Kaupassa sensein kanssa: 3 seksiruokaa, joihin japanilaiset uskovat!

Jokaisella Japanin-kävijällä on suosikkivinkkinsä. Niin parhaista matkasovelluksista kuin turisteille myytävistä matkakorteista. Niitä kannattaa kuunnella sekä etsiä lisää myös Facebookista, netin keskustelupalstoilta tai vaikka blogini aiemmista postauksista. Japani on niin erilainen kuin mikään paikka, joten kaikki ennakkoon kerätty tieto helpottaa reissua.

Nyt paljastan ykkösvinkkini: ihan paras Japani-oivallukseni tähän mennessä on ollut ”oma sensei”.

Olen sitä mieltä, että jokaisella matkailijalla pitäisi olla sensei, joka vie ainakin paikalliseen ruokakauppaan. Ehdin seikkailla Japanissa seitsemän viikkoa, kun vasta tajusin, mikä onni on tuollainen englantia puhuva sensei.

Ja missä heihin tutustuu? Vaikkapa Tinderissä, matkailijaryhmissä, kahviloissa. Suosittelen niin lämpimästi vaikka etukäteen kyselemään, jos joku tuttavista tuntisi englantia puhuvan paikallisen.

Okinawan-kuukauteni meni omalla painollaan, vahvassa Japani-huumassa. Mutta kun tulin tuttuun paikkaan, Fukuokaan, janosin lisää aitoa paikallistietoutta. Siinä puuhassa elämääni helpottivat monet senseit. Opettajat, joiden avulla opin paikallisesta elämästä joka päivä yhä enemmän ja enemmän. Tutustuin heihin erilaisissa paikoissa. Osan kanssa yhteydenpito on jo katkennut, mutta muutamasta on tullut hyväkin uusi ystävä.

Esimerkiksi paikallisella linja-autolla ajaminen Fukuokassa jännitti minua aluksi, sillä se on niin erilaista. Onneksi pääsin muutaman paikallisen kanssa ajelemaan bussilla ja nyt kaikki on niin selvää!

Sisään bussiin mennään keskimmäisestä ovesta ja samalla otetaan numerolappu ovensuussa sijaitsevasta masiinasta. Bussin etuosassa vilisee pysäkkinumeroja erillisessä taulussa ja niiden kohdalla matkan hinta. Lopuksi katsotaan oman lapun numeroa ja sitten taulusta summa. Tuo summa pudotetaan kuljettajan vieressä olevaan rahakippoon, kun poistutaan bussista. Vaihtorahaa ei saa takaisin, mutta rahaa voi rikkoa pienemmäksi automaatissa, joka sijaitsee kuskin vieressä. Näin kirjallisesti kerrottuna systeemi kuulostaa oudolta, mutta pääpointti on se, että tapahtumien kulkusuunta on päinvastainen kuin Suomessa: keskiovesta sisään ja etuovesta ulos.

Metrikaupalla tofua ja etikkaa

Ruokakaupassa on minusta kiva seikkailla. Täällä Japanissa mukaan tulee usein pientä jännitystä, jos haluan kokeilla jotain uutta juttua eikä henkilökunta puhu englantia. Silloin otan summassa tuotteen ja maistelen sitä myöhemmin. Tai pesen pyykkini. Vielä eteeni ei ole tullut mitään älyttömän pahaa ruokaa tai muuta vikaostosta.

Englanninkielisiä tekstejä on turha etsiä japanilaisesta ruokakaupasta. Suurimpien kaupunkien suurimmissa marketeissa on englanninkieliset hyllyopasteet, mutta esimerkiksi Okinawalla ja Fukuokassa en sellaisiin törmännyt. Tuotetekstit ovat pelkästään japaninkielellä.

Ruokakaupassa saa apuja vaikkapa QR-koodin skannaamalla, jos sellainen löytyy tuotteesta ja puhelimella on pääsy nettiin. Käännössovelluksiakin kannattaa käyttää (niitä voi käyttää ilman nettiäkin) ja vaikkapa etukäteen laittaa ylös pesuaineiden tai muiden tärkeiden juttujen japanilaiset nimet kännykkään. Tätä valitettavasti en vielä tajunnut kuukausi sitten, kun olin Japanissa ensimmäistä kertaa terveyssiteiden ja tamponihyllyjen edessä. Valikoimat ovat valtavia ja niiden joukosta löytyy kaikenlaisia kuukautisten aikaan käytettäviä hygieniatuotteita. Nestemäisiä, geelimäisiä, ohuita, paksuja, 2 ja 35 cm:n pituisia ja kaikkea siltä väliltä, ruusun- ja merituulentuoksuisia.

Vastikään olin uudestaan saman hyllyn edessä ja tällä kertaa mukanani oli paikallinen sensei. Joskus hyllyillä on myös tuote-esimerkkejä, mutta aina niitäkään ei ole.

Myöhemmin vedimme kokonaisen marketin läpi ja hän selitti ruokapuolen hylly hyllyltä. Oli mahtavaa saada selitykset kaikille tuotteille, joiden nättejä etikettejä olin vain ihaillut – tai ihmetellyt – aiemmin.

Täällä Japanissa minua on ihmetyttänyt esimerkiksi hillittömät kalavalmistealtaat, merilevähyllyt, misovalikoimat ja tofupaketit. Niin ja tietenkin ne mochihyllyt. Kaupassa käyminen on tuon kierroksen jälkeen helpottunut osaltaan, kun tiedän paremmin, mitä tuotteita siellä on. Toisaalta, joitakin juttuja on niin paljon, että en osaa tehdä enää nopeita valintoja.

Erilaisia tofuja on tarjolla useita kymmeniä erilaisia: kiinteää, pehmeää, keittoon, salattiin, vihreää, makeaa ja muun muassa mustaa. Seesaminmakuisesta ja sokerittomasta ”mustasta” tofusta tulikin uusi suosikkini; monet japanilaiset syövät sitä pitkin päivää, niin aamupalaksi kuin osana illallista. Seesaminsiemenet tuovat tofuherkkuun viehättävän, hieman makean maun ja kivan rakenteen. Matchatofunkin löysin, mutta se ei ollut niin kiva.

Olen aloittanut myös viinietikkasnapsien juonnin paikalliseen tapaan. Isommissa marketeissa on paljon valmiita viinietikkamehuja, joiden tehoon japanilaiset uskovat. Toiset käyttävät sitä ruoansulatukseen, toiset kipujen lieventämiseen. En tiedä, onko viinietikasta ollut mitään hyötyä elämässäni, mutta sokerittomanakin versiona se maistuu hyvältä – ja ehkä olen ollut viime päivät hieman energisempi kuin aiemmin. Toisaalta, se voi olla yksin Japanin ja sen kauniin kevään vaikutusta.

Sensein ruokakauppakierroksella kuulin ruokakulttuurista ja muusta menosta mielenkiintoisia tarinoita sekä tapoja. Mietin, että tällaisia kierroksia kannattaisi järjestää turisteille niin Japanissa kuin Suomessa. Ehkä niitä onkin jo, mutta Suomessa en ole vielä nähnyt yhtään. Eihän suomalaisissakaan kaupoissa ole aina englanninkielisiä tekstejä, jotka helpottavat turistin ostopäätöstä. Nyhtökaurasta ja karjalanpiirakasta irtoaisi samalla kulttuuritietoutta.

Sensei kertoi paljon japanilaisen ruoan ja hyvinvoinnin yhteyksistä, varsinkin seksuaalihyvinvointimme kannalta. Opin, että japanilaiset vannovat ainakin kolmen seksihaluja lisäävän elintarvikkeen nimeen: ne ovat natto, japaninpiparjuuri ja raaka tonnikala.

 

3+1 japanilaista ruokaa, joiden uskotaan vaikuttavan libidoon:

 

1. Natto

Olin joskus törmännyt nattoon aiemmin muun muassa sushiravintolassa tai kaupoissa myytävissä sushirullissa (jutun ylin kuva). Se haisee vähän omitukselta ja on hieman limaista.

Sensei sanoi, että yleensä moni turisti jättää sen välistä voimakkaan hajun ja maun vuoksi – vaikka ei kannattaisi. Siinä on paljon proteiineja, suolistolle hyviä juttuja sekä seksuaaliseen mielihyvään vaikuttavia ainesosia.

Katsoin heti kotona netistä lisää naton vaikutuksia, ja vaikutuin uutisista. Siitä asti olen yrittänyt maistella nattoa aina, kun sitä on tarjolla. Etenkin merilevän ja kalan kanssa sen sanotaan olevan tehokkaimmillaan – ja se kombo myös maistuu hyvältä.

 

2. Tonnikala

Toro! Otoro! Chutoro! Tonnikala on ihan ykkössuosikkini japanilaisista ruoka-aineista. Etenkin raakana, sashimina, se maistuu parhaiten. Ja kuulin, että raakana se myös saattaa toimia tehokkaimmin mielihyväkeskukseemme. Parhaissa ruokakaupoissa tuore tonnikala loppuu jo aamusta. Samoin käy japanilaisilla kalatoreilla. Jos on onnekas, muutama paketti tonnikalasashimia löytyy vielä kaupasta illallakin.

Tonnikalassa on paljon muun muassa B-vitamiinia, magnesiumia sekä kaliumia ja omega 3 -rasvahappoja. Erityisesti tonnikalan mahaosa, tuo rasvaisempi osa kalasta, on täynnä hyviä rasvahappoja; osittain niiden vuoksi tonnikalan kohtuullinen syöminen on hyväksi terveydellemme.

Mutta että paremman seksin vuoksi kannattaisi valita rasvaisempi tonnikala ja raakana?

No, terveempi elämä on usein paremman seksinkin lähde.

 

3. Japanin piparjuuri

Voihan wasabi!

Aito japanilainen wasabi on aina tehty paikallisesta piparjuuresta, maustekrassiksikin kutsutun japaninpiparjuuren juuresta. Suomessa myydään usein halpaa, vihreäksi värjättyä piparjuuritahnaa, jossa on paljon muitakin aineosia, eli täysin feikattua tuotetta. Enpä tiennyt tätäkään ennen kun juttelin sensein kanssa aiheesta.

Japanilainen luottaa aidon japaninpiparjuuren tuoreuteen. Ja sen tuomaan hyvään oloon.

Hyvän sushipaikan tunnistaa siitä, että siellä tehdään wasabi itse, sensei kertoi. Wasabi maistuu myös hyvältä, ei kitkerältä.

Tonnikalan ja naton kanssa wasabi maistuu erinomaiselta ja tuo kolmen kimppa on kuulemma mitä mainioin rakkausruoka.

 

+ Miesten seksijuomat

Mitä pidempään olin sensein seurassa, sitä enemmän kuulin libidoon vaikuttavista ruoka-aineista. Merilevä, vihreä tee, punaiset pavut…

Ja jos haluaa tehokasta nostattajaa, niin miehille myydään kaupoissa niin kutsuttua luonnonviagraa. Näitä nesteitä on niin monenlaisia ja -merkkisiä; yleensä niiden raaka-aineina on jotain yrttejä sekä superfoodeja, kuten macaa. Puoli tuntia ennen aktia nautittavat shotit lupaavat muun muassa ”unohtumattoman petielämyksen”.

Kaikkea sitä. Vain Japanissa.

 

Kommentoi postausta alla

%d bloggaajaa tykkää tästä: