Kauneinta tässä elämässä: hanami Japanissa

 

Tänään on sinun onnenpäiväsi, Suomi-nainen! Näin kuiskaa vierustoverini lentokoneessa, kun alamme laskeutua kohti Fukuokan kenttää.

Olen jutellut keski-ikäisen naisen kanssa Okinawalta lähtien Japanista. Sen keväästä, kirsikankukista ja kauneudesta. Mielessäni on ollut seuraavaan kohteeseeni liittyen vain yksi kysymys:

Ehdinköhän nähdä kirsikanpuiden kukinnan Fukuokassa?

Japanin eteläisessä kaupungissa, Fukuokassa, juhlittiin hanamia eli vuotuista kukkien katselemisen kansanjuhlaa jo viikko sitten. Silloin vaaleanpunaiset ja valkoiset kukat olivat hehkeimmillään. Yleensä Fukuokassa hanami on alkanut huhtikuun alussa, mutta tänä vuonna yllättävä lämpöaalto toi täällä kukkaloiston moneen paikkaan useita viikkoja aiemmin. Okinawalla kirsikankukkia en nähnyt, sillä siellä kukinta on parhaimmillaan tammi–helmikuussa.

”Tänään on sinun onnenpäiväsi, Suomi-nainen!”

Kirsikkapuiden kukintaa seurataan Japanissa tarkkaan vuoden alusta lähtien. Sääennusteiden mukaan kukinnasta luodaan aikatauluja – jotka menevät monta kertaa uusiksi. Kun kukinta sitten alkaa, paikalliset juhlivat sitä kuin uuttavuotta. Kukkivien puiden alle kokoonnutaan piknikille, leikkimään ja viettämään aikaa yhdessä. Jotkut tulevat joka päivä ihailemaan puita; niiden kukinta kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon.

Fukuokassakin on kymmeniä erilaisia kirsikkapuulajikkeita, joita löytyy kaikkiaan Japanista yli 200 erilaista. Kukintojen väri voi olla hyvin tumma pinkki tai aivan valkoinen tai jotain siltä väliltä. Kukkaa kutsutaan Japanissa sakura-nimellä. Se on uuden alun symboli, joka muistuttaa elämän hetkellisyydestä ja kauneuden katovaisuudesta.

 

Jos et näe videotani yllä, voit katsoa sen täällä.

 

Kyyneleitä kukkien alla

Kun lentokoneemme oli lähellä Fukuokan rantaviivaa, aloin bongata vaaleanpunaisia puita sieltä täältä. Oloni oli kuin lapsena sirkuksessa, jossa hihkuin jokaiselle näkemälleni eläimelle ja olisin halunnut mennä koskettamaan niitä kaikkia. En olisi malttanut pysyä lentokoneenkaan penkillä.

Aivan Fukuokan lentokentän reunoillakin oli hennon vaaleita kukintoja vielä puissa. Osoittelin niitä sormellani ja olin yhtä hymyä.

Kun pääsin Meinohaman kaupunginosaan Airbnb-asuntooni, oloni oli kuin lottovoittajalla. Majapaikkani vieressä oli monta puistoa ja niissä kauniita kukintoja. Olin jo melkein luopunut toivosta ja ajattelin, että en näkisi Fukuokassa hanamia. Mutta toisin kävi!

Vierustoverini lentokoneessa oli muistuttanut, että hanamin rippeistä kannattaa nauttia heti, sillä loppuviikoksi on luvattu sadetta. Ja se pudottaa herkät kukat maahan.

Jätin laukkuni asuntooni ja lähdin heti Fukuokan suosituimpaan hanamikohteeseen eli linna-alueelle ja sen vieressä olevaan Ohori-puistoon. Tavallisena arkipäivänä siellä oli paljon porukkaa. Vilttien päällä ruohikolla. Puiden alla kävelemässä. Lapset leikkivät ja nuoret naiset ottivat selfieitä. Kaikki olivat selvästi laittaneet parastaan päälle; osa oli pukeutunut kimonoihin.

Ruoka- ja pelikojut ammottivat aluksi tyhjyyttään, mutta illalla niihinkin tuli jonoa. Edes sadekuuro ei haitannut hanami-iloa: sadeviitat päälle ja riemu jatkukoon! Vielä on kukkia puissa ja seuraava kerta tulee vasta vuoden päästä.

Toivon, että tämä päivä jatkuisi ikuisuuden. Voisin haahuilla kirsikkapuiden varjostamilla kujilla ja puistoaukioilla paljon pidempään kuin yhden iltapäivän ja illan. Hempeät vaaleanpunaiset sävyt ovat niin ihastuttavia. Ihmiset näyttävät niin onnellisilta ja koiratkin hymyilevät. Linnut laulavat pensaissa ja perhoset pyörivät ympärillä.

Vaikka olen käynyt ihastelemassa Helsingin Roihuvuoren hanamia jo monta vuotta, ei mikään voita sitä hetkeä, kun näkee vaaleanpunaiset kukat Japanissa. Vaikka puistojen ruohikoilla lepää jo miljoonia terälehtiä ja katujen varret ovat kukkaloistoa, joiden paras aika on ollut.

Jälleen kerran herkistyin taas niin, että kyyneleeni tippuivat kiitollisuudesta ja kaiken kauneudesta. Pitkäaikainen unelmani oli vihdoin totta. Olen tehnyt harvoja matkoihin liittyviä toivelistoja tai kehitellyt reissutoiveita ylipäätään, mutta hanami Japanissa on ollut yksi haaveeni jo vuosikymmeniä.

Oi, elämäni kevät 2018! Näin kaunista voin kokea vain kerran elämässä.

 

”Miten ihmeellistä, elää kukkivien kirsikkapuiden alla!”

(Kobayashi Issa)

 

 

”Ihaile kirsikkapuun kukkia nyt, sillä myrskytuuli saattaa tempaista ne yön aikana mukaansa.”

(Japanilainen sananlasku)

 

3 comments

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: