Teetä vanhassa pesutuvassa – Fiskarsin idyllisessä ruukkimiljöössä

Elokuinen lauantaipäivä Fiskarsin ruukkialueella menee nopeasti. Haluaisin vielä jäädä ja palata, kun bussi starttaa kotiin illansuussa.

Onneksi on muuten tämä kätevä, suora kesäbussiyhteys Helsingin ja Fiskarsin välillä.

Joillekin puoli päivää Fiskarissa on riittävästi. Kaipaan selvästi lisää aikaa tässä idyllisessä taiteilijoiden kylässä. Alueella on noin 30 yrittäjän palveluita ja tällä hetkellä siellä on vieläpä taidebiennaali. Eihän niitä voi ottaa haltuun yhdessä päivässä.

Biennaalin teokset eivät ole pelkästään halleissa sisällä, vaan niitä on myös Fiskarsin ruukin viehättävässä ympäristössä – johon ei tarvitse ostaa pääsylippua.

Ruukkikylän kaduilla on esimerkiksi Social Seating -näyttely, jonka ansiosta katunäkymässä on melkein 20 ihastuttavaa penkkiä. Ne ovat loistavia tarkkailupaikkoja, jos malttaa istahtaa.

Alueella on hyvin karttoja sekä historiasta kertovia kylttejä. Siellä ei voi eksyä, mutta ihan parasta on tutkia uusien rakennusten kulmia ja sisäpihoja sekä mennä aina vaan edemmäksi katsomaan, mitä uusi kulmaus tuo tullessaan.

Kun alkaa olla huikopalan tarve, kahvila Pesula on mielestäni paras taukopaikka. Ruukin vanha pesutupa on ihanan simppeli – ja siellä tarjotaan alueen parasta teetä. Haudutetun teen valikoima on pieni, mutta sieltä löytyy muun muassa vihreää sencha-teetäkin monta eri laatua.

Moni pysähtyy myös kahvila Antiquessa, jossa luotetaan pussiteehen; hyllyillä onkin kymmeniä eri Pukka-teemakuja. Pesula puolestaan tarjoilee Antiquen korvapuusteja, jotka ovat ehkä ruukkikylän tunnetuin leivonnainen.

 

Ruukin ympäristössä on myös useampi yritys, joka valmistaa niin sanottuja kovia janojuomia. Fiskarsin panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery ovat paikkoja, joista voi hakea vaikkapa tuliaisjuoman mukaan tai nauttia juomista paikan päällä.

Kun päivän aikana juttelen yrittäjien ja taiteilijoiden kanssa, jokainen kertoo työstään ja tuotteistaan erittäin intohimoisesti. Kylässä asuu nykyisin noin 600 ihmistä, ja heistä noin sata on käsityöläisammattilaisia.

Fiskarsin ruukki on kyllä niin tunnelmallinen ja inspiroiva paikka, että se herättää pienessä diy-ihmisessä monia tunteita.

Voisipa itsekin asua tällaisessa taiteellisessa kylässä, joka ruokkii selvästi tekemisen paloa.

Eihän täältä ole kuin tunnin matka Helsinkiin!

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: