El Nido ja salaisen parvekkeen huumaa

 

”No rooms.”

”No vacancy.”

”Sorry madam, we are full!”

Sen kerran kun lähdin seikkailemaan ilman etukäteismajoitusta, sain seikkailla ihan tarpeeksi täällä Filippiineillä. Unelmaranta jäi taakse ja halusin kokea kallioiden keskellä olevan pikkukylän. Mutta El Nido päätti olla vaikeasti tavoitettavissa.

Etenkin täällä Filippiineillä olen huomannut, että halvimman yön löytää paikan päältä etsimällä. Mutta kannattaako huoneen hankkiminen tällä tavoin? Ei välttämättä. Ei ainakaan El Nidossa kesken juhlakauden.

Vaikka El Nidossa on kymmeniä majoituspaikkoja, joita ei ole listattu nettipalveluihin, moni niistä oli täynnä silloin, kun olisin kaivannut majapaikkaa. Kävin yli kymmenessä paikassa kurkistamassa. Suurin osa oli varattu, ja jotkut pyysivät hostellihuoneestakin neljääkymppiä. Muutamassa oli niin vahva homeen haju, että kävelin jo ovelta pois.

(Tosin välillä tuntuu, että tämä koko pieni kalastajakylä haisee homeelta ja mädäntyneeltä kananmunalta – sekä tietenkin kalalta.)

Hikihän siinä majapaikan etsinnässä tuli, ja meinasi tulla jo epäuskokin. Kiertelyni aikana oli monen tunnin sähkökatkos, ja motelleissa oli erittäin kuuma.

Kuulin, että kiinalaiset suosivat nyt El Nidoa, sillä he ovat aloittelemassa uuden vuoden lomiaan. Osa ottaa vapaata hyvissä ajoin etukäteen, ettei joutuisi varsinaiseen juhlaruuhkaan. Suurimmat bileet eli koiran vuoden startti tapahtuu tänä vuonna 16.–18. helmikuuta.

Kiinalaiset turistit ovat siis varanneet pitkälti nyt El Nidon majoituspaikat ja heitä näkee nyt kaikkialla Filippiinien Palawan-saarella. Aamulla satoja kiinalaisia parveili El Nidon satamassa, kun he odottivat saarikierrosten alkamista.

Olin jonottamassa heidän kanssaan kierrokselle, johon olin tehnyt etukäteisvarauksen. Kyseessä oli koko päivän saarikierros ihanan kirkkaissa vesissä ja puhtaan valkoisilla hiekoilla. Mutta siinä satojen selfiekeppien ruuhkassa päätin, että skippaan suosiolla saarikierroksen. Ainakin tänään. Ellei jopa kokonaan.

Ajattelin aluksi, että minusta voi tulla ainoa ihminen, joka ei ole käynyt El Nidon suosituimmilla nähtävyyksillä täällä reissatessaan. Mutta sitten tutustuin yhteen kivaan kiinalaispariskuntaan, joka myös oli päättänyt jättää perinteiset A/B/C/D-saarikierrokset väliin. Kuulemma moni turisti tekee niin näinä päivinä veneruuhkien vuoksi ja tulee Kiinasta nauttimaan pelkästään El Nidon raikkaasta meri-ilmasta. Taiwanissa asuvalta parilta sain loistavia vinkkejä kuukauden päähän, kun vuorossa on Taipei.

Olen onnellinen, että sain Nacpanilla ihailla maisemia muun muassa kalastajaveneen kyydissä ja nautin melkein viikon täydellisestä rantaelämästä – jollaista El Nidon keskustalla tai saarihyppelyillä ei ole tarjota. Kivoja veneajeluita olen harrastanut myös Bruneissa, Malediiveilla ja Balilla. Mutta ihan kaikkea ei voi saada. Viidenkymmenen turistiveneen satama näytti jo niin älyttömän ruuhkaiselta; puhumattakaan siitä, millaiset jonot ne veneet ja selfietikut olisivat aiheuttaneet nähtävyyksissä.

Onneksi löysin El Nidosta lopulta vaatimattoman kotimajoituksen aivan satamasta. Meinasin aluksi jättää paikan kokonaan välistä; sen verran horjuvalta talo näyttää ulospäin. Yhden yön hinta on peräti 25 euroa (lähtöhinta myös se 40 euroa) ja mätä kananmuna haisee lievästi huoneessani, mutta pari yötä menee aina missä tahansa ja huoneessa tehokas ilmastointi sekä oma kylpyhuone.

Ja ah, mikä upea näkymä avautuu parvekkeeltani yli venesataman. Monella kahvilalla on sama näkymä, mutta harvasta halpamajoituksesta on yhtä viehättävää näkymää. Aaltojen liplatus kuuluu huoneeseeni sekä viereisen kahvilan argentiinalainen tango – mutta El Nido uinahtaa iltakymmenen jälkeen ja hiljaisuus laskee pääkaduillekin.

Espanjan entisessä siirtomaassa näkyy värikäs latinokulttuuri vielä muun muassa rakennusten värityksessä ja tyylissä.

Puerto Princesaan verrattuna El Nido on pieni kylä, jossa on paljon eurooppalaista henkeä. Ytimen ottaa helposti haltuun kävellen. Mutta esimerkiksi Las Cabanas -rannalle kannattaa ottaa tricycle, jonka saa alle eurolla. Jotkut vuokraavat El Nidossa skootterin ja hurauttelevat lähiseutuja sillä. Päivävuokra on yleensä alle kymmenen euroa.

El Nidon rantakadulta löytyy kreikkalaisia, libanonilaisia ja japanilaisia ravintoloita. Trendikkäitä kuplatee- ja kahvibaareja on jokaisessa kulmassa, ja niiden hinnatkin hipovat lähes Suomen tasoa. El Nido pyristelee näyttävästi eroon muoviroskastaan ja kierrätyspisteitä on useita. Muovipusseja ei kaupoista saa eikä kahviloista muovipillejä. Joka puolella rakennetaan; uusia kerrostaloja nousee koko ajan pienten hökkeleiden viereen.

Tricycle-kuljettajat tarjoavat innokkaasti kierroksiaan. Kaikissa kojuissa myydään snorklausvälineitä, vedenpitäviä laukkuja sekä kännykänsuojia. Pankissa pyydetään jättämään käsiaseet narikkaan. Uusilla raha-automaateilla on jatkuva jono. Tuoretta kalaa on tarjolla lähes jokaisessa kulmassa. Mantereelle jääneet turistit kulkevat kuin muurahaiset jonossa sokkeloisilla kujilla.

Neljän jälkeen uusien turistien aalto virtaa satamasta, kun saarikierrokset loppuvat. Siitä lähtien nettiverkot ovat kovilla. Auringonlaskun aikaan toimivaa wifiä on enää turha yrittää saada mistään. Paras aika nettinörttäilyyn onkin El Nidossa aamulla viiden–kuuden aikaan ennen kuin massat heräävät. Muun ajan voi käyttää sujuvasti kasvokkaiskommunikointiin ja vaikkapa kiinalaisten kuvissa poseeraamiseen. He kun pyytävät niin innokkaasti länsimaalaista turistia kuviinsa. Tai sitten voi ottaa vastaan paikallisen kutsun. Karaokeiltaan tietenkin!

4 nopeaa El Nidosta

  1. Majoitusvinkki:
    Shore Pass lodge, El Nidon rantakadulla, Art cafea vastapäätä.
    Perusmajoitus: ilmastointi, wifi ja televisio.

  2. Ravintolavinkki:
    Happiness Express -ravintola, idän makuja (varsinkin jos riisi ja kana jo tylsistyttävät),
    pari taloa eteenpäin Shore Passista.

  3. Rahavinkki:
    Palvelut ja ostokset ovat El Nidossa muuta Palawania kalliimpia, rahaa saa kuitenkin nostettua ja vaihdettua paikan päältä hyvällä kurssilla. Tarjolla on paljon halpatuotteita, mutta kannattaa tutustua myös paikallisten suunnittelijoiden käsintekemiin vaatteisiin, esimerkiksi A little corner of paradise -puodissa.

  4. Rantavinkki:
    Calitang-Nacpanin kaksoisranta, tietenkin!

Omaa parveketta on mereltä päin vaikea kuvata. Postauksen neljä ensimmäistä kuvaa on otettu sieltä.

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: