Otsatukkaindeksi ja Palawanin tuplataksat

Sadepäivä El Nidossa. Täydellinen hetki mennä kampaamoon.

Pienen kylän palveluihin ei kuulu monta kampaamoa. Kävin muutamassa kauneussalongissa kysymässä hiustenleikkuusta, mutta heillä ei ollut niitä palveluita. Täytyi siis marssia sisään kivijalkaparturiin, jossa ei ollut ovia eikä kyseisellä hetkellä sähköjä.

Kampaamon viitan alla istuminen on hikistä hommaa. Varsinkin ilman tuuletinta. Onneksi otsatukan trimmaus on nopea toimitus.

En kysynyt etukäteen hintaa, ja yllätyin viiden minuutin jälkeen summasta. 60 pesoa. Tasan euron. Eihän sillä summalla saa edes isoa vesipulloa joistakin El Nidon hinnakkaimmista paikoista.

Otsatukkaindeksissäni Filippiinit sijoittuu nyt ensimmäiseksi. Tuskin tämän halvemmalla voi enää mistään leikkuuta saada?

Yllätyksenä tuli myös talkin toimivuus. Hiusteni leikkaamisen jälkeen kampaaja tuprutteli otsatukkaani valkoista talkkia. Hän kertoi samalla, että talkki tuo nostetta hiuksiini ja vähentää hikoilemisen aiheuttamaa latistamista. Se on kuulemma päänahallekin ystävällisempi kuin kemikaaleja sisältävät hiuspuuterit ja kuivashampoot.

Kaikki siis hyvin, mutta jäin silti miettimään kampaamokäyntini hintaa. Sainko alennusta, koska kerroin olevani opiskelija–toimittaja–bloggaaja, joka ei ole täällä ihan tavallisella reissulla?

Balilla ainakin pystyin monesti tinkimään hinnoista, kun kerroin asuvani väliaikaisesti saarella ja tekeväni töitä siinä missä paikallisetkin. Se vakuutti paikalliset ja lopetti muutaman huijausyrityksenkin heti alkuunsa.

Tosin, niin Balilla kuin Filippiineillä suomalaisen aikuisopintotuki on jotain, jota paikallisten ei ole helppo ymmärtää. Olen kuullut monet kerrat, että miten opiskelemisesta voi saada palkkaa. Palkkaa, joka on monta kertaa suurempi kuin esimerkiksi paikallisen lääkärin kuukausiansiot.

Filippiinienkään hinnoista minulla ei ole tarvetta yrittää tinkiä. Vaikkakin jotkut jutut täällä ovatkin huomattavan kalliita verrattuna muuhun Aasiaan.  Mutta pohdin kampaamon jälkeen myös sitä, että sainko alennusta, koska keskustelimme maan hintajärjestelmästä ja kerroin huomanneeni kahden hinnan systeemin.

Kyseinen kampaamo on yksi kahden hinnan paikoista. Kuulin, kuinka ulkomaalaiset turistit kävivät kysymässä sieltä keratiinisuoristuksen hintaa. Heille hinnaksi kerrottiin 1500 pesoa eli noin 24 euroa ja päälle tulevat leikkaukset. Sen sijaan, kun paikallinen käveli sisään, hän sai suoristuksen 750 pesolla eli noin 12 eurolla.

Eipä silti, 24 euron suoristus verrattuna Suomen hintoihin on edelleen naurettavan halpa. Kuten on myös euron otsatukanleikkuu. Suomessa suoritus maksaa 200–500 euroa ja otsatukan leikkaaminen keskimäärin 15 euroa. Balillakin olen maksanut keratiinisuoristuksesta melkein 100 euroa laadukkaassa salongissa.

Voiko enää olla halvempaa? Otsatukkaindeksissä Filippiinit sijoittuu ensimmäiseksi.

Mutta takaisin Palawanille.

Myös eräällä turistikierroksella sain selville, että filippiiniläiset maksoivat kierroksesta 200 pesoa eli noin 3,50 euroa vähemmän kuin minä. Paikallisten pienet palkat ottaen huomioon on hyvä huomata, etteivät he joudu maksamaan turistihintoja. Mutta tällainen tuplahintojen järjestelmä oudoksuttaa, kun siitä ei missään puhuta ääneen.

Se on kuitenkin helppo huomata, jos edes vähän tarkkailee ympärilleen samalla, kun käyttää rahaa. Ainakin täällä Palawanin saaren kahviloissa, kulkuvälineissä ja kaupoissa filippiiniläiset kääntävät aina selän maksaessaan. Seteli sujahtaa kädestä käteen kuin salainen aarre.

Linja-autossa olen nähnyt, että paikallinen antaa kuljettajalle vähemmän rahaa kuin turisti. Ja jos kolmen euron mehu kirpaisee jo turistia, niin samassa paikassa aterioivalle filippiiniläiselle jo puolet halvempikin juoma on taatusti huikean kallis.

Kun kampaamon seinällä on tällainen taulu, on kotoisa olo.

Katselin tänään innokkaana talkkien hintaa kaupasta: vaatimattomat 0,50 euroa! Olen toki käyttänyt hiuspuuteria ja kuivashampootakin, mutta talkki tepsi paremmin kuin ne yhteensä.

Talkkikäsitelty uusi otsatukkani pysyi vuorokauden paremmassa kuosissa kuin koskaan tässä kuumuudessa. Vesisateenkin jälkeen se tuntui kuivuvan nopeammin ja tyylikkäämmin kuin aiemmin. Hintakin oli Aasian halvin. Nyt tekisi mieli testata keratiinihoitoa.

Otsatukan leikkuuhinnat (euroissa)

 1. Filippiinit 1 euro
 2. Mongolia 1,5
 3. Intia 2
 4. Sri Lanka 3
 5. Brunei 3,10
 6. Indonesia 4
 7. Vietnam 5
 8. Malesia 6
 9. Thaimaa 8
 10. Japani 15
 11. Australia 18
 12. Singapore 20

Opiskelijan maisema. Ilmainen.

Otsatukkaindeksistäni lisää:

 

Kommentoi postausta alla

%d