Taivalkosken todelliset helmet: kiireettömän 2 kauppaa

 

 

Tänä kesänä suunnistan vapaillani kotimaan kohteisiin ja otan kaiken irti Suomen kesästä. Suurimmaksi osaksi olen töissä, kuten tällä hetkellä.

Viime viikolla olin Pohjois-Suomessa tutuissa Oulun-maisemissa. Sitä ennen kävin Sodankylän elokuvajuhlilla, jotka olivat niin mainiot kesäfestarit, että parempia saan nyt todella etsiä.

Roadtripilläni ehdin myös Taivalkoskelle, tuonne Koillismaan Päätalo-pitäjään. Juhannusviikko oli hiljentänyt kunnan, mutta muutaman viikon päästä se vilkastuu taas – alkaahan siellä heinäkuussa Päätalo-viikko, joka tuo kirjailijan faneja Taivalkoskelle.

Moni ajaa Taivalkosken ohi yleensä matkallaan Kuusamoon. Mutta Taivalkoskelta löytyy myös paikkoja, joissa kannattaisi poiketa virkistysmielessä tai jopa viettää aikaa kunnolla, jos siihen on mahdollisuus.

Koskistaan, metsistään ja kallioisista järvimaisemistaan tunnettu Taivalkoski on ehkä vähän unelias paikka, mutta sieltäkin löytyy mielenkiintoisia paikkoja.

Ja mikä parasta: omakin tahti leppoistuu Taivalkoskella helposti. Myös näissä kaupallisissa kohteissa:

1. Jalavan kauppa

Taivalkosken keskusta sijaitsee aivan Kuusamontien vieressä ja siellä on tiettävästi Suomen vanhin kauppa. Jalavan kauppa.

Pihapiiri on kesällä todella kaunis. Talvella se tuo täydellisen joulufiiliksen hankien keskellä.

Kun kauppaan astuu sisään, tuntuu kuin aika pysähtyy. Vastaan tulee pitkiä flanelliyöpaitoja, jatsareita, huopatossuja sekä perinnetavaroita vanhasta kassakoneesta alkuperäisiin sisustustavaroihin.

Yhdessä huoneessa on myös todella kauniita, moderneja mekkoja – joista voisin valita useamman itselleni.

Jalavan pirtissä voi törmätä vanhempaan kauppiaaseen, joka kertoo mielellään tarinoita kaupan historiasta. Lounasta ja kahvia on tarjolla, sekä tietenkin vanhan kansan suosikkeja eli Uskovaisten pastilleja.

 

 

2. Metsäbaari ja Riitun puoti

Jos Taivalkoskelta menee Puolangalle, noin 35 kilometrin päässä tulee vastaan Metsäkylä. Se on Taivalkosken suurimpia kyliä, mutta erittäin hiljainen ja vaatimaton paikka ainakin ulkoisesti – kuten koko kunta.

Matkailua ei ole vielä tuotteistettu pitkälle Taivalkoskella, jossa on turha odottaa Lapin hiihtokeskusten kaltaisia palveluita.

Mutta jos kaipaa äärimmäistä hiljaisuutta ja vilpittömiä luontoelämyksiä, Metsäkylässä niitä on tarjolla.

Ja löytyypä sieltä myös karaokebaari, Metsäbaari, joka on viikonloppuisin tupaten täynnä. Parhaimmillaan pienessä huoneessa on 60 asiakasta. Kesällä ulkona voi olla saman verran lisää.

Viereisessä kyläkaupassa on käsinkirjoitetut tarjouskyltit ja omilla logoilla varustettuja vaatteita. Riitun puoti on saanut nimensä Kalle Päätalon äidin mukaan. Kauppias on todellinen tarinoitsija eikä tästä osuuskaupasta kannata kiirehtiäkään pois.

Aika tuntuu pysähtyneen täälläkin – paitsi viikonloppuiltaisin se taitaa mennä liian nopeasti. Valomerkki tulee aina liian aikaisin, Metsäbaarissakin. Päivällä baari toimii kahvilana.

 

 

2 x luontokohde Metsäkylässä

  1. Ölkky, jyrkkäreunaisten kallioiden keskellä on kirkasvetinen järvi. Uskomattomat maisemat, joiden jälkeen voi nauttia vaikkapa nuotiomakkaraa.
  2. Saarijärvi. Miljoonia vuosia sitten maahan syöksyneen meteoriitin seurauksena syntynyt kraatterijärvi.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: