Muistan erittäin tarkasti hetken, kun menin keväällä ensimmäistä kertaa Okinawalla ruokakauppaan. Ja olin hukassa kuin pieni lapsi.
Olin ollut aiemminkin Japanissa, mutta noilla lyhyillä reissuilla en ollut käynyt kaupassa muun muassa pesuaineostoksilla. Mistä tiedän, että ostan pyykinpesuaihetta enkä astianpesuainetta? Tai että ostan vihreää teetä, enkä kalaliemijauhetta – kuten tein joskus aiemmin. Ei täällä ole mitään englanninkielisiä tekstejä tuotteissa.
Vaikka olin matkustellut silloin lukuisissa eri maissa, ruokakauppareissu Japanissa oli jotain todella jännittävää. Se on edelleenkin eksoottista. Kun kauppaan menee sisään, kuulee aina tutun ”Irashaimasen”-tervehdyksen.
Kun pääsee kassalle, moni myyjä kumartaa kohteliaasti ja alkaa ripeästi lukea tavaroitani, jotka hän siirtää toiseen koriin. Tavaroiden asettelu on melkoista taidetta: melkein kuin ne laitettaisiin koriin värisuorassa tai ainakin siististi pinoissa. Pienimmissä kaupoissa myyjä nappaa muovikassin ja pakkaa tuotteeni siihen jo paljon ennen kuin huomaan sanoa, että en tarvitsisi oikeastaan muovikassia. Jos takana ei ole jonoa, myyjä aukaisee oven ja tulee kadulle saattelemaan sekä kiittelee useamman kerran vielä ulkonakin.
Ja kioskeissa tarjotaan vieläpä lämmittämään ruoka, jos ostaa sellaisen paketin mukaansa.
Sinänsä, kun asuu Japanissa, ei tarvitse välttämättä omistaa uunia, koska ruuan voi ostaa valmiina ja lämmitettynä sekä syödä se heti tai myöhemmin. Lisäksi kaupat ovat auki ympäri vuorokauden ja ravintoloita löytyy jokaiselta kulmalta.
Ulkoistettua ruokailua Japanissa
Tällä Japanin-matkalla olen syönyt paljon ulkona. Kaupasta olen hakenut jotain pienempää, kuten välipaloja, juomista ja joskus jotain ilta- sekä aamupalaksi.
Keväällä sain onneksi monta opastusta japanilaisiin ruokakauppoihin paikallisten ystävieni kanssa. Lisäksi olen oppinut käyttämään Google-kääntäjää ja QR-koodin lukijaa, jos etsin jotain tiettyä juttua. Ja aina kannattaa myös kysyä.
Välillä voi myös summassa valita tuotteen ja kokeilla uutta makuelämystä, jos ei ole liian nirso siihen.
Ensimmäisellä kauppareissullani pari vuotta sitten ostin vihreän matcha-mochin. Kuvittelin riisipallon sisällä olevan jotain herkullista vadelmahilloa, kun näin kuvan punaisesta tahnasta. Sittemmin tajusin, että se onkin punaisista pavuista tehtyä tahnaa, paikallisten suosikkia, jota lisätään moneen paikkaan. Nyt olen jo tottunut siihen eikä paputahna ole enää mikään ihmetys edes jäätelössä.
Mochipalleroiden lisäksi japanilaisessa ruokakaupassa on paljon muitakin kivoja juttuja, joista olen taas päässyt nauttimaan ja joita kaipaan älyttömästi aina Suomessa. Eikä välttämättä tarvitse mennä isoon supermarketiin, sillä näitä juttuja löytyy pienemmistäkin, jopa ihan lähikioskeista.
15 huomiota japanilaisesta ruokakaupasta
- Pitkät tofuhyllyt
Kiinteää, löysempää, jälkkäriin, keittoon, lapsille. Tofuvalikoimat ovat uskomattoman laajoja pienissäkin kaupoissa.
Suosikkini on niin kutsuttu musta tofu, jossa on mukana seesamia. Myös pähkinäinen tofu maistuu todella hyvältä vaikkapa aamiaiseksi.
Ja tofujen vierestä löytää usein kaikenlaisia kananmunaherkkuja. Proteiininsaanti on ainakin turvattu! - Vihreä tee -vau
Teevalikoimat kaupoissa ovat myös älyttömän suuria! Vihreää teetä on jauheena ja haudukkeina.
Ja pullotettuja teejuomia löytyy kymmeniä erilaisia. Yleensä pullotetut teet ovat sokerittomia ja maistuvat todella hyviltä. Kioskeissakin on jopa oma hylly kuumille pulloteejuomille, jotka pysyvät lämpiminä jopa tunnin.
PS: Myös vihreä tee -makeisia löytyy jokaisesta kaupasta! - Suosikkini: sushit
Pienimmissäkin kaupoissa ja kioskeissa on valtavat sushihyllyt. Parhaat menevät lounasaikaan ja töiden jälkeen. Illalla niitä saattaa saada pienellä alennuksella.
Jos tällaisia hyllyjä olisi Suomessa, minun ei tarvitsisi koskaan edes miettiä kokkaamista. - Notkuvat kotiruokahyllyt
Samoin japanilaisia hemmotellaan monilla muilla valmisaterioilla, joita saa ostettua ruokakaupasta ja jotka on usein tehty kaupassa.
Munakkaat, kanat ja salaatit on pakattu kotipaketteihin. Kassalla laitetaan mukaan kostutettuja liinoja, syömäpuikkoja ja lusikoita. Helppoa! Mutta hyllyillä kannattaa olla ajoissa. Illan viimeisinä tunteina ne saattavat olla kovin tyhjiä. - Jäätävät jälkkäriosastot
Japanilaisissa kaupoissa karkkiosasto on yleensä pieni. Suomalaiset irtokarkkihyllyt ja suklaalevyrivistöt tuntuvat valtavilta japanilaisiin makeishyllyihin verrattuna.
Mutta sitten, suurimmissa kaupoissa saattaa olla kokonainen kerros täynnä perinneherkkuja, kakkuja sekä erikoistuotteita. Pienet brändit kauppaavat omia tuotteitaan, jotka on pakattu niin söpösti. Moni paikallinen ostaa näitä lahjoiksi ja turistit tuliaisiksi.
Kauppojen puolella on paljon myös erilaisia luksusvanukkaita; ei ole vielä proteiinivanukasvillitys iskenyt tänne, sillä japanilaiset vanukkaat ovat erittäin kermaisia ja sokerisia jälkkäreitä. Onhan noita sokerisia vanukkaita paljon Suomessakin, mutta niiden kohderyhmä taitaa olla enemmänkin lapset. - Alkoholi mukaan samalla reissulla
Jos viini maistuu, japanilaisista kaupoista saa ruokajuomat mukaan. Ei tarvitse mennä erikseen Alkoon.
Olutta, sakea, kuohuvaa. Jopa viiden litran viskipullo. Kaikkea löytyy! - Uskomattomat riisivalikoimat
Riisiä ja nuudeleita. Niitä on myös hyllykaupalla. En ole itse täällä niitä keitellyt enkä nyt Suomessakaan ole superkeittelijä, mutta ehkä näiden riisivalikoimien kanssa innostuisin.
Ja niiden kanssa sitten kastikkeita, joita löytyy niin ikään lukematon määrä. - Merilevää!
- Mocheja!
- Onigireja!
- Vaaleanpunaisia mansikoita!
- Misokeittoja!
- Tuoretta kalaa (tumpeloille)!
- Mausteet ja aito wasabi!
- Eksoottisia hedelmiä ja kauden vihannesvalikoimat ympäri vuoden
Niin, onhan meillä Suomessakin paljon muun muassa vihanneksia ja hedelmiä. Ja ruokakaupat siistejä sekä täynnä monenlaista valikoimaa. Mutta Japanissa korostuvat eri satokaudet ja tietenkin lajikkeet, joihin ei Suomessa niin usein törmää. Esimerkiksi yuzu-hedelmä on yksi uusista suosikeistani.
Täällä hedelmät ovat myös usein hirveän kalliita. Kaksi isoa omenaa voi hyvin maksaa kolme euroa, mutta ne on pakattu valmiiksi ja maistuvat supermakeilta. Ne ovat täydellistä luksusta, jota osaa arvostaa taas Suomessa ja muuallakin, missä hedelmät maksavat vähemmän. Toisaalta taas tuoreita vihanneksia ja makeita hedelmiä on Japanissa tarjolla läpi vuoden toisella tavalla kuin Suomessa. Näitä kausimakuja hyödynnetään myös makeisissa ja leivonnaisissa.
Karkkien lisäksi japanilaisissa kaupoissa vähemmälle jäävät esimerkiksi muro- ja myslihyllyt. Sen sijaan perunalastuja on metrikaupalla, mutta tavallista perunaa on vähemmän. Maitotuotteitakin on nykyisin paljon, mutta vaikkapa juusto on erittäin kallista täällä. Mutta tällaiset jutut eivät minua Suomessakaan innosta, ja vielä vähemmän täällä, jossa voisin elää sushilla ja vihreällä teellä sekä herkutella mocheilla.
Jutun kuvista suurin osa on tokiolaisesta OK-marketista, jossa on kolme kerrosta eikä sieltä löydy esimerkiksi omaa kalatiskiä, mutta silti tuoreita kaloja on siellä päivittäin myynnissä.
No comments
Onko muovin kierrätys kohillaan Japanissa? Ja entä tuoreus, viimeiset käyttöpäivämäärät???
Moi Tiedustelija.
Hyviä kysymyksiä.
Joidenkin tilastojen mukaan muovista kierrätetään 85 prosenttia.
Mielestäni jo käyttöä voisi hillitä enemmän; tänä vuonna muovipussit muuttuvat maksullisiksi.
Ruoan tuoreus on kyllä hyvin hallinnassa. Japanilaisille se on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä. Mustuneita hedelmiä ei näy toreilla eikä kaupoissa. Kaupassa paistetuissa lihoissa on kellonajat.
Päivän viimeiset kalat ja lihat myydään hyvällä alennuksella, sillä niitä ei voi myydä enää seuraavana päivänä.