Noin 2,5 puolen tunnin ajomatkan päässä Fukuokasta sijaitsee täysin toinen maailma. Se maailma on saavutettavissa saman pituisella lennolla Tokiostakin.
Kyushun saarella sijaitseva Oita on tunnettu kuumista lähteistään. Kun linja-autoni alkaa lähestyä aluetta, näen ikkunasta kymmeniä höyrypatsaita vihreiden kukkuloiden rinteillä ja asutusalueilla. Niitä olisi enemmänkin, vinkkaa vieressäni istuva japanilaismatkustaja, mutta kuulemma pilvet ja sumu peittävät ne tällä kertaa.
Koko hallintoalueella arvioidaan olevan satoja kuumia lähteitä, ellei tuhansia. Kylpemään pääsee yli 300 luonnonlähteessä. Niillä paikalliset uskovat olevan monia terveyshyötyjä, sekä tietenkin ne tuovat myös lämmintä vettä paikallisten koteihin. Turisteja hauskuutetaan muun muassa keittämällä kananmunia kuumissa lähteissä. Heille markkinoidaan aktiivisesti alueen noin 50 kylpylää.
Kun lähdin aamuseitsemältä Fukuokasta, siellä satoi kaatamalla. Bussi ajeli maantietä pitkin hitaasti. Viidenkympin rajoitukset loistivat tiellä. Väliin vilahteli villisika-, majava- ja peuravaroituksia. Bambumetsiä ja violettien kukkien aukioita. Sateisella tiellä ehti bongata kaikenlaista, sillä bussi eteni todella hitaasti.
Oitan kaupungissa satoi vieläkin enemmän. Sadekuuro tyrmäsi heti bussin ovelta ulos tullessani. Paikallisen oppaani mielestä meidän kannatti jäädä sadepäiväksi Oitaan. Sen varsinainen kylpyläkaupunkiosa Beppu olisi sateella hiljainen. Ja vaikeasti kuljettavissa.
Hiljaista oli myös miljoonakaupunki Oitan sydämessä sadepäivänä. Kävimme kiertämässä Funain linnan raunioilla. Maistelimme toriten-kanaa, joka on jokaisen oitalaisen suosikki; jos sitä ei ole maistanut Oitan-reissulla, ei ole kuulemma käynyt Oitassa.
Paikallinen taidemuseo on kaupunkilaisten ylpeys, kuten myös lukuisat vapaaehtoisesti pyöritettävät kielikoulut. Niissä ulkomaalaiset voivat käydä opiskelemassa ilmaiseksi japanin kieltä, jota lähinnä paikalliset seniorit opettavat. Juttelin muun muassa mongolialaisten, venäläisten ja thaimaalaisten opiskelijoiden kanssa. Moni aloittaa kielen opiskelun lastenkirjoista.
Koska Oitan keskusta-alue ei halua jäädä alueen luontokohteiden varjoon, se kehittää koko ajan uusia houkuttimia. Yksi moderneista kikoista on eräänlaisen Oita-pelin lanseeraus. Pääsin kaupungintalolla tutustumaan ensimmäisten joukossa uuteen sovellukseen, jonka avulla voi tutustua kaupungin tärkeisiin paikkoihin. Se toimii vähän kuin pokemonit tai muut videopelit, joissa bongataan hahmoja eri kohteissa. Ja kaikki Oitan historialliset hahmot kerännyt saa lopuksi kaupungin turistilähettiläältä todistuksen suorituksistaan. Joitakin matkoja tällä bongausreissulla pääsee kulkemaan vaikkapa sadan jenin (noin 0,75 euroa) söpöillä busseilla. Yhteensä Oitan keskusta-alueen kulttuurikierros on noin 5,5 kilometriä ja siihen saa helposti kulumaan nelisen tuntia aikaa.
Ilman pelejäkin, jopa sadepäivänä, Oitassa saa kulumaan helposti yhden työpäivän tunnit. Esimerkiksi pieniä temppeleitä ja pyhättöjä on Oitan keskustassa lukuisia. Yhteen kauniiseen pyhättöön törmäsin jopa ostoskeskuksen katolla.
Japanissa ei koskaan tiedä, mistä nurkasta paljastuu mielenkiintoinen (pyhä) paikka.
Muita Kyushun-saaren nähtävyyksiä: