Välivuoden valinneet Santra ja Maija matkustavat 20 eurolla / päivä: ”Filippiinit on selvästi kallein paikka”

 

Turkoosi meri. Kuuma rantahiekka. Upeat auringonlaskut. Muun muassa nämä elämykset houkuttelivat Maija Halosen ja Santra Ruokasen matkustamaan Filippiineille tammikuussa.

Tällä hetkellä Maija, 20, ja Santra, 21, lomailevat Filippiinien Palawan-saarella. Seuraavaksi he aikovat Cebulle. Takana on melkein kolme kuukautta matkustamista.

He aloittivat reppureissunsa lokakuun lopussa Nepalista. Kaksikko on käynyt tällä matkalla viidessä maassa ennen Filippiinejä. Tuhansien saarien maassa he haluavat nauttia ennen kaikkea lämmöstä ja chillailusta. Snorklaaminen Filippiinien kirkkaissa vesissä kiinnostaa myös.

– Trekkasimme kaksi viikkoa Nepalin Anna Purnalla. Olemme kiertäneet temppeleitä Sri Lankassa, Thaimaassa ja Laosissa, sekä nähneet paljon luontokohteita ja harrastaneet erilaisia aktiviteettejä elefanteista veneajeluihin. Nyt haluamme rentoa rantaelämää täällä Filippiineillä, Maija kertoo.

Ennen reissuaan he hankkivat menolipun Nepaliin ja paluulipun Singaporesta Suomeen. Muut lentoliput he ovat ostaneet matkan varrelta, kun ovat suunnitelleet reissuaan pidemmälle. Matkakohteet olivat kuitenkin selvillä ennen reissuun lähtemistä. Matka kestää vähän päälle neljä kuukautta ja sisältää kahdeksan maata.

”Emme ole missään maksaneet majoituksesta näin paljon”

Ennen reissuaan Maija ja Santra tekivät töitä sekä säästivät mahdollisimman paljon rahaa. He suunnittelivat budjettinsa etukäteen niin, että päiväkustannukset ovat keskimäärin 20 euroa. Tähän summaan kuuluvat myös heidän lentonsa, joita on yhteensä yhdeksän.

– Käytimme Thaimaassa, Laosissa ja Vietnamissa paljon busseja sisäiseen liikkumiseen. Yöbussissa säästää hostelliyön. Täällä Filippiineillä otamme ensimmäisen maan sisäisen lennon, kun lennämme Palawanin saarelta Cebuun, Santra sanoo.

– Cebun-lennon vuoksi päiväbudjettimme täällä Filippiineillä ylittyy. Varmaan johonkin 25 euroon. Maksamme täällä myös majoituksesta selvästi enemmän kuin muissa kohteissa. Esimerkiksi Vietnamissa saimme huippuhostellin alle kahdella eurolla yö, kun taas täällä maksamme yhteensä 25 euroa yöstä vaatimattomasta Airbnb-huoneesta. Filippiinit on selvästi reissumme kallein paikka. Emme ole missään maksaneet majoituksesta näin paljon.

Joka paikassa reissullaan Santra ja Maija ovat yöpyneet hostelleissa. El Nidon Calitang-rannalla sijaitsevassa Airbnb-majoituksessa he jakavat tällä hetkellä suihkut ja vessat muiden reissaajien kanssa. Vaikka omassa huoneessa on tuuletin, se on välillä todella kuuma. Huonetta ei siivota joka päivä, kuten Vietnamissa, ja yleiset vessat ovat välillä likaisia. Aamiainenkaan ei kuulu hintaan, mikä hieman harmittaa heitä.

– Olemme suosineet paikkoja, joista saamme aamiaisen. Siinä säästää, kun saa aamulla syödä hostellissa hyvin ja ilmaiseksi. Huomaan, että olemme tulleet matkan aikana nirsommaksi. Yleensä varamme ensimmäisen yön kohteessa, mutta sen jälkeen käymme tarkastamassa paikan päällä seuraavan majoituksen. Erityisesti sängyn ja vessat. Majoituksen saa näin halvemmallakin kuin varaamalla netistä, Maija paljastaa.

 

”Ostimme neljätoista litraa vettä”

Filippiineillä myös ruoka maksaa heidän mukaansa enemmän kuin missään muualla. Yksinkertaisetkin ateriat ovat noin kaksi–kolme euroa, kun muissa kohteissa alle eurollakin he saattoivat saada ateriansa.

Ensimmäisenä Filippiinien-päivänään yhden reissaajan ruokiin meni lähes yhdeksän euroa, vaikka he eivät edes syöneet silloin paljon.

– Yleensä syömme kolme kertaa päivässä ulkona, mutta Filippiinien ensimmäisenä päivänä söin vain yhden aterian. Lämpö vähentää ainakin minun ruokahaluani. Suuri ruokalaskumme selittyy kuitenkin osin vedellä, jota ostimme neljätoista litraa. Olemme silti yllättyneitä, kuinka kallista ruokakin on täällä, Maija sanoo.

”Olemme yllättyneitä, kuinka kallista ruokakin on täällä Filippiineillä.”

– Thaimaassa meillä meni ruokaan ja juomiseen kuitenkin varmaan eniten. Emme olleet bilettäneet alkureissulla, joten Thaimaassa juhlimme jonkun verran ja söimme kalliimmin. Tosin yleensä suunnittelemme juomisemme emmekä osta herkkuja. Ostimme paljon pähkinöitä ja muita snäksejä aluksi Thaimaassa, mutta tajusimme pian, että näin ei voi jatkua ja jätimme pienet välipalat pois, Santra lisää.

– Onneksi emme ole poikia, jotka tarvitsevat paljon ruokaa ja voivat syödä aamiaiseksikin monta patonkia. Se tulee kalliiksi, naiset naurahtavat.

Seuraavaksi he majoittuvat Filippiineillä teltassa, mikä laskee hieman kokonaiskustannuksia. Telttayö kuitenkin maksaa Filippiineilläkin 14 euroa yöltä. Vaikka kustannukset ovat kovat, he kehuvat muun muassa paikallisten ystävällisyyttä:

– Filippiineillä on varmaan matkamme sosiaalisimmat paikalliset. He lähestyvät helposti ja puhuvat hyvää englantia. Ja täällä on kyllä reissun paras sää sekä uimavedet.

Santra ja Maija yöpyvät rohkeasti jopa teltassa Filippiineillä.

”Rahaa täytyy jäädä tilille Suomea varten”

Kolmen viikon Filippiinien-loman jälkeen naiset suuntaavat Balille, joka on heidän viimeinen pääkohteensa. Sen jälkeen on muutaman päivän pysähdys Singaporessa, ja sen jälkeen matka jatkuu Suomeen. Sitten he aikovat lukea pääsykokeisiin ja kenties tehdä töitä. Molemmat irtisanoutuivat ennen unelmareissuaan – johon ei kuulu ostoskeskuksissa kiertämistä.

– Emme ole shoppailleet lainkaan. Nepalissa jouduimme ostamaan vaellusvaatteet, mutta myimme ne pois. Mukaan on tarttunut muutamia koruja, uudet pakolliset lenkkarit ja tuliaisia kotiin, Maija sanoo.

Melkein yhdeksän kuukautta sitten paluulippunsa kotiin hankkinut kaksikko sai sen alle 500 eurolla eli yhdestä lipusta Singapore–Suomi-reitillä he maksoivat alle 250 euroa. Menomatka oli hieman kalliimpi. Reissun muut lennot ovat olleet alle 200 euroa.

– Olemme tutustuneet moniin ihaniin ihmisiin ja saaneet matkavinkkejä heiltä. Olemme seuranneet myös mielenkiintoisia Instagram-tilejä. Emme halunneet suunnitella liian tarkasti reissuamme etukäteen. Pyrimme selviämään alle tonnilla kuukaudessa, mutta toivottavasti ei mene sitäkään. Rahaa täytyy jäädä tilille, että pärjää reissun jälkeen Suomessakin, Santra myöntää.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: