Äitini on tehnyt jouluaterian aina samalla kaavalla, kun olemme olleet kotona. Joskus olemme viettäneet jouluja esimerkiksi Kuubassa tai Valamossa, mutta muuten olemme nauttineet perinteiset jouluateriat yhdessä täällä Oulussa silloin, kun en ole ollut töissä tai ulkomailla.
Tänä vuonna joulupöytämme sai uuden tulokkaan: sushin. Halusin tehdä makirullia japanilaisen sushimestarin ohjeella. Tokiosta tuotujen merilevien ja muiden sushitarvikkeiden avulla. Namskis! Rullat eivät olleet mitenkään kauniita, joten en julkaise niistä nyt kuvia. Instastoryssa niistä livahti kuva. Mutta ne maistuivat kyllä muillekin joulupöydässä.
Kun puheeksi tulivat sushin eri aineosat, erityisesti wasabin voimakas maku herätti huomiota.
Kuinka moni teistä tietää, miksi sushissa käytetään wasabia? Kun kävin Tokiossa sushikurssin, opin niin paljon tästä aineosasta, joka jakaa helposti mielipiteitä.
Toiset eivät tykkää yhtään wasabin tulisuudesta, toiset taas eivät voi elää ilman sitä. Eivät ainakaan sushiaterian kanssa.
3 tärkeää tehtävää:
- Wasabi häivyttää kalan hajua.
- Wasabi tuo esiin kalan maun.
- Wasabi ikään kuin suojaa tuoretta kalaa ja auttaa pitämään poissa bakteereja, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ruokamyrkytyksen;
sen vuoksi wasabia on usein tarjolla muissakin kala-annoksissa, etenkin sashimin kanssa.
7 wasabivinkkiä:
- Japanilaisessa sushiravintolassa kokki yleensä kysyy turistilta, että laitetaanko wasabi mukaan. Lähtökohtaisesti wasabi lisätään sushiin jo keittiössä, mutta turistit eivät välttämättä pidä sen mausta.
- Jos wasabi tulee sushiannoksen kanssa pöytään, kannattaa sitä sipaista vähän sushin reunoille. Wasabia ei koskaan sotketa soijakastikkeeseen – kuten Suomessa moni virheellisesti tekee. Japanilaisen sushikokin mukaan wasabin hyvät vaikutukset ja maku huonontuvat, jos se sekoitetaan soijaan. Soijakastiketta voi sipaista ohuesti vaikkapa puikoilla sushipalan päälle tai sormin syötäessä nigiripala käännetään kala edellä soijakastiketta kohti. Jos sen upottaa soijakuppiin riisi edellä, se imaisee yleensä liikaa soijaa itseensä ja maistuu liian suolaiselta.
- Mitä rasvaisempi kala on, sitä enemmän wasabia voi käyttää. Esimerkiksi lohi ja rasvainen tuore tonnikala melkein vaativat tujauksen wasabia.
- Japanilaisille aito wasabi on kunnia-asia, mutta kun tullaan Eurooppaan, aitoa wasabia on harvoin saatavilla. Täällä se on usein piparjuuriseosta eikä Japanin piparjuurta, joka itse asiassa on lähtöisin Shizuokasta – tuosta vihreän teen farmeistakin tunnetusta paikasta. Suomessa tarjotaan ”wasabina” värjättyä piparjuurta, johon on usein sekoitettu myös sinappia ja se maistuu minun mielestäni kitkerämmältä kuin aito wasabi, joka puolestaan maistuu voimakkaammalta ja aavistuksen makeammalta.
- Wasabiin liitetään Japanissa monenlaisia uskomuksia. Joidenkin terveysväittämien mukaan se polttaa rasvaa, vähentää kaljuuntumista ja lisää seksuaalista halukkuutta. Japanissa myydäänkin paljon wasabinmakuisia ”herkkuja”. Kaikki vihreät tuotteet eivät siis ole maustettu matchalla, vaan ruokakaupoista voi löytää muun muassa wasabinmakuisia Kitkateja eli suklaata, keksejä sekä jäätelöä. Myönnän, että olen joskus ostanut vahingossa wasabinmakuisia snäksejä, kun luulin niiden olevan vihreän teen makuisia.
- Kätevintä on tuoda Japanista tuliaisena jauhettua wasabia, josta voi tehdä haluamansa määrän täsmäkäyttöön. Aidot jauhewasabit ovat myös hintavia, vaikka paikalliset kokit eivät niitä mielellään suosi, sillä he raastavat wasabin tuoreena. Siitä kymmenen euron tuoretuotteesta.
- Jos laitat wasabia vahingossa itse liikaa tai kokki on laittanut ja se polttelee suussasi, sulje äkkiä suusi ja hengitä hetki nenän kautta. Polte helpottaa tällä tavoin alle minuutissa. Mutta jos poltetta yrittää tainnuttaa vedellä tai muulla juomalla, saattaa se kestää pidempään.