hyvin. Aihe kuitenkin on vakava: päähenkilö elää vuoden melkein nukkuen lääkkeiden avulla.
  14. Beth O’Leary: Kimppakämppä
    Aluksi meinasin, että en jaksa tarttua tähän. Että se on liian kevyttä luettavaa, mutta sehän olikin erittäin viihdyttävä kirja.
  15. Helen Monks Takhar: Kaikki mitä halusit
    Mediamaailmassa tapahtuva trilleri, jossa tunteet menevät vähän yli.
  16. Steinunn Sigurðardóttir: Heida – Lammaspaimen maailman laidalta
    Tässäpä Islanti-kaipuuseen tarina, jossa entinen malli paimentaa lammaslaumaansa.
  17. Henriikka Rönkkönen: Määmatka
    Taattua hulvatonta Henriikkaa. Sinkkuelämän ja seurustelun karuja kokemuksia sekä hetkiä, jotka saavat nauramaan ja kaipaamaan (tai sitten ei) Tinder- ja muita säätöjä.
  18. Terhi Kokkonen: Rajamaa
    Nopealukuinen romaani, joka ei ensimmäisten 50 sivun perusteella vakuuttanut. Ei varsinkaan, kun olin lukenut tästä niin paljon kehuja, mutta en itse lämmennyt tarinalle aluksi. Mutta lopulta huomasin sen hienouden ja upposin päähenkilöiden maailmaan täysillä.
  19. Antti Holma: Kaikki elämästäni
    En ole aiemmin kuunnellut juurikaan Antti Holmaa, ja tämä hänen lukemanaan äänikirjana oli kiva kokemus. Ehkä jotkut kuvailut menivät liian syvälle ja olisi voinut olla vähemmän jaaritteluakin.
  20. Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin
    Pienten, yksinkertaisten tarinoiden ystävälle. Samalla voi tehdä pikamatkan roomalaisten elämään.
  21. Teemu Kunto: Minimalismi
    Kivoja vinkkejä sekä inspiroivia ajatuksia hänelle, joka haluaa saada ryhtiä elämäänsä – ja ennen kaikkea omistamiinsa asioihin.
  22. Tuomas Milonoff, Riku Rantala: Madventures Suomi
    Kun suunnittelee seuraavaa Suomi-roadtripiä, tästä kirjasta saa sisäpiirin vinkkejä. Onpa siinä mainittu Taivalkosken vähemmän tunnettu ylpeydenaihe, Metsäbaari.

3 comments

  1. Moshfeghin kirja oli vuoden parhaita! Olen myös kehunut kavereille Celeste Ng:n kirjoja ja Patrik Svenssonin Ankeriaan testamenttia.

    1. Oi, kiitos paljon näistä vinkeistä, Marianne! 🙂
      Ja aikoinaan kiitoksia Vuosi horroksessa -suosituksesta. Ilman sitä tuskin olisin tarttunut kirjaan.

      Mukavaa lukujoulua sinulle. <3

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: