Ilossi tualei ympäri Uuttakaupunkia – 15 kuvaa kesän viihdyttävimmästä jakkaraleikistä

Ihanan värikäs tuoli tuossa kadunkulmassa.

Hei, ja tuolla puistossakin on hassu tuoli. Ja tuolla kaksi. Kolme.

Mikä ihmeen tuolileikki täällä Uudessakaupungissa on meneillään?

Näin ihmettelin, kun saavuin kaupunkiin viikonloppuvisiitille ja ensimmäiseksi näin hauskoja jakkaroita ympäri kaupunkia.

Paikallinen ystäväni kertoi, että kyseessä on Ilossi tualei -projekti.

Toukokuussa Uudenkaupungin eli Ugin torilla oli esillä lähes 200 koristeltua tuolia. Sen jälkeen istuimia kuljetettiin eri paikkoihin kaupunkilaisten iloksi.

Tuoleja löytyy vesistön äärestä. Kirkon liepeiltä. Puistoista. Kadun varsilta.

Ne ovat katukuvassa elokuuhun saakka. Osa on valitettavasti hajotettu jo ensimmäisten päivien aikana ja osa siirretty paikaltaan, mutta kyllä tänä viikonloppunakin ehdin vielä melko monta tuolia bongata.

Se oli hauskaa lisäajanvietettä Ugissa, jossa kesäinen viikonloppu kyllä vierähtää muutenkin nopeasti.

Kahta samanlaista tuolia ei ole. Suurin osa tuoleista tuli vastaan yllättäen; toisinaan kävin kiertämässä jonkun korttelin ihan vain katselemassa, löytyisikö sieltä ilossi tualei.

Muutamia kymmeniä jakkaroita ehdin nähdä. Muutamia kokeillakin. Lauantaina torilla olisi päässyt maalaamaan omiakin tuoleja; tai no, taisi se workshop olla enemmän lapsia varten.

Tämä hauska projekti parantaa mielestäni kaupunkilaisten elämisenlaatua. Olen tänäkin kesänä monella suomalaisella paikkakunnalla todennut, että kadunvarsilla ei ole riittävästi istuimia. Lepohetken lisäksi tuolit yhdistävät paikallisia ja lisäävät sosiaalisuutta.

Uudessakaupungissa tuoleilla kerätään varoja myös hyväntekeväisyyteen. Jakkarat ovat myynnissä.

Mutta ennen kaikkea tuolit tuovat turistille suunnatonta iloa. Ne ovat jokainen uniikkeja taideteoksia, ja niitä on niin kiva ihailla Ugin ympäristössä. Toivottavasti tämä projekti ei jää yhteen kesään.

Varsinkin vanhojen puutalokortteleiden edustoilla tuolit ovat superkauniita. Kun viikonloppuillassa tuoksuvat ruusut ja Ugi hiljentyy, iloiset tuolit kutsuvat nauttimaan ainutlaatuisesta tunnelmasta. Kannattaa istahtaa – jos tuoli vain on hyväkuntoinen ja vapaa.

”Jos sul konti kramppa, huil täsä.” Näin lukee kirkon portille sijoitetussa tuolissakin.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: